G4Media.ro

Bihor: Patru tineri s-au ales cu dosare penale după ce s-au filmat…

sursa foto: ebihoreanu

Bihor: Patru tineri s-au ales cu dosare penale după ce s-au filmat pescuind raci dintr-o specie protejată

Patru tineri care au participat la o „vânătoarea” de raci pe Valea Iadei, în satul de vacanţă de la Coada Lacului, postând apoi o înregistrare video pe TikTok şi mai multe fotografii pe Facebook, au fost depistați de autorități și s-au ales cu dosare penale, relatează ebihoreanul.ro.

Băieții sunt din  Cociuba Mare și au postat pe rețele de socializare acțiunea pescuitului de raci. În comentarii, unul dintre ei a explicat că a pescuit „cu piept de pui” invitând un alt prieten să participe și el la următoarea partidă.

Acelaşi tânăr s-a lăudat apoi şi pe Facebook, făcând publice fotografii din timpul unei partide de pescuit, dar şi în timp ce prăjea crustaceele pe grătar.

sursa foto: ebihoreanul.ro

Autoritățile s-au autosesizat, chiar dacă tânărul și-a șters postările.

„Vineri dimineaţă, o echipă de comisari de Mediu, însoţiţi de poliţiştii din Cociuba Mare, i-au găsit pe tineri. Sunt patru băieţi, între care şi un minor de 16 ani, care au fost conduşi la declaraţii. Au recunoscut că au prins peste 100 de raci pe Valea Iadei, în mai puţin de două ore. Au pretins că nu au ştiut că e vorba de crustacee protejate, deşi există panouri de informare că zona este Sit Natura 2000, o arie specială de conservare, pe care se menţionează explicit care sunt speciile protejate din areal, şi anume racul de ponoare şi liliacul carpatin”, a explicat, vineri, pentru ebihoreanul.ro, şeful Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu.

Cei patru tineri s-au ales acum cu dosare penale, căci capturarea racilor de ponoare constituie infracţiune, pedepsită cu închisoare între 3 luni şi 1 an sau cu amendă penală, mai spune sursa citată, arătând că amatorii de crustacee pot să pescuiască doar în cursurile inferioare ale Crişului Repede şi Crişul Negru, unde nu există habitate ale speciilor protejate, ci doar ale racilor de râu.

„Şi acolo, însă, pescuitul racilor este interzis în perioada de reproducere a acestora. În acest an, perioada de prohibiţie a fost 9 aprilie – 7 iunie inclusiv”, a mai precizat Şerbănescu, potrivit ebihoreanul.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Racii se consumau înainte de Natura2000. Care este diferența între racul de râu și ăștia protejați, unul merge mai cu talent pe fundul apei? Plus că tinerii ăia au crescut cu raci, pentru că sigur și părinții și bunicii lor pescuiau.

  2. Si strabunicii vanau zimbri si bizoni dar ma indoiesc ca astazi mai dace cineva asa ceva.
    Din partea mea sa le dea amenda sa le iasa pe nas de teribilisti inculti si obraznici.
    Daca politia si cei in masura ar face verificari, ar da amenzi sa usture si alte parghii legale…am scapa de slapi pe munti, coceni pe plaja si manele in miez de noapte. Asa s-ar aduna bani la buget cu gramada, eu i-as si premia pe politisti! As lua x% din amenzile mitocanilor si le-as da lor, ca premiu. Faza e sa fie corecti, nu minciuni si abuzuri.

  3. ce chestie, am preparat racii doar fierti, nu si pe gratar…trebuie incercat

  4. o „vânătoarea”

  5. Unul din putinele lucuri bune ale „social media” este ca se mai afla de prostiile facute de meltenii romani.