G4Media.ro

BNR, suspiciuni de spălare de bani în sistemul bancar. Șeful Direcției de…

BNR, suspiciuni de spălare de bani în sistemul bancar. Șeful Direcției de Supraveghere anunță că 16-17 bănci sunt implicate într-o ”tranzacție ciudată”, DIICOT a deschis un dosar penal, o bancă e suspectă de implicare în favorizarea spălării de bani

Nicolae Cinteză, director în Direcţia Supraveghere din Banca Naţională a României (BNR), a anunțat miercuri că face verificări ”la 16 – 17 bănci implicate într-o tranzacţie destul de ciudată” legată de o operațiune de spălare de bani și a anunțat un dosar deschis de DIICOT, transmite Agerpres.

Mai mult, Cinteză a anunțat că din cele 16-17 bănci vizate, ”cel puţina una pare a fi foarte implicată în a favoriza spălarea de bani, operaţiunile derulându-se printr-o singură unitate şi existând indicii suficiente ca aceste costuri să fie închise”.

Cinteză a explicat că e vorba despre implicarea băncilor din România în tranzacții făcute pentru diverşi clienţi externi sau cu sume provenite din străinătate din fraude.

„Îngrijorează un risc despre care v-am spus şi ultima oară şi pe acesta îl văd foarte periculos, şi când spun că este periculos mă bazez pe ceea ce primim din plan extern legat de tranzacţii făcute în România pentru diverşi clienţi externi sau tranzacţii făcute în România cu sume provenite din străinătate. În ciuda avertismentelor pe care le-am făcut în toată perioada asta şi continuăm să le facem, ultima scrisoare a plecat sub semnătura prim-viceguvernatorului pe 20 februarie, capătă amploare riscul de fraudă făcută pe teritoriul României. Frauda este externă, dar prin felul în care s-au aplicat aici normele de cunoaştere a clientelei, s-a favorizat, s-a continuat, un mecanism de spălare de bani iniţiat undeva în străinătate şi continuat pe teritoriul ţării noastre. În momentul de faţă la Asociaţia Română a Băncilor am comunicat deja la ultima întâlnire. Serviciul nostru care are sarcină verificări în domeniul prevenirii spălării banilor face verificări la 16 – 17 bănci implicate într-o tranzacţie destul de ciudată şi pe care o descriem în scrisoarea de care vă vorbeam emisă pe 20 februarie”, a spus miercuri Nicolae Cinteză la conferinţa „Anul financiar bancar 2020”, organizată de FinMedia şi Piaţa Financiară, potrivit Agerpres.

„Ceea ce s-a întâmplat la banca aceasta îmi aduce aminte de complicităţile despre care s-a tot vorbit în cazul Danske Bank. Să dea Dumnezeu să nu fie ceva de felul acela, dar nu înţeleg cum vin şi se deschid o sumedenie de conturi. Vezi că sunt în spate numai cetăţeni din comuna Ghimpaţi din judeţul Giurgiu. Vezi că toate au sediul la aceeaşi adresă, un avocat. Vezi că mulţi dintre ei s-au prezentat la deschiderea contului cu cetăţeni ucraineni sau ruşi în spatele lor şi totuşi continui să deschizi astfel de conturi. Iar sumele acestea veneau de undeva din străinătate. Un SRL din comuna care are acţionar tot pe cineva din comuna Ghimpaţi primeşte sume din străinătate printr-un mecanism pe care nu-l cunoşteam, e adevărat, dar prima operaţiune în contul respectiv e o sumă transferată din străinătate şi acolo fraudată printr-un mecanism pe care îl descriem în scrisoare”, a adăugat Nicolae Cinteză.

El a precizat că în acest caz acuzaţia care vine de la firme de avocatură este că băncile nu au aplicat normele de cunoaştere a clientelei şi tranzacţiile s-au făcut prin încălcarea acestor norme.

Foto: Nicolae Cinteza (Agerpres / Radu Tuta)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

23 comentarii

  1. nu exista asa ceva, e mana pesede-ului si a lui dragnea!

  2. 16 – 17 banci sunt implicate…
    Adica toate.

  3. Bine ca nu sunt de stat ca fosta Bancorex,ca atunci nu se mai ancheta nimic,daca era ptr baietii destepti si eventualele ciordeli se acopereau de la bugetul statului.Tot e bine :))

    • Io credeam ca Cintezoiul asta a murit demult!

    • Marcelino e mai rau k minerii martzafoiului securisto-p$dist rezident de Voluntari,numitul Miron Cozma aka Che Guevarra din adancurile patriei :))

  4. WoW, soc si groaza. Si eu credeam ca doar PSD-ul fura in tara asta.

    • Tu știi ce e un certificat de depozit?
      Numele celor care au astfel de certificate nu se raporteaza la BNR pentru a se putea cumula suma totală. Băncile sunt fericite. Clientii sunt fericiti pentru ca le pot „pasa” oricarui al cetatean sa le rascumpere pe numele/semnatura lui.
      Un fel de actiuni la purtator pe persoana fizica.
      Sumele probabil sunt cunoscute de catre sri – dar nu-i pasa ca e democratie si e ok sa ai venituri ilicite daca le imparti cu cine trebuie

  5. Caritas, bancorex, banca religiilor, banca…, fenei, micula bro.
    Scheme de jaf national.
    Cei care ar fi trebuit sa previna si sa pedepseasca pe jefuitor ii apara, ii protejeaza…
    In schimb, infractorii le dau parte din prada si privilegii nenumarate.

  6. ING sigur este implicata, a spalat 50 mild $ ale rusilor, in Olanda.Apropo, la vremea aceeea Catu lucra la ING, cand a dat atacul speculativ la moneda nationala.Asteptam detalii transparente si speram ca nu acesta este motivul pentru care a propus sa fie premier pentru ” a sterge pacatele”.

  7. Si mata te-a turnat tot pe timpul socialismului.

  8. Sa speram ca revine si guzganul rozaliu. Mare bancher. Nu demult suna bancile sa dea credite „nerabursabile” tovarasilor lui. Apoi a binemeritat din retrocedari, si-a bagat progenitura in afaceri penale, l-a scapat si l-a facut profesor de ofshoare la ase. De la el o fi invatat Sokol meserie.

  9. O băgat și ei banii la mașina de spălat că erau murdari mă, ce dreacu’…

  10. Sa inteleg ca BNR iar a dormit in papuci?!!!!

  11. Danutze inflacaratule oare stii cine si cum a facut RSR ?! https://en.m.wikipedia.org/wiki/Soviet_occupation_of_Romania

  12. In 2010 explodau clauzele abuzive in contracte avizate de BNR. Banci precum BCR duceau dobanzile promotionale din primul an de la 5% la 12% la Euro credite ipotecare. Ca asa vroia muschiul lor aveau un indicator denumit „dobanda de referinta variabila” – denumirea tehnica a EURIBOR – dar au spus ca este a BCR. Zeci de mii de oameni au fost executati silit pierzandu-si garantiile. Mass-media a tacut. S-au format grupurile pe internet si s-au demarat procesele colective castigate. BNR a girat aceasta enorma escrocherie care a daramat clauza de mijloc ajunsa astazi la 35 – 45 de ani, oameni care au crezut intr-un parteneriat cu banca. Jigodia de Bascu impreuna cu limbricul Boc la cererea masonului Isarescu au emasculat in 2010 o directiva europeana care reglementa abuzurile bancilor. Au facut-o sa nu fie aplicata decat in contractele noi care ce sa vezi erau legale. In timp ce raportau pierderi enorme de miliarde de euro nicio banca nu s-a restrans ca activitate. Sedii somptuoase BCR are bloc turn pe Calea Victoriei, angajati platiti cu mii de euro lunar. De unde daca actionarii nu baga banul si esti pe pierdere? Cinteza este o fosila care a inchis ochii la toate magariile anilor 2007 – 2012, impreuna cu Paunescu seful Juridicului de la BNR. Autoritatile au inchis ochii la marea spalare de bani si la jaful in buzunarele romanilor. In timp ce in vest o marja de 1% este generoasa pentru o banca in Romania inca se mai fura cu marje de 10% – 15%. Camatarie sub umbrela unei pretinse legalitati. Doar in instanta mai poti rezolva cu o banca imputita.

    • In atitudinea BNR si a autoritatilor iti dau dreptate, dar in demonizarea BCR nu-ti dau.
      Toate bancile comerciale sunt la fel, doar ca unele sunt mult mai proaste decat altele, vezi CEC-ul.
      Tot din cauza BNR, care a pastorit si sistemul bancilor pentru locuinte, pentru ca ea l-a autorizat, monitorizat si supravegheat, a cazut si sistemul bauspar, iar 500.000 de clienti au ramas cu buzele umflate, adica fara primele de stat legitime si contractuale, fara sa-i pese cuiva.
      Iar in materie de salarii, de exemplu in BCR, daca nu esti ceva sef, ai salariu cu mult mai mic decat in Primaria Firei sau alti multi bugetari.

  13. Avem 16-17 banci in Romania ?
    Incepem sa ne emancipam si noi romanii- spalam banii ( nu numai sa-i furam) o preocupre intelectuala