G4Media.ro

Biserica ortodoxă ucraineană apropiată de Rusia, interzisă în Bucovina

Sursa foto: Pexels

Biserica ortodoxă ucraineană apropiată de Rusia, interzisă în Bucovina

Membrii Consiliului Regional Cernăuți au decis în favoarea interzicerii activității organizațiilor religioase care au legături cu Federația Rusă. Decizia are efect și asupra etnicilor români din Bucovina de nord care, în majoritate, țin de Biserica Ortodoxă Ucraineană (Patriarhia Moscovei).

Deputații Consiliului regional Cernăuți au decis pe 16 mai ca activitatea organizațiilor religioase (asociațiilor) care au legături canonice dovedite cu țara agresoare (respectiv Rusia) să fie interzise pe teritoriul regiunii Cernăuți, relatează agenția BucPress, care citează presa ucraineană.

Consilierii au propus Parlamentului de la Kiev să inițieze proiecte de lege referitoare la legalitatea funcționării organizațiilor religioase care au legături dovedite cu Rusia, astfel încît acestea să fie supuse unei examinări și adoptări urgente. Totodată, Administrația Regională de Stat Cernăuți este îndemnată să efectueze o analiză și să ia măsuri corespunzătoare în ceea ce privește legalitatea utilizării clădirilor de cult și a proprietăților deținute de stat, care au fost transferate în proprietatea organizațiilor religioase ce au legături canonice dovedite cu Federația Rusă.

Decizia a fost susținută de 40 de consilieri regionali, iar doi s-au opus. Ambii consilieri care au votat împotrivă, Mihai Jar și Vasile Onofrei, sînt etnici români din Ținutul Herța. Înainte de vot Vasile Onofrei a subliniat că și în Ucraina biserica este separată de stat, astfel că Consiliul regional nu are competența de a decide asupra activității organizațiilor religioase. „Sînt împotriva Patriarhiei Moscovei, dar sînt în favoarea legii, care trebuie să fie aplicată. Prin urmare, propun respingerea acestei decizii, deoarece consider că este o decizie populistă”, a declarat Onofrei.

Biserica Ortodoxă a Ucrainei (Православна церква України, PȚU), care a devenit autocefală în 2018, îndepărtîndu-se astfel de orbita Moscovei, este considerată biserica națională, fiind recunoscută și susținută nu doar de clasa politică ucraineană ci și de o parte a lumii ortodoxe. Atunci, PȚU s-a despărțit de Biserica Ortodoxă Ucraineană (Українська православна церква, UPȚ), care deși în mai 2022 a ieșit de sub tutela oficială a Moscovei este văzută în continuare ca fiind legată politic de regimul din Rusia.

Citește articolul integral pe Sinopsis.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Practic, prin aceasta decizie romanii din Bucovina sunt fortati sa treaca la biserica ucrainiana.