G4Media.ro

Bolsonaro, împotriva restricțiilor în ziua în care Brazilia a înregistrat record de…

Sursa Foto: Facebook/ Jair Bolsonaro

Bolsonaro, împotriva restricțiilor în ziua în care Brazilia a înregistrat record de decese: Ce face o persoană atunci când rămâne acasă? Mă îndoiesc că nu se va îngrășa. Și burta mea a crescut puțin

Președintele brazilian Jair Bolsonaro a susținut că lockdown-ul impus de pandemia de coronavirus îi face pe oameni să se îngrașe. „Ce face o persoană atunci când rămâne acasă? Mă îndoiesc că nu se va îngrășa. Și burta mea a crescut puțin”, a spus șeful statului vorbindu-le unor simpatizanți din Brasilia, transmite Rainews, citată de Rador.

Declarațiile au fost făcute la scurt timp după dezvăluirea tristului record de peste patru mii de decese de Covid-19 înregistrate în ultimele 24 de ore în țara sud-americană. „Aţi văzut că astăzi au murit peste 4 mii de oameni?” a întrebat o femeie. Fără să răspundă, președintele și-a reiterat opoziția față de lockdown, din cauza impactului nefavorabil asupra economiei și ocupării forței de muncă. „Ați văzut? Oamenii își pierd locul de muncă și niciun sindicat nu face nimic împotriva acestui lucru”, a subliniat Bolsonaro.

Brazilia a înregistrat pentru prima dată peste 4.000 de decese legate de coronavirus într-o singură zi, într-o spirală care pare a fi fără sfârşit și care prezice o lună aprilie mai sumbră decât martie, care fusese până acum luna cu cel mai mare număr de decese cauzate de pandemie.

Într-un moment de apogeu al crizei de sănătate și cu un președinte de extremă dreapta, Jair Bolsonaro, care refuză să impună măsuri stricte pentru a limita daunele aduse economiei, Brazilia, care are 212 milioane de locuitori, a înregistrat pentru prima dată în 24 de ore 4.185 de decese legate de coronavirus, ducând numărul total la 336.947 de decese în treisprezece luni, un record depășit doar de Statele Unite. Ultimul vârf al deceselor (3.869) a fost înregistrat pe 31 martie.

De asemenea, Ministerul Sănătății a înregistrat 86.979 de infectări noi, ajungându-se la un total de 13.100.580 de cazuri, acesta fiind cel mai grav moment de la începutul pandemiei, în plus, sistemul de sănătate publică este pe punctul de a colapsa.

Campania de vaccinare, care a început pe 17 ianuarie, se desfăşoară încet și a fost şi ea subiectul unui conflict politic: până în prezent, 20 de milioane de oameni (9,8% din populație) au primit prima doză și 5,8 milioane (2,7% din populație) pe cea de-a doua.

São Paulo, cel mai bogat și cel mai dezvoltat stat din țară (aproximativ 46 de milioane de locuitori precum Argentina sau Spania) a înregistrat un nou record de decese zilnice, 1.389. Aproape 90% din unitățile de terapie intensivă din regiune sunt ocupate, iar în capitala cu același nume, având în vedere creșterea deceselor, autoritățile locale au fost obligate să autorizeze înmormântări nocturne și să închirieze autobuze școlare pentru transportul cadavrelor.

Aceeași situație se înregistrează şi în celelalte 26 de state ale țării, unde rețeaua publică de spitale se află la limita capacității și se confruntă cu lipsa medicamentelor esențiale pentru intubarea pacienţilor aflaţi în stare foarte gravă.

Mai mult, există îngrijorare privind circulația variantelor considerate a fi mai contagioase, precum cea care a apărut în statul Amazonas (în nordul ţării), cunoscută sub numele de P.1 și deja predominantă în mai multe state, precum Rio de Janeiro și Sao Paulo.

În 21 din cele 27 de state braziliene au fost detectate cazuri cu această nouă tulpină, care, potrivit Ministerului Sănătății este „de până la trei ori” mai contagioasă decât celelalte, în timp ce varianta britanică a fost detectată în 13 state. Potrivit Fundației Oswaldo Cruz (Fiocruz), unul dintre principalele centre de cercetare medicală din America Latină, situația „ar putea rămâne critică pe tot parcursul lunii aprilie”, ceea ce ar pune și mai multă presiune asupra sistemului de sănătate.

Sursa: Rainews/ Rador/ Traducerea Cătălina Păunel/ Sursa Foto: Jair Bolsonaro: Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Nu va oripilati. Modelul brazilian e si la noi de ceva vreme, cu o carantina mica ici colo, doar ca se mintea pe fata ca nu e. Acum e oficial, modulul brazilian a fost adoptat de premierul Catu si multi oameni vor muri din cauza asta. Dar nu din esentiali, pentru ca sunt toti vaccinati si au spitalele lor, care nu vor fi niciodata pline cu oameni de rand…

    Decizia e clar incorecta si evident impotriva romanilor de rand. Cei mai multi vor pieri din cei batrani. Statul va va ajuta cu decontarea partiala a inmormantarii.

  2. Brazilia poate fi considerata un (trist) experiment care arata cat de mult gresesc cei care propun sa lasam lucrurile sa se desfasoare natural si care se opun vaccinarii si restrictiilor.

  3. Bolsonaro nu stie ce spune. A avut el probleme de respiratie, anul trecut, 6 min 48 sec, si acum crede ca stie el ce e virusologia.

    Nu toata lumea e nascuta ca el, in privilegiu, sa stea in coma trei luni, la un pas de moarte, si cu jumatate de plaman lipsa.

    • Jale Bolnavu’, idiotul din fruntea s(t)atului. E inflaţie mondială de nacialnici duși rău cu capu’ și cu pluta și fără vreo urmă de suflet: Turcia, Coreea de Nord, Rusia, Ungaria … E trist!

  4. Jale Bolnavu’, idiotul din fruntea s(t)atului. E inflaţie mondială de nacialnici duși rău cu capu’ și cu pluta și fără vreo urmă de suflet: Turcia, Coreea de Nord, Rusia, Ungaria … E trist!