
Un conflict violent izbucnit la o catedrală din Cernăuți, unde se slujește și în română, prilej de propagandă pro rusă și suveranistă
Un conflict violent izbucnit în urmă cu aproape o lună la Cernăuți, la Catedrala Pogorârii Sfântului Duh, unde o parte din slujbe se țin în limba română, este instrumentalizat de propaganda rusă, dar și de suveraniști din România care vor să demonstreze opresiunea statului ucrainean și persecuțiile împotriva comunității românești, arată o investigație veridica.ro
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
De multe ori, dezinformările și narațiunile false pleacă de la un sâmbure de adevăr, ca să pară și mai credibile. Este și cazul conflictului legat de Biserică și de cazul specific al catedralei din Cernăuți: Veridica** a constatat, la fața locului, că adevărul este undeva la mijloc.
„Pe 17 iunie, un conflict violent izbucnea în Cernăuți, la Catedrala Pogorârii Sfântului Duh, un lăcaș de cult important pentru comunitatea românească din Ucraina, unde o parte din slujbele religioase erau ținute în română. Miza conflictului a fost controlul asupra catedralei, preluată de Biserica Ortodoxă a Ucrainei (PȚU*), dar revendicată în continuare și de Biserica Ortodoxă Ucraineană (UPȚ*), de care lăcașul de cult a ținut până anul acesta. Biserica Ortodoxă Ucraineană ține de Patriarhia Moscovei, deși afirmă că a întrerupt legăturile cu aceasta după invazia la scară largă din 2022. Biserica Ortodoxă a Ucrainei a fost înființată în 2018 ca biserică autocefală (recunoscută ca atare, în 2019, de Patriarhia ecumenică din Constantinopol, dar nu și de Patriarhia Moscovei). Această biserică este „preferată” și de statul ucrainean, în condițiile în care Patriarhia de la Moscova este strâns legată de regimul de la Kremlin, pe care îl susține ideologic, și chiar și-a exprimat sprijinul pentru războiul Rusiei.”, scrie veridica.ro.
La fel ca și „problema Bîstroe”, legea ucraineană a minorităților, criza cerealelor, exodul refugiaților ucraineni și altele, tema bisericilor a fost folosită pentru a submina sprijinul pentru Ucraina în contextul agresivității ruse, mai arată investigația.
„De multe ori, dezinformările și narațiunile false pleacă de la un sâmbure de adevăr, ca să pară și mai credibile. Este și cazul conflictului legat de Biserică și de cazul specific al catedralei din Cernăuți: Veridica** a constatat, la fața locului, că adevărul este undeva la mijloc.
La începutul anului, mai multe parohii din regiunea Cernăuți au trecut de la biserica istoric afiliată Moscovei (UPȚ) la Biserica Ortodoxă a Ucrainei (PȚU). Legile din Ucraina interzic organizațiile religioase legate de Rusia, prima fiind în procesul desfacerii legăturilor canonice pentru bisericile cu astfel de conexiuni. De cealaltă parte, UPȚ acuză enoriașii PȚU de violențe, iar clericii și enoriașii săi spun că se tem că își vor pierde identitatea religioasă și culturală și acuză politizarea și instrumentalizarea religiei de către stat. Cea mai mare parte a credincioșilor de etnie română din regiunea Cernăuți sunt atașați UPȚ, care îi atrage inclusiv prin slujbe ținute în limba lor maternă.”
Investigația integrală pe veridica.ro.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu