G4Media.ro

Banca Centrală Europeană îndeamnă băncile să fie mai prudente cu clienții care…

Sursa foto: Unsplash / Charlotte Venema

Banca Centrală Europeană îndeamnă băncile să fie mai prudente cu clienții care fac pariuri riscante pe piețele financiare

Băncile din zona euro ar trebui să fie mai selective în ceea ce privește clienții care fac pariuri riscante pe piețele financiare, cum ar fi fondurile speculative, și să fie mai prudente în ceea ce privește expunerea lor față de aceștia, a declarat vineri Banca Centrală Europeană (BCE), potrivit agenției Reuters, citată de boursorama.com.

Avertismentul BCE subliniază preocupările instituției cu sediul la Frankfurt cu privire la instituțiile financiare nebancare, care reprezintă în prezent aproape jumătate din sistemul financiar mondial.

Creșterea sectorului financiar nebancar, evaluat la aproximativ 240.000 de miliarde de dolari, potrivit Consiliului pentru Stabilitate Financiară (FSB) al G20, s-a accelerat după criza financiară mondială, deoarece băncile tradiționale au fost supuse unor reglementări mai stricte.

Andrea Enria, șeful departamentului de supraveghere bancară al BCE, a îndemnat vineri băncile să fie mai exigente cu clienții lor nebancari, cum ar fi fondurile speculative și firmele de tranzacționare care se împrumută de la băncile tradiționale pentru a se angaja în activități riscante și mai puțin reglementate.

El a spus că băncile ar trebui să spună „nu” atunci când consideră că o tranzacție este prea riscantă.

„Incapacitatea unui client de a furniza informații ar trebui să conducă la o abordare mai conservatoare a garanțiilor, marjelor și limitelor, sau chiar la respingerea sau excluderea acelui client”, a scris acesta, pe blog.

Andrea Enria subliniază că BCE a constatat că ratele scăzute ale dobânzilor (acestea au fost negative până în iulie 2022, n.r.) au „determinat unele bănci să crească volumul de capital furnizat unor instituții mai expuse și mai puțin transparente, inclusiv instituțiilor financiare nebancare, cum ar fi fondurile speculative și family offices”.

EXEMPLUL ARCHEGOS ÎN 2021

În urma falimentului Archegos din 2021, care a dus la pierderi semnificative pentru Credit Suisse și alte bănci, BCE a efectuat o analiză a gestionării riscurilor legate de instrumentele financiare derivate de către băncile din zona euro.

BCE a examinat, de asemenea, legăturile dintre bănci și comercianții de mărfuri și companiile energetice, pe fondul volatilității de pe aceste piețe în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Potrivit lui Andrea Enria, BCE a observat de atunci „unele progrese”, dar și „câteva deficiențe importante”, de la valoarea garanțiilor cerute de bănci clienților lor până la termenii juridici ai contractelor lor.

Andrea Enria a dat asigurări că BCE va „utiliza întreaga gamă de instrumente de supraveghere de care dispune pentru a se asigura că băncile în cauză remediază rapid deficiențele (identificate)”.

BCE poate face așa-numitele cerințe „calitative”, de exemplu, solicitând unei bănci să își consolideze controalele, dar și să majoreze cerințele de capital și de lichiditate dacă consideră că solicitările sale nu au fost luate în considerare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...