G4Media.ro

DOCUMENT Acuzații de cenzură în Biserica Ortodoxă după ce conducerea BOR a…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

DOCUMENT Acuzații de cenzură în Biserica Ortodoxă după ce conducerea BOR a interzis un proiect de cercetare privind robia romilor. Cercetarea teologică, doar cu voie de la Patriarh

Sfântul Sinod, organul colectiv de conducere al Bisericii Ortodoxe Române, a interzis participarea teologilor ortodocși români la un proiect ce are ca temă rolul bisericii în robia romilor, potrivit unui document consultat de G4Media.ro.

Documentul, care pleacă de la situația acestui proiect finanțat din fonduri norvegiene, impune o serie de restricții draconice pentru teologii ortodocși, care sunt obligați să obțină acordul scris al ierarhului superior și aprobarea Patriarhului Daniel pentru orice proiect de cercetare și cooperare cu instituții sau organisme internaționale, interortodoxe, intercreștine, interreligioase.

Decizia Sfântului Sinod din iulie 2021, care se bazează pe o hotărâre din 24 mai 2018 a aceluiași for, a produs nemulțumire în rândul teologilor români ortodocși implicați în proiecte de cercetare sau colaborare cu omologi străini sau din alte confesiuni, potrivit mai multor teologi consultați de G4Media.ro.

La rândul său, sociologul Gelu Duminică, director executiv al Fundației Agenția de Dezvoltare Comunitară ”Împreună”, acuză ”o formă abruptă de cenzură” și spune, într-o postare pe Facebook, că ”nu cumva cunoașterea unor realități istorice, în care Biserica ortodoxă a avut un rol, ar duce mai degrabă la insănătoșirea societății decât la decredibilizarea instituției?”.

Până la ora publicării articolului, oficialii Patriarhiei Române nu au avut o reacție la acuzațiile aduse de Gelu Duminică.

De altfel, conducerea BOR interzice și editarea revistelor cu tematică teologică fără să existe aprobarea Patriarhului Daniel.

De ce a refuzat Biserica Ortodoxă să le permită teologilor participarea în proiect? Potrivit documentului citat, Sfântul Sinod susține că proiectul ”are un caracter vădit tendențios în raport cu Biserica Ortodoxă Română”. În plus, BOR caracterizează drept ”o problemă sensibilă” rolul Bisericii Ortodoxe Române în excluziunea romilor.

În plus, Biserica Ortodoxă spune că ”există permanent riscul ca, în lipsa unei acțiuni coerente și unitare, sub coordonarea Patriarhiei Române și cu respectarea prevederilor statutare și a hotărârilor Sfântului Sinod, astfel de acțiuni, făcute de cele mai multe ori doar din dorința de afirmare personală, să producă efecte negative pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română”.

Ce urmărea proiectul. Proiectul privind robia romilor a fost inițiat de prof. dr. Ștefan Tobler, pastor de origine elvețiană în cadrul Bisericii Evanghelice, și urma să fie realizat de Centrul de Cercetare Ecumenică din Sibiu, din care fac parte și profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu.

În 2020, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu a depus proiectul pentru finanțare din fondul de cercetare oferit de EEA Grants. Unul dintre scopurile proiectului este analizarea actiunilor BOR din ultimii 300 de ani care au vizat minoritatea romilor. Proiectul fusese declarat câstigător pentru un buget de circa un milion de euro.

Ce decizii a luat Sfântul Sinod:

 1. Ia act cu surprindere de situația de la Centrul de Cercetare Ecumenică din Sibiu și nu acordă binecuvântarea pentru participarea teologilor și clericilor ortodocși români la proiectul intitulat „The Role of the Romanian Orthodox Church in Social Integration of Roma People: Towards a participatory approach” al acestui Centru, care are un caracter vădit tendențios în raport cu Biserica Ortodoxă Română;
 2. Solicită Arhiepiscopiei Sibiului să inițieze, cu sprijinul cadrelor didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, un proiect de cercetare istorică a situației romilor din spațiul românesc și relația acestora cu diferitele comunități religioase, în special din zona Transilvaniei;
 3. aprobă ca, pentru înființare, centrele de cercetare și revistele care își propun să abordeze teme cu caracter interortodox, intercreștin sau interreligios, să obțină în prealabil acordul scris al Chiriarhului eparhiei unde își au sediul și binecuvântarea (aprobarea) Patriarhului României;
 4. aprobă ca pentru membrii ortodocși străini sau neortodocși din centrele de cercetare sau din colectivele de redacție ale revistelor de la eparhii să se obțină în prealabil acordul scris al Chiriarhului locului și binecuvântarea (aprobarea) Patriarhului României;
 5. aprobă ca pentru proiectele de cooperare ale instituțiilor de învățământ teologic, ale centrelor de cercetare sau ale eparhiilor cu instituții sau organisme internaționale, interortodoxe, intercreștine, interreligioase, să se obțină în prealabil acordul scris al Chiriarhului locului și binecuvântarea (aprobarea) Patriarhului României;
 6. solicită eparhiilor să transmită la Sectorul teologic-educațional al Administrației Patriarhale, până la oi octombrie 2021, situația centrelor de cercetare și a revistelor existente, care își propun să abordeze teme cu caracter interortodox, intercreștin, inter religios, împreună cu acordul scris al Chiriarhului, în vederea obținerii binecuvântării (aprobării) Patriarhului României.

Citește aici documentul integral al Sfântului Sinod

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

52 comentarii

 1. Despre cercetarea contabilitatii BOR #nimic?
  In presa a aparut acum ceva ani ca pe timpul lui Nastase prim o donatie consistenta a statului catre Bor nu a ajuns nicaieri vizibil. S-au ratacit meleoanele, pe curci probabil

  • Ce spui tunsunt bani de tzigari.
   E vorba de MINIM un miliard euro TAXE neplatite din mai 1990.
   Fara penalitati, fara dobanzi.
   AMIN

  • De mai tot patrimoniul de interes turistic se ocupă BOR.

 2. cenzura nu poate exercita decat statul

  sa scrii ce cere seful si numai ce cere seful este practica normala in orice organizatie privata

  cand o sa vad primul legeiu al lui Soros scrind de bine de Romania, o sa imi schimb parerea

  • Si atunci cand te autocenzurezi, sintagma n-are niciun sens. Este, Ludovice Paişpe? 🙂

  • Biserica e o instituție publică, finanțată cu mulți bani publici, nu o organizație privată. Sau poate ai dreptate și realitatea din teren diferă de povestea din acte? Nuuu, n-ar face BOR așa ceva.

  • ”aprobă ca pentru membrii ortodocși străini sau neortodocși din centrele de cercetare sau din colectivele de redacție ale revistelor de la eparhii”

   membrii neortodocși, da? patriarhul e seful lor? in ce realitate paralela? iar implicarea in continutul revistelor ce e? nu e cenzura? daca nu au libertate de exprimare sa nu le mai zica reviste, sa le spuna organ de propaganda, de publicitate, reclama etc.

  • Organizație privată? Serios? Păi de ce au salarii de la stat???? Aud??? De ce nu plătesc taxe? Aud? Băi banditilor, existați doar pentru ca mai exista pupatorii de moaște . Peste o generație,două va veni la biserică tată când va fi coborât din deal!!!!

  • Faptul ca BOR, Revista 22, USRPLUS, tabara Magikarp sau familia Popescu ce nu-si poate plati intretinerea primesc o subventie de la guvern nu inseamna ca BOR, SURPLUS sau familia Popescu sunt „de stat”. Tot private raman.

   Dar voi nu stiti nici intelesul cuvantului „cenzura”.

   Sincer, stiti toate literele?

 3. Când ești sluga Rusiei nu poți fi liber

  • Numai Rusia ai în cap. De parcă sluga Bruxellesului e mai bine. Mai lăsați isteria cu Rusia că UE distruge Europa mai bine decât Rusia.

  • Lasato biserica ortodoxa in pace neomarxistilor,mai bine ati cerceta rolul francezilor englezilor olandezilor in exportul de africani ?!

 4. Nu mi se pare corect dar nu prea am o problema cu ce face acest nene in acest caz.

 5. Cancel Culture !
  Nu e un secret pentru nimeni ca rromii au fost robi, fie pe mosiile boierești, fie pe cele manastiresti.
  Ei și? Ne raportăm la Istoria îndepărtată prin prisma Prezentului ?
  Dărâmăm statuia lui Mihai Viteazu pentru ca a legat țăranii de glie ?
  Ăsta e neo-marxismul, a mai gasit o temă pentru a scinda societatea, a ațâta ura unora impotriva altora.

  • Mihai Viteazu a legat țăranii de glie? Serios????

  • Băi ciobănel,nimeni nu se ia de Mihai Viteazul,e o problema cu Banca Ortodoxa Romana care se opune unei investigații de bun simt.Faptul că știa ne fac de râs în lume ,e o consecință a faptului că noi i-am asuprit 1000 de ani. Așa cum după 1500 de ani ce cruciade( jaf organizat împotriva musulmanilor) suntem acum cam supărați când ucid și ei prin atentate 1% din ce au omorât creștinii prin cruciade.

  • @porta, esti pe linia trasată de G4, vii tu cu ceva sofisme, dar tot o varza transmiți…într-o țară ortodoxă nu prea tin neomarxismele, cu astfel de specimene, va mai mirați că mișcările anti UE și cele gen Aur vor ajunge la putere în cativa ani?,,,un partid, un site, o mișcare se decredibilizeaza în momentul în care susține teme ca identitatea de gen, atacuri la Biserica…iar voi le rostogoliti ca fraierii

 6. Gelul Duminica alt pomanagiu…Eu zic sa la dam renta pe viata la aceasta et.nie persecutata, muncitoare si reprezentanta de seama a Romaniei in U.E.!Va pica proiectul daca nu participa BOR?

  • BOR trebuie să-și asume trecutul și să se căiască!

  • Ar trebui sa te gandesti daca robia (sclavia) romilor nu este direct raspunzatoare de atitudinea civica, lipsa de cultura si mentalitatea romilor de azi. Iar biserica a avut un rol de seama, fiind cel mai mare detinator de SCLAVI din tarile romane.
   Sa incerci sa bagi gunoiul sub pres e impotriva crestinismului. Recunoasterea, marturisirea unui pacat e primul pas catre insanatosirea spirituala. Nu „produce efecte negative”, dimpotriva. Asta daca ce predicati in biserica despre marturisirea pacatelor sunt mai mult decat vorbe goale.

  • @Tiberius Corect, biserica trebuie să-și asume și capitolele mai neplăcute din istoria sa. Însă asta nu înseamnă că biserica trebuie să stea și să înghită cu seninătate toți scuipații pe care unii, sub pretextul deplângerii situației rromilor și a aflării adevărului, abia așteaptă să-i arunce. Oricum mi se pare de bun simț ca ierarhii BOR să le ceară celor care reprezintă biserica să prezinte punctul de vedere oficial al acesteia asupra problemei.

  • Sa fim seriosi. Nu vine nimeni sa scuipe, se cere doar ca PROPRII teologi ai BOR sa fie lasati sa participe la proiect.
   Daca nici ei insisi nu sunt interesati sa cunoasca si sa-si ceara iertare pentru pacatele inaintasilor(cum papii catolicilor au facut in mod repetat), atunci pot sa fii sigur ca pilonul crestinismului care este marturisirea pacatului e doar o vorba goala pentru CEO-ul BOR – capitalist sadea, interesat mai mult de prejudiciile de imagine ce ar putea aparea.

  • Si romanii au fost iobagii imperiului Habsburgic, insa atitudinea lor este una foarte normala.Precum afganii, romii nu pot fi integrati si asimilati, integral, in societate.CULTURA lor este total diferita…si Sarkozy s-a convins…si s-au convins toti din UE, iar acum si USA dupa evenimentele de la granita Mexicului. Si cu recunoastrea pacatului, sa ridice piatra natia cea fara de prihana!Poti sa o denumesti?

  • „…sa-si ceara iertare pentru pacatele inaintasilor..”
   Ca și ce chestie, cum ar veni?
   De ce mi-ar păsa mie ce a făcut bunicul?

  • Vorbim de o institutie, nu de persoane. Institutia e aceiasi de sute de ani. Daca institutia a gresit(datorita predecesorilor) normalitatea ar fi ca greseala sa fie recunoscuta.
   Adevarul e ca e putina dreptate in felul cum se intoarce roata. Sclavii de odinioara sunt sursa de iritatie, discomfort si probleme pentru generatiile actuale. Te face sa crezi ca exista un Dumnezeu care regleaza conturile, in cele din urma. Asa ca sefii BOR ar face bine sa nu strambe din nas ca mironositele, e trecutul lor in discutie, trecut care se cere limpezit.

 7. Dar o cercetare despre cati romani si maghiari au fost victimele t,i.ga,ni.lor pentru fapte de omor, viol, talharie, violenta, furt, distrugere, camatarie, trafic de persoane, trafic de droguri, trafic de arme, crima organizata etc?

  Cate zile de spitalizare, cate morminte de roman si de maghiar au fost umplute din cauza cio,ri,lor sub,u,man,e denumite „T.I.G.A.N.” ?

  Cati bani, cate alocatii, cate pomeni de la stat incaseaza aceste tum.ori, acesti par,zi,ti cu picioare si ochi?

  • nu se spune Adevaru: problema demografie, ce fac ei prin alte tari ue, cum ai percepe lumea și autoritățile de-acolo, ce înseamnă „roman” dincolo, începând cu vecinii

 8. Să le fie rușine BOR și poporului român că nu-și asumă trecutul!

 9. Sfântul Sinod ia act cu surprindere de faptul că robii ţigani au fost sclavi, iar Biserica Ortodoxă Română a fost cel mai mare proprietar de sclavi din Moldova şi din Ţara Românească.

 10. exista suficiente dovezi si documente in arhivele statului, arhive asupra carora BOR nu are absolut nicio putere.
  Deci daca s-ar dori, s-ar putea face acel studiu, fara sa fie nevoie de vreo aprobare de la barbosii ortodocsi.
  Problema e ca toate arhivele importante ale statului sunt ferecate cu cate 7 lacate, iar fiecare guvern care promite ca va face publice documentele din arhivele respective , pana la urma mai pune un lacat.
  Ganditi-va doar la „renumita” arhiva SIPA!
  Din cand in cand, in campaniile electorale este adusa in discutie si aceasta arhiva, dar imediat dupa alegeri, subiectul devine tabu. Indiferent cine castiga.
  Exact asa e si cu acest studiu caruia BOR i se opune cu toata „sfintenia” de care dispune.
  In principiu, situatia e arhicunoscuta.
  Cine se pune rau cu popa din sat risca sa piarda postul de primar, iar cine se pune rau cu sefii BOR de la Bucuresti risca sa piarda guvernarea.
  Se stie si de ce.

 11. Sunteți pe lângă.
  BOR funcționează pe bază de ierarhie.
  Orice proiect se aprobă mai întâi de superiori. Indiferent de anvergura lui. Chiar si o reparație la nivel de parohie.
  Ca la armată.
  E valabil si in bis. catolică.

  Robia romilor e un termen vag.
  Robia, șerbii, iobagii nu erau aleși pe bază de etnie ci de îndatorare, proprietar funciar, avere…

  Corect este ,,Robia in istoria poporului român”
  ,,Poporul român in robia contemporană”
  Cum va place…

  • Lasa vrajeala, iobagii erau taŕani fara pamant dar puteau cumpara daca se instareau, robii erau sclavi fara drepturi de a poseda pamant sau a se stabili unde vor. Se vindeau si se cumparau precum vitele azi in targuri.

 12. Duminica asta e cumva pocăit?Are o “lucrare “de facut ?Sa o facă unde vrea dacă nu i convine in România .Mare tupeu pe țiganii ăștia ,la munca nu la ajutoare sociale,la munca nu la furtișaguri .Unde ați văzut țigan cinstit ,muncitor ?Daca nu mai au loc in vest încearcă și aici ,numai sa nu muncească .BOR este biserica naționala a poporului roman.

  • „la munca nu la ajutoare sociale”

   Păi uite că unii vor să muncească, dar nu-i lasă BOR. De aici a apărut știrea, de la faptul că Gelu Duminică vrea să muncească, dar BOR nu-i lasă pe angajați să contribuie cu surse.

 13. Iertați-mă, fraților neomarxisti, sunteți ridicoli. Voi criticați BOR ca nu vrea sa lucreze cu fonduri norvegiene, aka cu Soros?
  Dacă, prin absurd Daniel ar accepta asa ceva, mâine l_ar scuipa ortodocșii în fata.
  De ce nu face Soros cercetarea? De ce vrea sa se alieze cu BOR?
  Teologii ortodocși au tot dreptul sa facă cercetare dar nu cu bani murdari.
  Chiar li se recomanda sa facă cercetări.
  Iar pastorii ăștia de prin Elveția evident ca nu li se permite sa se incuscresca cu preoții ortodocși fără știrea episcopului.
  În ortodoxie un episcop este general cu patru stele. Absolut toți preoți trebuie sa facă ascultare altfel sunt liberi sa se facă frizeri. Ca în armata, când vine un militar străin în unitate ostașii nu au voie sa se pupe cu nou_venitul,trebuie sa respecte niște protocoale.
  PS sa facă Duminică cercetarea, și gura lui ar manca o pâine.

 14. Ia, te rog, alt nickname! Asta îmi aparține!

 15. ăsta e preocupat de diferentele sociologice dinte robie și iobăgie, de inegalitatea istorică dintre păduchii robilor și păduchii iobagilor, și tot felul de chestiuni științifice de finețe

  mai schimb-o bre barosane, mai bagă și tu de hoție, de alba neagra, de șuteală, de mangleală, chestii d’astea progresiste, de actualitate mooooo …

 16. Pe mine nu mă interesează de istoria lor, ce au pățit în trecut și cum au ajuns pe aici, pe mine doar mă interesează să fie deportați că nu aparțin pământului ăsta.

  • Să sperăm că într-un viitor apropiat țările din vest vor începe repatrierea românilor. Oricum românii nu aparțin acelor ținuturi. Ei aparțin țării lor de baștină (bășină?).

  • Rotterdame, sung de acord! Fiecare cu țara lui!

 17. Atacurile împotriva creștinătății sunt un fenomen la modă în toate țările Occidentale. Creștinii sunt o problemă că se injectează cu celule de bebeluși avortați și nu se supun agendei globaliste.

 18. E usor de inteles ce ar vrea acel Gelu Domingo. Ca BOR sa recunoasca ca avut robi si sa plateasca despagubiri pentru asta. Cui? Lu, altcuiva cui? Dar de ce lui si nu lui Madalin Voicu?
  Nu mai bine ar initia Gelu Dimanche o cecetare asupra metodelor prin care romii ar putea fi dezvatati sa mai cerseasca? Hai c-ar fi mult mai de actualitate decit aia cu robia. Care, de fapt, s=a si prescris.

 19. Duminica avea nevoie de publicitate sa iasă si el in fata un pic.Tipic pentru nația lui.

  • Vorba e că într-adevăr,cel mai mare număr de robi l-a avut BOR.
   Iar robia țiganilor nu e deloc o chestie cu care să ne mândrim.

 20. Știe toată lumea că Biserica a avut mii de robi țigani, ce mai e de ascuns din această poveste ?BOR poate încerca să stopeze proiectul dar nu poate rescrie toată istoria trecută și nici ascunde toate lucrările care s-au scris despre robii țigani mănăstirești. Doar se face de râs.

 21. Pana și în ziua de azi ortodocși din Transilvania dețin cu nerușinare sute de biserici și proprietăți care au fost ale greco-catolicilor, romani ca și ei, care au avut un rol determinant la unirea cea mare a romanilor! Predica din amvonul bisericilor pe care nu le dau înapoi celor care le-au construit și care de atâta timp le cer înapoi. Despre ei vorbimpe-aici!

 22. De ce mereu vin nordicii cu idei ciudate?
  Oare se plictisesc de la clima aia?
  Deci, intr-o regiune plina de fenomenul Homo, sistemul spiritual de viata mai ca este inlaturat total, bani la greu veniti din petrol si o lipsa totala de ibformatii reale, vin oamenii astia sa incerce sa loveasca iar BOR..folosi du-se de diplomatia, ocolisuri… Ori sunt prosti si altcineva se foloseste de ei, ori se plictisesc… Se simte etnia roma discriminata? Lol.. Adu-l in fata mea pe ala… Eu de 10 ani mai bine lucrez cu aceasta etnie…. Doar zic, tata, e greu… Au extremele lor ca orice societate dar e greu, nu cred ca ei vreodata se vor integra… Ca umul sau altul o va face poate, dar problema este ca e diferenta la nivel de spirit.. Spiritul. Nu se schimba asa usor…trebuie judecati doar punctual ca membri nu ca etnie.. Unii sunt unii sunt rai…. Iar termenul de victime chiar nu li se potriveste.. Peste 10 ani lucrez cu ei si am vazut multe… Le place sa para victime ca asa au fost invatati, sa abureasca mila romanului…