G4Media.ro

BAC 2020 Noile reguli și calendarul au apărut în Monitorul Oficial: Examenele…

Sursa foto: Pexels

BAC 2020 Noile reguli și calendarul au apărut în Monitorul Oficial: Examenele încep pe 22 iunie, profesorii din centrele de examen provin de la alte liceele decât cele absolvite de candidați

Noile reguli de Bacalaureat, precum și calendarul updatat al examenelor care încep peste o lună au fost publicate în Monitorul Oficial. Vor fi centre de examen toate liceele la care se înscriu cel puțin 30 de candidați, indiferent dacă ei sunt din promoția anului acestuia sau din ani anteriori, iar liceenii care au făcut naveta în alt județ vor putea susține BAC-ul în propriul județ – pentru a da examenul “într-o unitate de învățământ din apropierea locuinței”, prevede Metodologia. Contestațiile vor putea fi depuse electronic.

  • Vezi mai jos care sunt obiectele interzise la BAC 2020 și ce se întâmplă cu elevii care încalcă regulile de examen

Monitorul Oficial a publicat, pe 25 mai, Ordinul care modifică regulile și calendarul de Bacalaureat 2020. Liceele unde elevii vor susține examenele de BAC 2020, deci centrele de examen sunt stabilite până pe 8 iunie.

Profesorii care fac parte din comisiile din centrele de examen, inclusiv persoanele de contact și informaticienii, sunt selectați din alte unități de învățământ decât cele din care provin elevii. Pentru examenul național de bacalaureat – 2020, supravegherea probelor scrise este asigurată, pentru fiecare sală de examen, de minimum un asistent (față de minimum 2, anii trecuți).

Noul calendar de bacalaureat 2020

3 – 10 iunie 2020     Înscrierea candidaților

11-17 iunie 2020      Echivalarea şi recunoşterea competenţelor lingvistice şi digitale

22 iunie 2020           Limba și literatura română – proba Ea) – examen scris
23 iunie 2020           Limba și literatura maternă – proba Eb) – examen scris
24 iunie 2020           Proba obligatorie a profilului – proba Ec) – examen scris

  • Examen la Matematică – pentru absolvenții claselor de liceu cu profil real din filiera teoretică, pentru cei care au terminat filiera tehnologică și pentru absolvenții de la profilul militar și profilul pedagogic – specializarea învățători-educatoare, din filiera vocațională
  • Examen la Istorie – pentru absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretică și pentru toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celor de mai sus

25 iunie 2020                    Proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – examen scris

Absolvenții trebuie să aleagă una dintre următoarele materii, pentru examen, în funcție de studiile urmate în liceu:
  • Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică – elevii de la profilul real din filiera teoretică, de la profilul tehnic și profilul resurse naturale și protecția mediului din filiera tehnologică și de la profilul militar din filiera vocațională
  • Geografie, Filosofie, Logică și argumentare, Economie, Psihologie și, după caz, Sociologie – absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretica, de la profilul servicii din filiera tehnologică și din toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celui menționat mai sus

30 iunie 2020                   Afișarea rezultatelor la probele scrise, până la ora 12:00
30 iunie 2020                     Afișarea rezultatelor la probele scrise, până la ora 12:00
30 iunie 2020                     Depunerea contestațiilor în intervalul orar 16:00-20.00
1 iulie 2020                         Depunerea contestațiilor în intervalul orar 8:00-12:00
1-4 iulie 2020                     Rezolvarea contestațiilor
5 iulie 2020                         Afișarea rezultatelor finale

Algoritmul de echivalare și recunoaștere a competențelor lingvistice și digitale va fi realizat de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (instituția care comasează IȘE și CNEE). Până la această dată, instituția nu a făcut publice regulile de echivalare.

Înregistrările audio-video din sălile de examen vor fi verificate de Comisiile de bacalaureat, prin sondaj, după încheierea fiecărei probe scrise. “În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă ori în cazul în care există sesizări privitoare la nereguli, fraude sau tentative de fraude, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile de examen” din centrul respectiv, prevăd regulile. În cazul în care după aceste verificări se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă, absolvenții de liceu pot fi eliminați din examen.

Nu vor fi nominalizate în comisiile de bacalaureat persoane care, în sesiunile anterioare ale examenelor, nu și-au îndeplinit corespunzător atribuțiile sau au fost sancționate.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. „Profesorii care fac parte din comisiile din centrele de examen, inclusiv persoanele de contact și informaticienii, sunt selectați din alte unități de învățământ decât cele din care provin elevii.”

    asa si trebuie

  2. Atentie la fraudare.In masca se pot plasa camere video minuscule, iar sub masca microfoane minuscule!!!Aduceti aparatura de bruiaj sunet!