G4Media.ro

BAC 2020: Rezultatele vor fi anonimizate și la bacalaureat

BAC 2020: Rezultatele vor fi anonimizate și la bacalaureat

Rezultatele pe care le vor obține absolvenții de liceu la Bacalaureat 2020 vor fi anonimizate, pe modelul notelor înlocuite prin codul unic al candidatului de la Evaluarea Națională, au confirmat pentru Edupedu.ro reprezentanții Ministerului Educației.

Anonimizarea rezultatelor, o premieră în istoria examenelor din România, a fost introdusă chiar în timpul probelor de Evaluare Națională, ca urmare a unei solicitări din partea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, susține Ministerul Educației.

Anonimizarea este, astfel, valabilă atât pentru Bacalaureat, cât și pentru Evaluarea Națională.

În comunicatul de presă în care a anunțat aplicarea pentru prima dată a acestei proceduri, Ministerul Educației a precizat că “numele și prenumele candidaților la examenele naționale vor fi publicate în format anonimizat”.

 

Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Nu inteleg cum smecherasii astia galbejiti au 38% in sondaje…

 2. Stimata redactie, sub aspect GDPR, operatiunea efectuata de MEC este PSEUDONIMIZARE, nu anonimizare! Prin aceasta cnfuzie in termeni, MEC nu face decat sa demonstreze, inca o data, cat de „competent” este personalul lor care ar trebui sa fie specialist in protectia datelor, daca nu citesc si nu inteleg macar definitiile din GDPR: „„pseudonimizare” înseamnă prelucrarea datelor cu caracter personal într-un asemenea mod încât acestea să nu mai
  poată fi atribuite unei anume persoane vizate fără a se utiliza informații suplimentare, cu condiția ca aceste informații suplimentare să fie stocate separat și să facă obiectul unor măsuri de natură tehnică și organizatorică care să asigure neatribuirea respectivelor date cu caracter personal unei persoane fizice identificate sau identificabile; „. Acest lucru inseamna ca, in cazul nostru, MEC inlocuieste numele si prenumele copiilor cu un cod, deci copiii nu mai pot fi identificati de nicio alta persoana, daca aceasta nu are la dispozitie cheia de reversibilitate a pseudonimizarii, adica acele „informații suplimentare”, in speta, daca nu are la dispozitie lista aceea din care sa poata transforma, inapoi, numerele acelea in nume si prenume.
  Iar anonimizarea inseamna ca datele personale sunt „dezbracate” de orice atribut personal, adica nu mai pot duce la identificarea persoanei. Anonimizarea este permanenta! Nu mai poti reface datele o data ce ai sters atributele personale. Anonimizarea se face in prelucrarea statistica a datelor, cand copiii din listele de la evaluare, spre exemplu, ar fi transformați în „bețisoare” si ar fi numarati ca atare: „la nivelul municipiului Iasi, s-au prezentat la evaluarea nationala 1100 elevi, 1000 au promovat, 100 au picat, etc.”
  In cazul nostru, nu are cum sa fie vorba despre anonimizare, pentru ca, daca s-ar anonimiza datele (adica li s-ar aloca niste numere, dupa care lista cu corespondentul nominal al numerelor ar fi distrusa), copiii respectivi nu ar putea sa fie repartizati la licee, ar fi niste simple numere, care nu mai pot fi atribuite nimanui, prin urmare, dupa „mintea” MEC, la repartizarea electronica cine este numarul 25000 (obtinut in urma anonimizarii) trimis la Liceul de …..? Cine incepe anul scolar la acel liceu in toamna?

 3. Solicitarea de anonimitate a rezultatelor de la examene a venit din partea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal
  Propunerea privind numirea Ancuței Gianina Opre la șefia ANSPDCP aparține grupurilor parlamentare PSD.
  Intotdeauna cei care fură vor să-și ascundă identitatea.
  Rămâne cum am stabilit! MU13PSD!

 4. Concursurile publice trebuie sa fie 100% transparente cu nume si prenume in clar.
  Nu au ce sa caute anonimizari in aceste cazuri. Vrei sa dai Bacalaureatul, vei fi identificat dupa nume si prenume. Nu vrei, nu dai Bacul … nu e ceva obligatoriu. Orice varianta de anonimizare deschide calea la fraude mari.
  Lucrurile publice trebuie sa fie publice
  Cum ar fi ca in loc de prim ministru Ludovic Orban sa avem prim ministru 0073456. Sau ca licitatia pentru Autostrada X a fost catigata de 985309.

 5. Nimeni nu va sti cheia dezlegarii ,, anonimizarii” sau ce este ea sau o vor sti foarte multi. Altfel cum afla absolventii ce note au obtinut la examan si cum afla liceele si facultatile cu intrare pe baza dosarului pe cine primesc. Trebuie sa existe si o continuare legala la stabilirea acestui mister care va produce o promotie model, in sensul ca de aici incolo lucrurile vor continua tot asa, aproape cu siguranata.
  Va fi distractiv pentru cei care doresc sa urmeze cursurile in strainatate si trebuie sa prezinte diploma cu anonimizare, plus o certificare ca el e chiar acela ”anonimizat”.

 6. Ascunderea identitatii este specifica chestiunilor dubioase.
  Cat despre elevii deodata „rusinosi”. Adica nu le este rușine sa fie ascultați la lecție sau la tabla și sa nu fi învățat nimic și deodată i-a pocnit rușinea de nota luata la examen.
  De cine le e rușine? De colegi și de profesori, care știu câta carte știe fiecare?
  De spioni?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.