G4Media.ro

Blocaj în problema urșilor: nimeni nu vrea să preia animalele periculoase. Cadrul…

Sursa foto: Pixabay

Blocaj în problema urșilor: nimeni nu vrea să preia animalele periculoase. Cadrul legislativ se oprește la capturare și transport

Un urs capturat luni în localitatea harghiteană Voșlăbeni, la 50 de metri de școală, a stat în capcană 4 ore până când autoritățile au găsit un loc unde să îl relocheze. Cadrul legislativ care permite relocarea urșilor periculoși se oprește la capturare și transport, dar nu prevede obligații vizavi de cine trebuie să îl preia, transmite Rador.

Nicio asociație de vânătoare din zonele apropiate nu a vrut să preia ursul cu probleme, așa că animalul a fost transportat la o distanță de doar 30 de kilometri, cu riscul de a reveni în sat.

Directorul Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din Gheorgheni, Birtalan Istvan: „L-am prins cu capcană, l-am tranchilizat și ne-am întâlnit cu situația că nu aveam unde să-l ducem. Nu știe nimeni ce trebuie făcut. Avem ordonanța de urgență 81, cu împușcare, tranchilizare, relocare dar, până la urmă, nu avem nimic. Stăteam 4 ore lângă ursul în captivitate, în mijlocul satului, nu știam ce să facem cu ursul. Era lângă o școală, l-am prins, l-a tranchilizat, nimeni nu știa unde trebuie dus. Nicio asociație de vânătoare nu primește ursul, că fiecare are destui. L-am dus la celălalt fond de vânătoare gestionat de noi, la 30 de kilometri de locul în care l-am prins, și i-am dat drumul”.

Jandarmii au supravegheat zona, pentru că deja se adunau oameni pentru a se poza cu ursul capturat.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi Harghita, Gheorghe Suciu: „Am fost solicitați prin Serviciul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112, noi am fost solicitați pentru asigurarea perimetrului în vederea relocării unui urs. La fața locului au fost toate autoritățile competente în domeniu. Am asigurat măsurile de ordine și protecție a zonei în care era prezent ursul, care era capturat și urma să fie relocat. Am delimitat un perimetru pentru a restricționa accesul tuturor persoanelor curioase care doreau să vină în apropierea animalului sălbatic”.

Chiar dacă ursul problematic a fost relocat, alți trei urși le dau bătăi de cap locuitorilor din Voșlăbeni.

Mai avem încă o ursoaică cu doi pui și mai avem un urs solitar care, în noaptea asta, a mâncat 10 găini. În fiecare seară, noaptea, sună telefonul, că iar e ursul în grădină, iar e ursul în curtea școlii, iar e ursul la gară. Este dezastru ce se întâmplă aici. E OK că avem o ordonanță de urgență prin care ar trebui să rezolvăm situația, dar nu se poate”, declară directorul Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din Gheorgheni, Birtalan Istvan.

Numărul urșilor care și-au făcut apariția în localitățile harghitene s-a dublat în ultimul an.

Jandarmii au intervenit, de la începutul anului, de 500 de ori pentru alungarea animalelor din localităţi sau din preajma acestora, iar, în luna decembrie au fost înregistrate 12 astfel de intervenţii.

„Am avut anul trecut doar 200 de intervenții, anul acesta deja avem 500 de solicitări pentru a interveni pentru îndepărtarea urșilor din apropierea localităților. Colegii mei se deplasează la fața locului și, folosind gradual toate mijloacele avute la dispoziție, procedează la îndepărtarea animalului sălbatic în afara zonei locuite”, spune purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi Harghita, Gheorghe Suciu.

Fiecare intervenție costă primăria câteva sute de lei, iar sumele se plătesc asociației de vânătoare, pe baza unui contract. Alungarea prin orice mijloace a unui urs dintr-o localitate are un tarif de 400 de lei pe intervenție, tranchilizarea – 750 de lei pe exemplar, în timp ce împușcarea costă 500 de lei/exemplar.

sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Ordonanta e facuta pe picior de UDMR, cu singurul scop de a IMPUSCA ursii

    nu e o lege facuta cu cap ci una asa de mantuiala, in bataie de joc.

    • Si de ce dracu nu-i impusca ? Prefera sa moara oameni sau ursi ?

    • Ursii sa-i doneze la un Zoo sau sa-i elibereze intr-un parc protejat

    • Dacă era pentru împușcat urșii îi impuscau pana acum. Cel puțin din ce se vede nimeni nu vrea sa isi asume răspunderea pentru ursi iar ursii omoara si mutileaza oameni in continuare.

      Așa ca toți fanii urșilor pot sa stea liniștiti, ursii omoara oameni si animale domestice cand vor, cum vor si unde vor pentru-ca sunt protejati de lege.

      Multi oameni din zonele de munte si deal stau cu frica ca pot fi omorati sau mutilati de ursi/ursi sau pot rămâne fara animale domestice.

      Dar important este ca fanii urșilor pot sa doarmă impacati ca nu le deranjează nimeni ursii.

      PS: urșii nu sunt animale de companie docile sau prietenoase, nu sunt la fel ca la desene animate. Sunt animale sălbatice puternice si agresive care pot ucide in cateva secunde ghidate de instinct.

  2. Padurile taiate si animalele impuscate. E trist dar asta se intampla si va continua sa se intample sub ochii nostri pana nu va mai fi nimic de salvat. Multumim Tanzos Barna etc..

  3. INPUSCATII !
    asta ii singura rezolvare
    dar societatea a devenit atat de sentimentala ca si atunci cand viata oamenilor ii pusa in pericol ei tot nu fac ce trebuie ca sant prea sentimentalii
    viata ursiilor a devenit mai importanta ca viata oamenilor

    • Nu mai bine sa scapam de o capatana ca a ta si de una Udemerista Tantosa ? Ar respira lumea mai bine .

  4. FINALUL: PUSTILE DIN AFACERILE DE VANATOARE.
    OBIECTIV INDEPLINIT PENTRU „coalitie”

  5. Normal ca „Cadrul legislativ se oprește la capturare și transport ” ca orice lege facuta pe genunchi si cu dedicatie 🙂
    Legea asta nu a fost facuta niciodata pentru a imbunatati viata animalelor si a oamenilor…

  6. Urs Life Matters. Oamenii la munca sa va platiti impozitele.

    • Dacă ar ști urșii ce fani au…

  7. Gata am rezolvat si cu ursii. Multumimi tuturor celor implicati: statul roman si organizatiilor de protectia animalelor. Poate daca am fi cerut statului paralel sa rezolve problema se rezolva.