G4Media.ro

Biserica Evanghelică C.A. din România, despre documentul care interzice preoților ortodocși să…

Sursa foto: www.evang.ro

Biserica Evanghelică C.A. din România, despre documentul care interzice preoților ortodocși să participe la un proiect de cercetare al Universității din Sibiu: „Suntem îngrijorați de viitorul relațiilor ecumenice în România”

Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană din România (BECAR) se declară „îngrijorată” de documentul care interzice preoților ortodocși participarea la un proiect de cercetare la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, finanțat cu un milion de euro din Norvegia, potrivit unui comunicat pe care l-a publicat. Biserica este îngrijorată pentru viitorul relațiilor ecumenice în România și monitorizează îndeaproape implementarea rezoluției, dar rămâne angajată la dialog ecumenic și va urmări să poarte dialog direct cu conducerea Bisericii Ortodoxe Române (BOR).

Biserica Evanghelică se simte afectată indirect de această rezoluție și se teme că decizia BOR are potențialul de a îngreuna semnificativ și de a inhiba relațiile ecumenice și colaborarea interconfesională, atât pe plan internațional cât și pe plan național. Reacțiile de îngrijorare din spațiul bisericilor surori și al marilor organizații diaconico-filantropice protestante germane, cu care BOR. întreține de mulți ani dialoguri și relații proprii de colaborare, vin să confirme temerile BECAR.

Biserica mai menționează că Centrul de Cercetare Ecumenică Sibiu este afectat direct de decizia Sfântului Sinod al BOR pentru că Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu și conducerea bisericii și-au retras brusc sprijinul pentru el. Între timp, centrul a fost desființat. Aceasta este o mare pierdere, spune BECAR, având în vedere faptul că C.C.E.S. precum și instituțiile premergătoare, pe lângă munca de cercetare și sensibilizare ecumenică, au contribuit în mod decisiv la formarea internațională a multor teologi ortodocși români importanți după 1989, care aici s-au familiarizat cu limbajul și cu categoriile de gândire ale teologiei vestice, beneficiind ulterior de burse de studii prin programele Bisericii Evanghelice din Germania.

Biserica mai menționează că există o istorie îndelungată de cooperare benefică între ea și BOR. „Recunoaștem meritele BOR. în ce privește societatea românească, raporturile ecumenice și munca de cercetare”, a declarat episcopul Reinhart Guib.

BECAR urmărește un dialog direct cu Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române deoarece Biserica Evanghelică este angajată la ecumenism.

Context. Sfântul Sinod, organul colectiv de conducere al Bisericii Ortodoxe Române, a interzis participarea teologilor ortodocși români la un proiect ce are ca temă rolul bisericii în robia romilor, potrivit unui document consultat de G4Media.ro. Documentul, care pleacă de la situația acestui proiect, impune o serie de restricții draconice pentru teologii ortodocși, care sunt obligați să obțină acordul scris al ierarhului superior și aprobarea Patriarhului Daniel pentru orice proiect de cercetare și cooperare cu instituții sau organisme internaționale, inter-ortodoxe, inter-creștine, inter-religioase.

Conducerea Universității Lucian Blaga din Sibiu a anunțat că studiul considerat de Sfântul Sinod că are ”un caracter vădit tendențios în raport cu Biserica Ortodoxă Română” va continua și fără ”binecuvântarea” Bisericii. ”Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu va continua proiectul pentru care a primit finanțare”, a confirmat rectorul Sorin Radu pentru ziarul Turnul Sfatului, citat de G4Media. Surse din cadrul universitar citate de publicație au spus că din echipa de cercetare vor fi înlocuite acele persoane care nu pot trece de ordinul semnat de Patriarhul Daniel.

Proiectul ”The Role of the Romanian Orthodox Church in Social Integration of Roma People: Towards a Participatory Approach” cu o valoare de 1.116.589 euro este finanțat prin EEA & Norway Grants și are o durată de implementare de 3 ani îndepând de la 1 ianuarie 2021.

Sursa foto: www.evang.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Nu fiți îngrijorați, la BOR nu există ecumenism. Ei se arată doar toleranți acolo unde sunt minoritari, adică în UE, ca să primească biserici și facilități de la toate celelaltenaive Biserici, și despoți acolo unde sunt majoritari, adică în țară, unde taie și spânzură și s-au făcut stăpâni pe toate bunurile furate de la Biserica Greco-Catolică.

    • Draga Vasile,
      Povesteste-ne si noua cum si cand a aparut biserica greco-catolica, ca te vad asa inteligent..
      De unde avea bunuri biserica greco catolica?! Poate ne spui si cati romani au murit pana cand au reusit sa ne bage pe gat, marii imparati Austrieci, biserica asta struto-camila de care ne vorbesti tu..

  2. Salut !
    Prima divizare a crestismului a fost atunci cand
    s-separat Roma de Constantinopol.
    De atunci, ramura occidentala se tot sparhe in ramuri, secte, etc.
    Biserica orientala, ortodoxa, si-a pastrat incredibil unitatea, pana in ziua de azi.
    Ecumenismul, in sine, nu este o idee rea, dar, de pus in practica, eu personal, nu cred ca se va realiza.
    Mai ales ca, papa se doreste a fi el, supremul loctiitor al Tatalui Ceresc pe pamant, ceea ce ortodoxia nu va accepta niciodata. Da, cei mai prolifici in secte crestine sint americanii, ca acolo, banii dati unei biserici sunt neimpozitati .

  3. G4, dezbaterile politice ar trebui să genereze trafic suficient, lasa-ti propaganda pentru ONG-ul lui Duminică, daca un popa evanghelișt pierde bani, e treaba lui, nu a noastră,…lasa-ti atacurile la BOR, nu aduc nimic bun….

  4. Salut, frate Vasile !
    Banuiesc ca stii scurta istorii a bisericii greco-catolice. (BGC)
    Dar, o spun asa cum o stiu eu.
    BGC, a aparut in imperiul austroungar, ca urmare a faptului ca unii ierarhi ai BOR si-au lepadat ortodoxia pentru a primi favoruri de la imparatii Austriei.
    Deci, BGC a furat de la BOR credinciosi si patromoniu,clar ,da?
    Comunistii, nu au facut decat sa indrepte un jaf istoric, clar, da?, reintregind BOR , bravo lor!
    Desigur, papa, nu a fost prea vesel cand a aflat si a lucrat cat a putut, iar in 89, a dat lovitura , ce-i drept,
    cam slaba, ca, in 50 de ani, filonul greco catolic, se apropia de datul duhului.
    Cati mai sunt, putini si batrani, isi cam incheie socotelile cu cele lumesti.
    BGC, va ramane, totusi in istorie, ca un exemplu ce
    nu mai trebuie urmat.
    Nea Vasile, daca mai ai intrebari, cu mare respect, iti voi raspunde. Ar fi pacat , da pleci confuz laa cele vesnice .

  5. „Redacția” cred că ar trebui să vă informați înainte de a scrie astfel de articole. Biserica Evanghelică Română (BER) NU este aceeași cu Biserica Evanghelică C.A. din România sau cu Biserica Evanghelică Lutherană. Verificați datele înainte de a le publica pentru că riscați să dezinformați.

  6. La cati medievali creduli sunt in Romania, religia are un viitor stralucit. Nu si economia.

  7. Nici ăștia de la BOR nu sint prosti, smecherii de la secta evanghelica vor sa faca „cercetări” antiotodoxe cu participarea profilor teologi ortodocși pentru o legimitate in plus, ori băieții nostri s-au prins de smecherie si nu participă fiindca e o capcană. Sa facă studii in america din secolul 19 pe aceiași temă cu sclavii negri vs sectele protestante de acolo, inclusiv evanghelici. Iar cei de la g4 fac presiuni ca fraierii, deja este al 3-lea articol pe această tema…

  8. Cand Bisrica nu mai are legatura cu Cel care i-a sapat temelia