G4Media.ro

Boala Covid-19 prezintă riscuri de 13 – 15 ori mai mari de…

foto: British Medical Journal

Boala Covid-19 prezintă riscuri de 13 – 15 ori mai mari de cheag de sânge sever decât vaccinarea anti-Covid – studiu Oxford

Cercetătorii de la Universitatea din Oxford au anunțat rezultatele unui studiu asupra trombocitopeniei (o afecțiune cu număr scăzut de trombocite) și a evenimentelor trombembolice (cheaguri de sânge) după vaccinarea pentru Covid-19, unele dintre aceleași evenimente conducând la utilizarea restricționată a vaccinul Oxford-AstraZeneca în mai multe țări.

  • Studiul compară riscurile de trombocitopenie și evenimente trombembolice după vaccinurile Oxford-AstraZeneca, vaccinarea Pfizer-BioNTech și infecția cu SARS-CoV-2 (Covid-19)
  • Studiul a arătat un risc sporit de trombocitopenie și trombembolism venos cu AstraZeneca și un risc sporit de trombembolism arterial după Pfizer-BioNTech
  • Riscurile acestor evenimente adverse au fost totuși mult mai mari (de 13 până la 15 ori) în urma infecției cu SARS-CoV-2
  • Autorii studiului sunt complet independenți de dezvoltatorii de vaccinuri Oxford

Publicat în British Medical Journal (BMJ), studiul detailează concluziile după peste 29 de milioane de persoane vaccinate cu primele doze fie cu vaccinul Oxford-AstraZeneca, fie cu vaccinul Pfizer-BioNTech’. Concluziile sunt: cu aceste două vaccinuri, pentru intervale scurte de timp după prima doză, există riscuri sporite ale unor evenimente adverse hematologice și vasculare care duc la spitalizare sau deces.

Oamenii ar trebui să fie conștienți de aceste riscuri sporite după vaccinarea anti-Covid-19 și să solicite imediat asistență medicală dacă prezintă simptome, dar trebuie să fie conștienți și de faptul că riscurile sunt considerabil mai mari și pe perioade mai lungi de timp dacă sunt infectați cu SARS-CoV-2” a spus Julia Hippisley-Cox, profesor de epidemiologie clinică și practică generală la Universitatea din Oxford, autor principal al lucrării

Autorii mai menționează că riscul acestor evenimente adverse este substanțial mai mare și pentru o perioadă mai lungă de timp, după infectarea cu SARS-CoV-2 decât după fiecare vaccin.

Toate vaccinurile împotriva Coronavirus utilizate în prezent au fost testate în studii clinice randomizate, care este puțin probabil să fie suficient de mari pentru a detecta evenimente adverse foarte rare. Atunci când sunt descoperite evenimente rare, autoritățile de reglementare efectuează o analiză risc-beneficiu a medicamentului; să compare riscurile evenimentelor adverse dacă sunt vaccinate cu beneficiile evitării bolii – în acest caz, Covid-19.

În această lucrare, echipa de autori de la Universitatea din Oxford, Universitatea din Leicester, Guys și St Thomas ‘NHS Foundation Trust, Centrul Național de Audit și Cercetare pentru Terapie Intensivă, London School of Hygiene and Tropical Medicine, Universitatea din Cambridge, Universitatea din Edinburgh și Universitatea din Nottingham, au comparat ratele evenimentelor adverse după vaccinare cu vaccinurile Pfizer-BioNTech și Oxford-AstraZeneca cu ratele acelorași evenimente după un rezultat pozitiv al testului SARS-CoV-2.

Sursa Foto: Arhiva Personală/ Ștefan Dascălu

Rezultatele celui mai mare studiu de până acum, cu peste 29 de milioane de participanți, demonstrează foarte clar că riscul de complicații cardiovasculare cauzat de COVID-19 este mult mai mare decât orice astfel de eveniment corelat cu administrarea vaccinului. Mai mult, studiul acesta ne arată că astfel de efecte adverse post-vaccinale sunt rare, iar administrarea de vaccinuri anti-COVID-19 rămâne sigură.” a declarat pentru G4Media imunologul Ștefan Dascălu, doctorand al Universității Oxford, neimplicat în studiul de mai sus.

Potrivit raportărilor săptămânale publicate de Agenția de Reglementare a Medicamentelor și Produselor Medicale (MHRA) au fost înregistrate 417 evenimente trombembolice severe dintre care 72 fatale, după 24,8 milioane de inoculări la prima doză și 23,9 milioane de inoculări la a doua doză cu vaccinul AstraZeneca în Marea Britanie. Analiza datelor de către MHRA arată că incidența evenimentelor trombembolice este de 15 la un milion după prima doză și de 1,8 la un milion după a doua doză cu AstraZeneca.

Pentru vaccinurile cu Pfizer-BioNTech au fost înregistrate 16 trombembolisme severe și un deces, după 21,3 milioane la prima doză și 16,6 milioane la a doua doză.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...