
BCE a menţinut joi dobânda cheie neschimbată, în aşteptarea unui acord comercial UE-SUA
Banca Centrală Europeană (BCE) a decis joi să menţină dobânzile neschimbate, într-un context marcat de incertitudine economică majoră, în timp ce Uniunea Europeană se grăbeşte să ajungă la un acord comercial cu Statele Unite până la finalul lunii, transmite CNBC, transmite News.ro.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
După patru şedinţe consecutive de reducere a dobânzilor în acest an — de la 3% în ianuarie la 2% în iunie — BCE face o pauză, aşa cum anticipau majoritatea analiştilor, mai ales pe fondul volatilităţii geopolitice accentuate. În luna precedentă, inflaţia din zona euro a atins obiectivul de 2% al băncii centrale, iar oficialii BCE au semnalat că ciclul de scădere a inflaţiei s-ar putea fi încheiat.
Totuşi, viitorul relaţiei comerciale transatlantice rămâne incert. SUA ar putea introduce un tarif general de 15% pentru toate importurile din UE, ceea ce ar duce, cel mai probabil, la măsuri de retorsiune din partea Bruxelles-ului.
Preşedinta BCE, Christine Lagarde, a declarat că economia zonei euro a avut o evoluţie mai bună decât se estima în primul trimestru, pe fondul creşterii consumului, investiţiilor şi veniturilor reale, dar şi datorită exporturilor accelerate înaintea posibilelor creşteri tarifare.
Totuşi, Lagarde a avertizat că ”riscurile la adresa creşterii sunt înclinate în jos”, iar escaladarea tensiunilor comerciale ar putea afecta exporturile, consumul şi încrederea mediului de afaceri. Pe de altă parte, un acord rapid cu SUA şi investiţiile europene în apărare şi infrastructură ar putea impulsiona creşterea economică mai mult decât se anticipa anterior.
Lagarde a mai spus că întărirea monedei euro — care a crescut de la 1,026 dolari pe unitate la începutul anului la 1,175 dolari joi după-amiază — ar putea contribui la scăderea inflaţiei, făcând importurile mai ieftine. Cu toate acestea, fragmentarea lanţurilor de aprovizionare, cheltuielile publice ridicate şi fenomenele climatice extreme pot alimenta presiuni inflaţioniste.
”Este o perioadă de aşteptare şi prudenţă”, a subliniat Lagarde.
Analiştii consideră că BCE ar putea opera încă o reducere a dobânzii în acest an — posibil în septembrie — dacă până la 1 august nu se ajunge la un acord care să evite introducerea unor tarife de 30% de către SUA. Pe termen mediu, însă, BCE nu exclude nici varianta inversă: reluarea creşterii dobânzilor, dacă economia se dovedeşte rezilientă şi inflaţia reporneşte sub presiunea stimulentelor fiscale.
”Pieţele ar putea trece rapid de la aşteptarea ultimei reduceri la anticiparea unei prime majorări,” a spus Mark Wall, economist-şef pentru Europa la Deutsche Bank.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.