G4Media.ro

Bărbat atacat de urs la câţiva kilometri de municipiul Sfântu Gheorghe /…

sursa foto: Pixabay

Bărbat atacat de urs la câţiva kilometri de municipiul Sfântu Gheorghe / Primarul Antal Arpad: Atacurile urşilor sunt o problemă sensibilă pentru mulţi oameni, dar este nevoie de o acţiune decisivă

Un bărbat a ajuns la spital, sâmbătă după-amiază, după ce a fost atacat de un urs în apropierea municipiului Sfântu Gheorghe, anunţul fiind făcut de primarul Antal Arpad pe pagina sa de socializare, transmite Agerpres.

„Un nou atac grav al urşilor a avut loc de data aceasta între Şugaş Băi şi Sfântu Gheorghe. Persoana rănită este în stare stabilă şi primeşte îngrijiri la Spitalul Judeţean”, a scris Antal Arpad pe Facebook.

Acesta a mai adăugat că este nevoie de „o acţiune decisivă” pentru a stopa atacurile urşilor, menţionând că situaţia „a depăşit limita normalităţii” , devenind „de nesuportat” .

„Cred că este important să protejăm mediul natural şi urşii, dar viaţa oamenilor este cea mai importantă! Ştiu că atacurile urşilor sunt o problemă sensibilă pentru mulţi oameni, dar este nevoie de o acţiune decisivă şi nu trebuie să mai întârziem!

În ciuda presiunii enorme, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, face eforturi pentru a permite uciderea animalelor periculoase. În România, vânarea de carnivore mari, cum ar fi urşii şi lupii, a fost interzisă în urmă cu 5 ani, iar oameni nevinovaţi plătesc preţul acestei decizii extreme! Această situaţie este acum de nesuportat şi trebuie găsită o soluţie la problema urşilor cât mai

curând posibil, pentru că această situaţie a depăşit limita normalităţii, iar echilibrul dintre om şi vânatul mare periculos a fost rupt”, a afirmat Antal Arpad.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe a făcut un apel către cetăţeni să circule cu atenţie spre staţiunea Şugaş Băi.

Potrivit managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, bărbatul, în vârstă de 50 de ani, care a fost atacat de urs, a fost adus la spital cu multiple muşcături şi zgârieturi în zona scalpului şi pe partea superioară a corpului, respectiv umeri, spate, în zona toracică şi abdominală.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

32 comentarii

  1. Pai si cum detectati care animale sunt periculoase si care nu?
    Care-i strategia de identificare a animalelor agresive? De data asta, sa zicem ca se identifica animalul agresiv. Dar in rest?

    • Trimitem la înaintare ecologiști de canapea semidocți ca tine. Dacă scapa e urs de comitet, daca nu, un deștept mai putin!

    • Urșii nu vin în localități fiindcă sunt foarte mulți, vin la oportunități de mâncare, fiindcă nu găsesc destulă în pădure în perioada aceasta. Daca nu sunt speriați ferm, revin
      Dacă îi omorâm, nu sunt alții de rezervă în pădure, cum ne fac unii să credem.

    • @miki…Asa ai invatat tu la workshop sau la conferinta de diseminare a rezultatelor unui proiect facut de niste ongisti cool?….cand te intalnesti cu lighioana si cand vrei sa faci ceva dupa copac…iti pier toate pornirile de iubitor de Ted, Fram, Baloo…sau mai nou Arthur…. sunt prea multi, din 2016 se tot inmultesc, peste limita de suportabilitate a habitatului….treaba cu albinele te depaseste….ai auzit tu ceva despre polinatori pe la discutiile ongiste, dar nu ai prins ideea, problema e cu pesticidele si se refera la terenurile agricole

    • Pe mine ma poti trimite la inaintare pentru orice animal, mai putin un om ca tine. Ia-ti un ghid de utilizare, daca ai descoperit tehnologia si nu stii cum sa o folosesti, fraiere!

    • @Miki
      Trebuie vazut de ce in unii munti coboara dupa mancare si in altii nu. Sunt mai numerosi in unii munti? Au fost defrisate padurile mai mult in zonele respective, sau sunt mai aglomerate, oamenii au aruncat mancare pe trasee si au fost ademeniti incet incet sa coboare?

    • @omulet asa zis ganditor
      Așa-i ca nu poti iesi din bula ta de strategii si scenarii?
      Despre victima nu ai nimic de zis? Sau crezi ca ursul e doar un cățel mai mare care provoacă răni ce trec in cateva zile?

    • @Nman
      De ce asa zis? Chiar asa este. Nu indica emoticonul ce fel de gandire este, buna, rea, conform asteptarilor unora, sau nu. E un mod de gandire si-i invit si pe altii sa faca la fel, sa nu-i mai imite pe unii si pe altii.
      Daca nu m-ar fi interesat victima, nu as fi scris.
      Ii urez insanatosire grabnica si le doresc tuturor sa fie feriti de astfel de evenimente. Daca este adevarat ce scriu comentatorii de mai jos, ca se stia ca umbla ursi prin zona respectiva, in acest caz, le mai doresc si mai multa prezenta de spirit si maturitate atunci cand isi aleg traseul de alergare. Daca nu, atunci trebuie facuta o strategie de identificare bine pusa la punct. Nu te apuci sa decizi uciderea vietuitoarelor fara un plan bine stabilit, ca nu le-ai creat tu. Sunt ursi simpatici si ursi agresivi. Asta era agresiv, e clar.

    • Oricum felicitari celor care au pus la punct sistemul RO-ALERT care te si anunta daca esti in zona in care s-a raportat vreun urs. Un ajutor in plus fata de acele pancarte care au rolul de atentionare. Ajutor desigur pentru cei dispusi sa ia mesajul in seama.

    • @Nman
      Uite, de exemplu emoticonul hlizitor te imita pe tine. Si avem destule maimutele pe planeta, prin urmare, mesajele trebuie scrise cu responsabilitate. Sa nu mai spunem ca mai intra si adolescenti pe site. Ei trebuie feriti de diverse „glumite” care nu se fac.

    • @😂
      Sic tir

    • @Nman
      Si uite asa, i-ai dat maimutei apa la moara, se comporta ca la ea in cocina si se umple internetul de ele de nu mai scapi in ruptul capului, ca-s retelele nereglementate.

  2. Atentie! Acest atac a avut loc in padure, iar victima este un alergator/sportiv. Alergarea in habitat de ursi poate duce la intalniri de aproape cu ursul, niciuna dintre parti nedorindu-si asta.

    • Asa e, mai bine chibitam de la tastatura!
      Anchilozare plăcută!

    • Atacul a avut loc în Muntii Baraolt,in habitatul natural al urșilor. Surprinzător este însă faptul ca contrar opiniei publice atacul deasupra turiștilor nu e deloc normal. Zona e frecventata de oameni, teoretic ursii sunt obișnuiti și întâlniri similare sunt rare, sincer nu prea știu despre atacuri similare din trecut. Da, mulți au văzut acolo ursi în lunile trecute, dar zona era cunoscuta pentru ursi și acum 20-30 de ani.
      Nu e clar dacă întâlnirea a avut loc pe șosea unde de obicei oamenii alerg sau merg cu bicicleta sau pe o poteca unde ursul a fost surprins, dat fiind ca alergătorii de obicei nu canta sau urla…
      În orice caz trebuie identificat ursul is urmărit comportamentul .

  3. Cea mai la îndemână soluție e extragerea sau un alt termen tembel pe care nu mi-l amintesc, cred că recoltare. Pe românește exterminarea lor. Păi dacă o luam logic:
    „Ursul este recunoscut ca fiind un animal foarte pofticios, care mănâncă aproape orice. În pădure se hrăneşte cu ghinde, castane, fructe de pădure, jir, precum şi cu insecte, melci, peşte sau păsări. De asemenea, îi plac mult dulciurile, în special mierea.” Pestele, o raritate in apele române, ape de munte poluate, cu debit scăzut datorită microhidrocentralelor. Fructele de pădure, ghinde, alune, jirul pleacă la export cu tirurile. Vezi stirile PRO-TV cu așa zisii întreprinzători români. Pentru cine nu știe albina sălbatică, cea care trăiește în pădure este pe cale de dispariție. Mierea in pădure? Devine o legendă. Mai vorbim de păduri? Cele care dispar cu ochii. Unde e vina ursului? Unde e vina omului? A statului. Că de fapt aici e veșnica problema. Da, hai cu pușca și ne-am spălat pe mâini, de sânge.

  4. Eu cred ca acesti ursi sunt impinsi catre zonele locuite intentionat ca sa fie repornita vanatoarea, toti astia cu puta mica si bani facuti in mod dubios acum se cred aristocrati 🤮

    • @DT,
      De unde ai tras tu concluzia că au „pu.a mică”, de la dimensiunile autoturismelor pe care le conduc, adică: ești de părere că și le-au achiziționat cu gândul la compensare?

    • Pai altfel de ce ar mai vana in secolul 21, adica civilizatia umana a rezolvat problema hranei si nu mai ai nevoie sa vanezi ca sa mananci dar na ei au nevoie de o validare a barbatiei lor. Eu le-as sugera ca in loc de pusca cu luneta sa foloseasca o sulita sau arc cu sageti si asa ar castiga respectul meu.

  5. Credeam ca trece ziua fara stire despre ursi. Cu gay fu aia de la turci.
    Sa continue circul!

  6. Cine crede că singura soluție e împușcarea urșilor e un cretin. Nu e problema noastră, a presei sau sa ne înjurăm că ăla zice așa că ăla invers. E problema ministerului și a ministrului sa găsească o soluție. Ăsta e jobul lor. De aia sunt plătiți. Dacă singura soluție e împușcarea înseamnă că sunt habarniști. Despre ministrul ăsta, hmmm ar fi bine să facă puțină lumină presa ce îi poate pielea. S-a pus problema urșilor la nivelul European? Poate sunt state interesate sa facă rezervații naturale cum este cea din judetul Brașov. A făcut cineva lobby pentru o astfel de idee/soluție. Pentru relocarea urșilor in alte state? Eu nu am auzit de așa ceva.

    • Ministrul zice ca a facut si ca statele nu sunt interesate, dar ca va insista.

    • Da, s-a pus problema la nivel UE, in sensul discuției cu statele membre despre relocari.
      Nu sunt interesate. Austria are vreo 4 urși, zice că-s arhisuficienti, germania nu mai are niciunul si cum scapa vreunul peste munți din italia e lichidat (acum vreo 3 luni ultimul caz), Franța aduce din slovenia dar au scandal cu fermieri ( manifestații) si se pare ca acestia isi cam fac dreptate singuri. Oricum sunt doar vreo 8 in pirinei.
      Nimeni nu va dori un urs care deja are antecedente de atac asupra omului sau care este obișnuit să vină în localități! Din pacate singurele soluții sunt fie impuscarea (cei agresivi) fie mutare în sanctuar. Tomberonarii mutați în apuseni nu sunt o soluție deoarece s-a ajuns ca sa apara urși în sate de deal unde nu au mai fost de secole.
      US si Canada – un urs care a atacat e un urs mort. Iar dintre tomberonari, daca nu ii muta (bine, ei si au unde) se aplica aceeași metodă.

      Putem eventual încerca cu comisia sa dea o directivă similară celei a distribuirii imigranților? Cred ca Ursula ar izbucni în lacrimi de emoție la vederea unui ursulet de plus trimis împreună cu o petitie. După care dam urși la tot cartierul😉

  7. Secuii si-au facut-o cu mana lor, au taiat padurile pana ce ursii au inceput sa intre in curtile oamenilor pentru hrana.
    Acuma toti se vaita, isi merita soarta!
    Nesimtitii astia de „jurnalisti” fac jocul guwernului si raspandesc propaganda cum ca ursii invadeaza curtile oamenilor dar nu zic nimic despre ce a cauzat treaba asta.
    Ce va spune lucrul asta? Guwernul controleaza presa.
    Cica jurnalisti.
    Bai tapalaga, hai sa-ti fac un curs de jurnalism sa inveti si tu cum sa-ti faci treaba.
    Sunteti niste nesimtiti!

  8. Bai, Cikician, acelasi indemn si pentru tine ca si pentru „glumetul” Nman.
    Ba, baiatule, s-a umplut internetul de Cikiceni.

  9. Sunt cumva pe forumul vanatorilor?

  10. Ministrul cleptocrat al mediului încearcă din răsputeri, pentru ca nu mai are păduri de măcelărit, sa măcelărească si urșii in paralel cu susținerea firmelor ce importă gunoi in tara!
    In paralel cu somnul specialilor din SRI care ori dorm, ori trebuie sa iasa la pensie cu 160 milioane pe luna ca au împlinit 35 ani!

  11. Auzi, fraiere, dar tu cu cine faci echia de spui noi? Ai prieteni imaginari?

  12. Ursii trebuiesc castrati sau vaccinati si nu vor mai fi crime, violuri , coruptie, justitie, injustitie , terorisme, desfranari sexuale , boli mintale , politica, pulitica ,spaima , frica , UE, SUE , COVID , nici alte ciume ….Nici boli nu vom mai avea, vom traii toti cat’om vrea . Nu vor mai fi nici popi si nici pacate si oamenii vor scapa de toate. Dumnezeu ca sta fericit pe bolta cerului.