G4Media.ro

Boris Johnson scoate Regatul Unit din programul Erasmus şi îl înlocuieşte cu…

Sursa: Pixabay

Boris Johnson scoate Regatul Unit din programul Erasmus şi îl înlocuieşte cu un program mondial, Alan Turing: studenţilor europeni le va fi mai greu şi vor plăti mai mult să se înscrie la universităţi britanice

Premierul britanic Boris Johnson a abandonat programul european de schimburi adresat studenţilor – ERASMUS -, în cadrul acordului său post-Brexit, încheiat în Ajunul Crăciunului, invocând probleme legate de costuri şi anunţând un program britanic mondial în locul acestuia, relatează AFP, preluată de News.ro.

Subliniind că a fost vorba despre o ”decizie dificilă”, Boris Johnson a explicat că este un ”lucru minunat” să primească atâţia studenţi europeni, însă Erasmus era ”extrem de costisitor” pentru Regatul Unit.

Şeful Guvernului conservator a anunţat un program naţional care să le permită studenţilor britanici să meargă la studii în ”cele mai bune universităţi” din întreaga lume şi nu doar în Europa.

Programul Erasmus – la care Regatul Unit participă din 1987 – urmează să fie înlocuit cu Programul Alan Turing, un celebru matematician britanic.

Negociatrul-şef UE al Brexitului Michel Barnier şi-a exprimat ”regretul” faţă de faptul că Regatul Unit abandonează Erasmus.

El a cerut Guvernului Johnson să dea dovadă ”rapid” de ”claritate” cu privire la soluţia alternativă pe care o va implementa.

Studenţilor europeni în Regatul Unit – în prezent 150.000 – le va fi, în viitor, mai complicat şi îi va costa mai scump să se înscrie la o universitate britanică.

Sursa: News.ro

Foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Multi romani si-au facut o facultate pe acolo, dar nu gratuit, pe student loan.

    Erasmus e ok pentru cunoastere, schimb cultural, poate pentru mentalitate, dar cam atat, studentii care merg acolo se duc sa cunoasca, nu neaparat sa invete, ei dau examene separate si asa mai departe, deci nu e ca si cum ai merge la universitatea aia, mergi de fapt inr-o vizita mai lunga.

    E adevarat ca exista programele acelea pt dubla dimploma, care din pacate nu cred ca vor mai functiona.

    • Va fi dublu avantaj pentru Scoția dacă iese din regat, vor veni multe ”creiere”.

    • „ei dau examene separate si asa mai departe, deci nu e ca si cum ai merge la universitatea aia, mergi de fapt inr-o vizita mai lunga.”

      Vorbesti prostii, am fost de doua ori in erasmus si eram tratat EGAL cu studentii locali. Mergeam la aceleasi cursuri cu ei, eram taxat la note la fel ca ei, am dat ACELEASI EXAMENE CU EI IN ACEEASI SALA.

      De ce iti dai tu cu parerea fara sa stii cum e intr-un erasmus in primul rand?

    • Mie mi se pare o atitudine tipic englezeasca. Erasmus a fost inventat pentru a creste solidaritatea europeana, schimburile culturale intre tarile din UE, pentru schimbarea mentalitatii tinerilor cu privire la cei din alte tari. Englezii au vazut-o ca pe un business. Ah, cam scump, noua nu ne trebuie, de ce sa cheltuim bani pentru altii. Personal cred ca UE a fost mult prea indulgenta cu UK in semnarea acordului. Practic le-au dat voie sa aleaga ce vor. Nu vor circulatia fortei de munca dar vor acces total la piata unica. Pai scuza-ma, abordarea asta or sa o o aiba toate tarile . M-as mira ca Elvetia si Norvegia sa nu ceara aceleasi facilitati. De ce sa primeasca atatia imigranti din UE ? Si apoi alte tari europene vor face la fel , vor vedea ca e mai rentabil sa alegi ce vrei si vor iesi din UE.

  2. S-au terminat facultățile în Ioropa?

  3. AM fost in vizita anul trecut prin Oxford, Cambridge… frumoase locuri, insa colcaie de asiatici, mai precis chinezi. E notoriu cum chinezii pompeaza bani in aceste zone. Cam asta e realitatea…