G4Media.ro

Blocajul urbanistic al Bucureștiului – Experții cer intervenția Guvernului (Articol susținut de…

Sursa: G4Media.ro

Blocajul urbanistic al Bucureștiului – Experții cer intervenția Guvernului (Articol susținut de Bucharest Real Estate Club)

Cu PUZ (Planurile Urbanistice Zonale) suspendate în instanță de aproape doi ani și cu un PUG (Plan Urbanistic General) depășit, care mai este și în pericol de a fi suspendat, dezvoltarea Capitalei, „locomotiva” care generează 30% din PIB-ul național, este sub semnul întrebării. Dezvoltatorii admit că era necesară o frână în dezvoltarea haotică a orașului, însă consideră că blocajul urbanistic dăunează comunității, orașului și țării. Proiecte de sute de milioane de euro sunt suspendate și unii investitori se uită spre alte orașe sau aleg proiecte în afara României. Cum se poate debloca situația? Arhitecții și avocații consideră că soluțiile sunt de natură legislativă și politică și spun că intervenția Guvernului, prin crearea cadrului legislativ necesar reluării proiectelor, este esențială și nu mai poate întârzia.

Gheorghe Pătrașcu, fost arhitect șef al Capitalei, consideră că s-a ajuns într-o fază în care orașul nu mai e guvernabil și spune că nu se înțelege că dezvoltatorii și administrația sunt în aceeași tabără, nu în opoziție. “În momentul acesta cred că trebuie să intervină Guvernul, pentru că Bucureștiul este capitala țării și dă 30% din PIB. Este o problemă de importanță națională”, a spus Pătrașcu la o masă rotundă organizată recent de Ziarul Financiar pe teme de urbanism. „Dezvoltarea necontrolată din trecut bloca, de fapt, dezvoltarea Bucureștiului. Era necesar un astfel de șoc pentru a se opri anumite proiecte haotice, dar acum se depășește o limită”, a mai spus el, adăugând că Bucureștiul nu a atins nici 30% din potențialul de dezvoltare.

Adrian Cristescu, membru în Consiliul Director ASAR (Asociația Societăților de Arhitectură din România), remarcă lipsa de viziune asupra dezvoltării orașului și face apel la administrație să medieze între mediul privat și cel public. „Dacă blochezi dezvoltarea, ce pui în loc? Există un proiect al orașului? Peste 3 ani va fi un dezastru, ceea ce nu ne dorim”, a afirmat acesta.

Blocajul nu poate exista la nivelul tuturor proiectelor, este necesară analizarea lor punctuală și respingerea doar a celor care nu sunt în regulă, este opinia lui Costin Hazarian, președintele Comisiei de Urbanism a Consiliului General al Municipiului București.

În aceste context, introducerea noului Plan Urbanistic General ar putea fi cheia tuturor problemelor. Reglementarea se află în lucru la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu și, așa cum a anunțat oficial chiar primarul general, finalizarea nu va veni mai devreme de sfârșitul anului viitor.

Emil Ivănescu, președintele Ordinului Arhitecților din România, filiala București, spune că PUG-ul „va introduce o anumită transparență la nivelul Bucureștiului”, dar în acest moment este finalizat doar în proporție de 20%. În plus, contractul pentru finalizarea lui așteaptă semnătura lui Nicușor Dan.

La nivel național, adoptarea Codului Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor, care va reglementa aceste trei domenii, se află în dezbaterea Consiliului Economic și Social. Adoptarea lui este un obiectiv asumat prin PNRR – componenta C10 (Fondul Local) de 2 miliarde de euro și ar trebui să se întâmple până în iunie 2023. În caz contrar, fondurile aferente vor fi blocate.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează