G4Media.ro

Belarus renunță la statutul de țară neutră și non-nucleară

Sursa foto: Administrația Prezidențială din Belarus

Belarus renunță la statutul de țară neutră și non-nucleară

Obiectivul fixat în Constituţia Republicii Belarus de a menţine neutralitatea şi statutul de ţară non-nucleară a fost înlocuit în proiectul noii legi fundamentale a acestei ţări printr-un punct ce exclude „agresiunea militară de pe teritoriul său”, informează luni TASS.

În actuala Constituţie a Belarus, în articolul referitor la politica externă se spune că „Republica Belarus îşi trasează drept obiectiv de a face din teritoriul său o zonă non-nucleară, iar statul – neutru”. În loc de aceasta, în proiectul noii Constituţii, dat publicităţii luni, se spune că această ţară „exclude agresiunea militară de pe teritoriul său la adresa altor state”.

De asemenea, potrivit acestui proiect, Adunarea Naţională a Belarusului, „la propunerea preşedintelui, ia decizia privind posibilitatea de a trimite militari, angajaţi ai organizaţiilor militarizate şi alte persoane în afara Republicii Belarus, pentru a participa la asigurarea securităţii colective şi la activitatea de menţinere a păcii şi securităţii”.

Recent, ministrul afacerilor externe al Republicii Belarus, Vladimir Makei, a declarat că Belarus este gata să amplaseze pe teritoriul său arme nucleare, „în cazul unei ameninţări din partea NATO”. Înainte de aceasta, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a subliniat că Minskul îi va propune Moscovei asemenea măsuri dacă NATO va amplasa arme nucleare în Polonia.

Preşedintele rus Vladimir Putin a îndemnat NATO să înceapă negocieri la obiect pentru a oferi Rusiei garanţii de securitate sigure şi pe termen lung. Şeful statului rus a subliniat că Rusia are nevoie anume de garanţii de drept, juridice, pentru că înainte colegii occidentali nu şi-au onorat obligaţiile asumate verbal.

Acţiunile militare ale Rusiei în apropiere de Ucraina au amplificat tensiunile dintre Moscova şi NATO, iar Alianţa a cerut Rusiei să nu invadeze statul vecin, fostă republică sovietică. Rusia respinge acuzaţiile că ar plănui o invazie şi susţine că răspunde la ceea ce ea consideră a fi ameninţări la adresa propriei securităţi din cauza relaţiilor tot mai strânse ale Ucrainei cu NATO şi a aspiraţiilor Kievului de a adera la Alianţă.

Moscova a transmis că vrea o garanţie obligatorie din punct de vedere juridic din partea NATO că organizaţia va renunţa la orice activitate în Ucraina şi în general în estul Europei.

Sursa foto: Administrația Prezidențială din Belarus

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. A fi dictator e boală psihică.
    Se înscrie și ăsta, după Puțin și King Kong-ul ăla gras nord-coreean, în lista debililor mintali care își distruge propriul popor si la a își amenința vecinii cu rakețele atomice.

  2. Rusia joaca tare , NATO e in stare de soc daca baga Putin armament nuclear in Belarus.

    • Putin atârnă de un fir, ruşii nu-l mai vor.

    • Sper ca asta e o ironie. Din punct de verere NATO, nu e mare diferenta intre baze cu armament nuclear in Rusia sau Belarus, rachetele din Rusia oricum au raza de actiune in toata Europa iar Belarus e departe de SUA. Echivalent, pe rusi nu ii deranjeaza ca NATO are acum capacitate ofensiva in estul Europei, ii deranjeaza ca au capacitate defensiva, care le reduce lor capacitatea de atac.

    • Nimeni nu s-a așteptat vreodată ca Belsrus să fie neutră si non-nucleara! 😂
      Mare stire!

    • @comisarul moldova
      …dar in ce stare de soc este mamica ta dupa atata ”bloujoburi” nu te intrebi!?

  3. In 30 de minute America poate fi stearsa de pe fata Pamantului. Nu inteleg ce mai asteapta Vladimir Putin.

  4. Belarus deja a fost anexată de Putin, aşa e când ai lideri slabi. Dar voi tot votaţi PSD şi PNL.

  5. Era neutra ? Nu parea asa neutra, cu toti militarii aia rusi pe acolo

  6. Poate ca Rusia ar fi anexat Belarus, doar ca erau niste cheltuieli in plus pentru Putin, deloc neglijabile pe langa reactia celorlalte state. Asa ca il lasa pe ala sa-si faca de cap pe acolo. Oricum Lukasenko e marioneta lui Putin, un lider foarte slab care atunci cand da de greu fuge repede la Moscova sa ceara ajutor.
    De asta e bine pentru Rusia sa aibe obedienti prin tarile astea, sa nu cheltuie bani prea multi. Asa si cu Crimea. In momentul in care a picat rusofilul sef nu a avut ce face si a activat omuletii verzi. Dupa a trebuit sa deschida si portofelul.
    Vedem si la noi in tara posibili obedienti gramada. Unii din ei la CCR

  7. Asta înseamnă automat incă o țintă pentru rachetele NATO. Și viceversa
    Dacă asta se dorește foarte bine, nucleare tactice și rachete sol aer de o parte și de alta a graniței NATO. Rusia le avea oricum în Kalingrad și Crimea , mai trebuie sa le aducă NATO în țările membre pentru simetrie și respect .

    • Rachete muricane din Romania, Polonia si Ucraina inseamna reducerea la cca 7 minute a zborului lor pan’ la Moscova.
      Viitoarele rachete rusesti vor face exact acelasi lucri – invers.
      „Dupa fapta si rasplata” – zise candva un batran cioban nespalat de 3 ani timp ce-s desparazita itarii.

    • Matale in ce tara locuiesti? Stii unde i crimeea?

  8. Ești dus sau ce insinuezi. Distanta de la Deveselu la Moscova depășește 1500 km pe când de la Sevastopol la București sunt mai puțin de 600 km.
    Același raport dezavantajos pentru Polonia cu distanța dintre Kalingrad și Varsovia sub 400 km iar între orice oraș polonez și Moscova distanta depășește 1000 de km.
    Cu alte cuvinte țările din Europa de Est sunt mult mai vulnerabila decât Rusia care face pe victima pentru că nu mai poate invada și exploata după bunul plac fostele colonii sovietice .
    Daca se aduc in Europa de Est nucleare tactice si rachete hypersonice Dark eagle se mai echilibrează treaba și poate nu-i mai arde piticului s-o pună de sinucidere .