G4Media.ro

Avioane pentru pace? Ce troc controversat i se propune lui Zelensky ca…

Sursa foto: Flickr / Michał Siergiejevicz

Avioane pentru pace? Ce troc controversat i se propune lui Zelensky ca să cadă la învoială cu Putin

Occidentul ar trebui să antreneze piloți ucraineni pe aeronave moderne și apoi să ofere guvernului de la Kiev suficiente avioane de luptă și mijloace defensive pentru a-și putea controla propriul spațiu aerian, în timp ce, la schimb, președintele Volodimir Zelenski ar trebui să fie presat să accepte o nouă graniță cu Rusia și să facă eforturi pentru obținerea unui armistițiu cu Moscova. Aceasta este propunerea făcută de analiști de la Breaking Defense, un site specializat în chestiuni militare și de securitate.

O propunere controversată

Doi dintre experții paginii militare, Robbin Laird și Ed Timperlake (acesta din urmă fost comandant al VMFA-321, un escadron de atac al aviației din US Navy), și-au prezentat propunerea într-un material intitulat „O idee controversată: avioane pentru Ucraina în schimbul discuțiilor despre un tratat cu Moscova.” Potrivit acestora, oferirea de avioane de luptă Ucrainei în acest moment va contribui la asigurarea securității acesteia în viitor, dar națiunile NATO ar trebui să impună condiții.

Analiștii încearcă să-și explice propunerea, susținând că, de la începutul războiului din Ucraina – Rusia a invadat țara vecină la 24 februarie 2022 -, țările NATO au urmat în mare măsură o abordare pe care ei o numesc „clubul o nouă armă pe lună.” Cu alte cuvinte, oficialii din Washington, Londra și din alte capitale aliate se comportă ca și cum ar avea un plan strategic bine pus la punct, apoi capitulează rapid atunci când președintele ucrainean Zelenski iese cu declarații publice prin care solicită arme.

Rezultatul acestei strategii a fost un flux constant de arme care sunt trimise în Ucraina făcă niciun fel de condiții sau obligații pentru guvernul de la Kiev. Experții cred că deși există motive întemeiate pentru a susține Ucraina – care este, fără îndoială, victima atacului nejustificat al Moscovei – „această situație devine insuportabilă.”

Situația delicată este ilustrată cel mai bine de decizia aliaților, conduși de Statele Unite, să trimită tancuri grele pemntru forțele ucrainiene. „Pur și simplu trimiterea mai multor vehicule blindate în Ucraina fără un calcul clar în spate va însemna doar împingerea forțelor ucrainene în capcana mortală a unui război de uzură, împotriva unei țări cu 11 fusuri orare și o dorință istorică de a arunca cât mai multe cadavre posibile pentru a rezolva o problemă.” (Reamintim că, la sfârșitul lunii ianuarie, președintele Joe Biden a anunțat că americanii vor trimite 31 de tancuri Abrams M1 în Ucraina. Anunțul liderului de la Casa Albă a venit în aceeași zi cu decizia Germaniei de a livra Ucrainei tancuri Leopard și a pus capăt unor luni de zile de negocieri, ezitări și discuții contradictorii între Washington, Berlin și alte câteva țări aliate. Decizia aliaților vestici de a trimite tancurile este percepută ca o victorie uriașă pentru Ucraina, care este angrenată în lupte brutale cu forțele Moscovei și se pregătește pentru o respinge o ofensivă a rușilor, anticipată pentru această primăvară).

În acest context, experții susțin că „este timpul ca națiunile NATO să-și amintească că, dacă furnizează arme, ar trebui să aibă un cuvânt de spus din punct de vedere politic în ceea ce se întâmplă cu viitorul Ucrainei. Și este timpul ca ei să găsească o cale pentru a pune capăt conflictului. Avem nevoie de încheierea războiului și avem nevoie de puterea aeriană ca o modalitate de a spori capacitățile ucrainene și de a le transmite rușilor că Ucraina nu va fi niciodată a lor.”

Propunerea analiștilor? Occidentul ar trebui să antreneze piloți ucraineni pe aeronave moderne și apoi să ofere guvernului de la Kiev suficiente avioane de luptă și mijloace ISR (Inteligență, Supraveghere și Recunoaștere) pentru a-și putea controla propriul spațiu aerian, în timp ce, la schimb, președintelui Zelenski ar trebui să i se spună să accepte o nouă graniță cu Rusia și să facă eforturi pentru obținerea unui armistițiu cu Moscova.

Punerea în practică

Cei doi experți de la Breaking Defense scriu că sunt conștienți că „Ucraina a declarat că nu va accepta niciodată teritoriul pierdut pe care Rusia l-a revendicat în ultimul an. De fapt, susțin liderii ucraineni, nu numai că le vor lua înapoi, ci apoi vor avansa și în Donbas.”

Analiștii cred că acest scenariu promovat de conducerea de la Kiev „pur și simplu nu este realist; un rezultat mult mai probabil este un război de uzură continuu și nesfârșit, cu sute de mii de vieți de ambele părți aruncate într-o mașină de tocat.” Între timp, riscul ca Vladimir Putin să decidă să recurgă la opțiunea nucleară „planează peste orice” iar aceasta este „singura acțiune care trebuie evitată cu orice preț.”

Breaking Defense susține că „nu este în interesul altor națiuni să mențină amenințarea nucleară pe masă și nici să facă față dezastrului umanitar și economic continuu pe care l-a creat războiul.” Ei se referă și la un comentariu apărut recent în The London Times, în care se afimă: „Înțelegem, desigur, că armamentul nostru este destinat apărării, nu atacului – dar în ardoarea și incertitudinea războiului, granița dintre aceste două idei este într-adevăr neclară. Nu putem permite apariția impresiei că noi, în Occident, suntem doar acolo pentru a furniza arme gratuite. Plătim aici costurile acțiunilor altcuiva. Zelenski nu este singurul care alege melodia.”

De aceea, cred analiștii, „liderii NATO ar trebui să precizeze că nu vor furniza mai multe arme dacă Zelenski nu va lucra la un acord cu Rusia care să le permită să păstreze o parte din teritoriul pe care l-au revendicat. Nu este corect sau drept că Ucraina pierde acest teritoriu, dar este realist că asta trebuie să se întâmple.”

Ce va primi Ucraina în schimbul acestui compromis? Experții afirmă că „nu vom lăsa Kievul fără apărare pe termen lung. Cealaltă parte a acestui acord este proliferarea puterii aeriene ucrainene. Trebuie să ne pregătim pentru apărarea Ucrainei după război, chiar în condițiile în care acest război încă se desfășoară, iar puterea aeriană este singurul mijloc de a face acest lucru.”

Potrivit analiștilor americani, „rușii trebuie să înțeleagă că capacitatea ucrainenilor de a desfășura operațiuni eficiente împotriva agresiunii doar va crește pe măsură ce ucrainenii – deja antrenați de Garda Națională Aeriană din California în modul occidental de operațiuni de manevră la sol – vor trece la puterea aeriană modernă pentru a se putea apăra pe viitor.”

O forță aeriană modernă

Introducerea puterii aeriene nu este pur și simplu o parte a strategiei „clubul unei noi arme pe lună,” afirmă Breaking Defense, ci este vorba de a pune bazele unei politici de descurajare în viitor și de a trimite Moscovei semnalul că Statele Unite sau orice putere occidentală care oferă avioane Ucrainei fac acest lucru pentru a pune capăt războiului, nu doar a provoca încă mii de victime în rândul ucrainienilor sau de a declanșa Al Treilea Război Mondial.

În acest context, trebuie reamintit că, după ce Administrația Biden a anunțat trimiterea tancurilor Abrams în Ucraina, un grup bipartizan de congresmeni de la Washington a cerut Casei Albe să răspundă solicitărilor Kievului pentru avioane de luptă F-16. Legislatorii americani susțin că furnizarea avioanelor ar putea înclina balanța în favoarea Kievului pe măsură ce Rusia se pregătește pentru o nouă ofensivă și că acest lucru ar putea ajuta ucrainienii să-și controleze spațiul aerian în acest an. Duminică, republicani influenți și-au reiterat speranța că Administrația Biden va trimite avioanele de vânătoare atât de mult solicitate de Zelenski și oficiali ucrainieni.

Experții americani s-au referit la o discuție recentă pe care au avut-o cu Dave Deptula de la Mitchell Institute of Aerospace Studies pentru a explica de ce construirea puterii aeriene ucrainene reprezintă o schimbare majoră și o tranziție către viitor.

Deptula a subliniat că cei peste 20 de ani de parteneriat cu Garda Națională Aeriană din California le-au oferit ucrainenilor o imagine mai clară cu privire la utilizarea multi-rol a aeronavelor de luptă și a adăugat că ucrainenii sunt, de fapt, mult mai cunoscători și mai ageri în utilizarea puterii aeriene decât se crede. Deptula a precizat că „puterea aeriană este esențială pentru a determina soarta Ucrainei.”

Analiștii s-au referit și la presiunea timpului. Ei l-au citat pe Brian J. Morra, autor și membru senior la Potomac Institute for Policy Studies, care le-a declarat: „Nu există timp de pierdut. Dacă comandantul Forțelor Aeriene Ruse, generalul Surovikin, are autoritatea de la șeful Statului Major Gerasimov pentru a modela operațiunile aeriene rusești în 2023, va fi dificil pentru Ucraina să-l contracareze cu mijloacele lor de aviație actuale. Este important de reținut că Surovikin a schimbat dramatic campania aeriană de când a preluat comanda generală a teatrului de război în octombrie 2022. Până în acel moment, Forțele Aeriene Ruse pierdeau mult prea multe aeronave care zburau în misiuni de sprijin aerian. El a schimbat accentul pe lovituri cu rază lungă de acțiune cu rachete de croazieră, ASM și rachete balistice. Surovikin a mutat, de asemenea, bombardierele din două baze din vestul Rusiei, după ce ucrainenii au lovit aceste instalații la sfârșitul anului 2022. Bombardierele ruse continuă să lovească Ucraina, dar acum își lansează rachetele din adâncul Rusiei, pornind de la baze îndepărtate unde ucrainenii nu pot ajunge.”

Morra a adăugat: „Piloții Forțelor Aeriene Ruse nu sunt incompetenții descriși de presa occidentală. Au fost folosiți prost până la schimbările făcute de Surovikin, dar au funcționat bine sub stress. Cred că vom vedea forțele aeriene ruse performând și mai bine în 2023.”

Luând în calcul și presiunea timpului, autorii notează că există o fereastră scurtă de timp pentru a crea dimensiunea puterii aeriene, ca parte a modelării unei strategii americane și poate occidentale față de război. „Dacă se combină utilizarea sistemelor de apărare aeriană cu furnizarea de noi avioane de luptă și sisteme de lovitură adecvate, ucrainenii ar putea crea și un sistem de baze aeriene ce pot fi apărate. Acest lucru ar fi crucial pentru apărarea lor viitoare după război și crucial pentru încheierea războiului acum.”

Cât privește avioanele ce ar putea fi trimise Ucrainei, Breaking Defense s-a referit la faptul că US Air Force face în prezent eforturi de a-și reduce stocul de aparate de luptă în speranța de a construi noi capabilități. O forță aeriană ucraineană ar putea fi construită bazându-se pe acest stoc. „Alte națiuni NATO pot contribui în mod clar, dar este nevoie de a avea o putere aeriană coerentă pentru apărarea teritoriului ucrainean.”

Concluzia experților este că „ar trebui să contribuim la crearea acestei realități prin poziționarea Occidentului pentru încheierea războiului. Trebuie să fim clari și sinceri cu privire la obiectivele americane în acest conflict: ele nu trebuie să sprijine un război fără sfârșit. Abordarea actuală alimentează un război lung de uzură. În schimb, să-i forțăm pe ruși să facă față realității unei forțe aeriene ucrainene, echipate din forțele aeriene USAF și NATO, pentru a-i convinge să negocieze încetarea conflictului – și să ne asigurăm că ucrainenii sunt echipați astfel încât să nu mai fie invadați niciodată.”

Apeluri la pace

Nu este prima dată în ultimele luni când diferite voci cer încheierea păcii între Kiev și Moscova, avansandu-se diferite propuneri. De exemplu, într-un material publicat în toamna anului trecut remarcam că apelurile ca Ucraina și aliații săi occidentali să se așeze la masa negocierilor cu Rusia s-au înmulțit în ultima perioadă, în special în Statele Unite – principalul suporter și donator al guvernului de la Kiev -, unde politicieni, oameni de afaceri și diferite grupuri solicită organizarea cât mai urgentă de discuții directe între cele două tabere. Experții cred că aceste negocieri sunt necesare, însă spun că eforturile diplomatice trebuie făcute în paralel cu continuarea acordării de ajutor militar și financiar Ucrainei.

Printre altele, un grup de 30 de democrați din Camera Reprezentanților i-a trimis o scrisoare președintelui Joe Biden, în care l-a îndemnat să-și reevalueze abordarea privind conflictul din Ucraina și să evite „un război prelungit.”

În scrisoarea lor către Casă Albă, politicienii de stânga din Congressional Progressive Caucus (CPC) au recunoscut abordarea Administrației Biden de a gestiona criza din Ucraina, dar i-au cerut să combine sprijinul militar și economic cu „un efort diplomatic proactiv,” argumentând că este responsabilitatea lor, în calitate de congresmeni, să urmărească „toate căile posibile” pentru a pune capăt conflictului din Europa.

Documentul a cerut Casei Albe să se angajeze direct în convorbiri cu președintele Putin pentru a negocia un acord și a obține încetarea focului cu scopul de „a căuta o încheiere rapidă a conflictului.”

De asemenea, într-o scrisoare adresată liderilor rus și ucrainean, congresmanul republican Paul Gosar i-a invitat în Phoenix (Arizona) pe liderii celor două țări aflate în război pentru „a căuta medierea” și a detensiona conflictul în curs din Ucraina. În documentul de o pagină, datat 25 octombrie, și adresat adresat președintelui rus Putin și președintelui ucrainean Zelenski, Gosar se descrie drept un „activist pentru pace necombatant” care a văzut suficientă vărsare de sânge în conflictul din Europa.

Gosar a cerut sprijinul Organizației Națiunilor Unite și al programului său privind pacea pentru a oferi cadrul pentru discuțiile de la Phoenix, oraș despre care consideră că este „suficient de departe de conflict.”

Dar poate cel mai important semnal – și care a stârnit cele mai aprige critici – privind începerea de discuții cu Rusia a venit de la multimiliardarul Elon Musk. La începutul lunii noiembrie, CEO-ul Tesla le-a cerut celor peste 128 milioane de urmăritori de pe Twitter să voteze modalități de rezolvare a războiului din Ucraina.

Sugestiile au inclus o propunere de a organiza voturi în părțile Ucrainei ocupate de Rusia pe care Kremlinul spune că le-a anexat în urma așa-ziselor referendumuri denunțate ca fiind frauduloase de Kiev și aliații săi occidentali. Rusia nu controlează pe deplin niciuna dintre cele patru regiuni – Zaporojie, Herson (sud), Doneţk şi Lugansk (est).

Musk a spus că „Rusia pleacă dacă aceasta este voința poporului,” sugerând și că lumea ar trebui să recunoască „formal” Crimeea – anexată ilegal de Moscova în 2014 – ca parte a Rusiei.

În sfârșit, cel mai bogat om din lume a avertizat că conflictul s-ar putea încheia într-un război nuclear, deși a adăugat că acest lucru este „puțin probabil.”

Iar zilele trecute, un material de opinie publicat de The Jerusalem Post a afirmat că Ucraina ar trebui să cedeze o bucată din teritoriul său, poate chiar una dintre cele patru regiuni sudice, în schimbul păcii cu Rusia, precum și al aderării la NATO. (Surse: Breaking Defense, Politico, The Hill, The London Times, The Jerusalem Post)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

28 comentarii

  1. Daca zelenski ia dealul asta toti oamenii morti aparand pamantul ala au murit degeaba si rusii nu or sa se sperie de cateva avioane.

    • Pai au murit degeaba, doar ca sa se imbogateasca unii

    • Asta nu prea inteleg nici eu. Deci de ce ar renunta rusii daca occidentalii sunt de acord sa cedeze parti din Ucraina ?

    • Cei 2 ‘experți’ ar trebui să fie examinați cu poligraful să se vadă dacă nu sunt cârtițe put1n1ste.

  2. nu exista „granita noua cu rusia” si apoi pace
    suntem deja la a 3a incercare de genul atsa.
    toata lumea a inchis ochii dupa Crimea
    apoi Donbas-ul
    daca Ucraina si occidentul ar accepta ca Rusia sa rupa a 3a halca de teritoriu din Ucraina, ar insemna ca nu am invatat nimic din istorie.

    Hitler (scuze, Putin am vrut sa zic) nu se va multumi doar cu cateva bucati din Ucraina. Va folosi o eventuala „oace” negociata pentru a-si consolida fortele si va urma o inca o ofensiva in urmatorii ani.poate chiar impotriva statelor baltice.

    Rusia trebuie zdrobita acum, cat mai temeinic.

    • Haide zmeu, sa vedem cum zdrobesti rusia! Pregatesc aplauzele.

    • @Nepriceputeanu – bai deci Rusi e atat de puternica incat intr-un an de zile a reusit sa ocupe un teritoriu cat Rep Moldova. De aici pornim. Daca ucrainienii cu saracia de armament sovietic si cu extrem de putinele arme occidentale SH au reusit sa-i blocheze pe astia, daca Occidentul chiar ar face un efort mai consistent si ar trimite arme serioase, Rusia nu ar putea sa faca fata cu toate sanctiunile economice , tehnologice si militare. Deci cheltuielile pentru Occident sunt ridicole in comparatie cu cheltuielile Rusiei. Daca Occidentul mentine volumul sau il creste un pic , cum face fata Rusia ?

    • nu trebuie za-i zdrobesc eu pe rusi 🙂 deocamdata ii zdrobesc ucrainenii (pentru ca ei sunt cei invadati de rusi).
      Eu ii ajut doar cu bani, asa cum occidentul ii ajuta cu arme.
      si se pare ca e functioneaza.

  3. Pentru ca Ucraina le-o „trage la mecla” rușilor cu spor. Asta este deal-ul.

  4. Nu compara mere cu struguri!

    • Acest comentariu a fost pt @raul, dar văd că i-a dispărut msj.

  5. Ucraina e game over. Deal-ul din articol avea sens in septembrie. Din pacate acum nu vor mai exista concesii din partea lui putin pentru ca p0p0rul rus i-ar lua capul.

  6. tare ma tem ca inarmarea fara niciun criteriu si fara noima a ucrainenilor se va intoarce impotriva europenilor in vreo 15-20 de ani, la fel cum inarmarea mujahedinilor din afganistan s-a intors impotriva sua…
    tunuri autopropulsate, lansatoare de rachete multiple, tancuri, blindate, munitii de tot felul, sisteme antiaeriene complexe, inclusiv patriot etc etc. ce se va intampla cu toate acestea dupa incheierea razboiului? ca nu cred ca ucrainenii sa le mai dea inapoi.

    • didi, ai un comentariu parșiv. La sfârșitul războiului aceste mașini de luptă vor fi uzate, și, oricum, fără muniție sunt egale cu zero.

  7. Mai nebunilor, voi nu va ganditi la precedentul creat ? Rusia trebuie impinsa inapoi la granitele pre 2014 pentru ca lucrurile sa reintre in normalitate. Orice alt aranjament e temporar, garantiile internationale nu mai fac 2 bani dupa experientele anterioare.

  8. Ukraina va avea soarta Japoniei insa vor fi ceva mai norocosi si nu vor suferi atacuri incediare si atomice. Tratatul de pace va avea aceeasi formula.

    Nu exista tratate cu vestul pentru ca vestul se va mictiona pe ele cum au facut amerlocii cu JCPOA si Merkel si altii cu Minsk 1 si 2.

    • Daca ai fost platit pentru tam.penia asta de comentariu,asta e.
      Dar daca ,negand orice realitate,chiar crezi ce ai scris,ai nevoie de tratament medicamentos si de o camasa cu maneci foarte lungi.

  9. S-a cam plictisit vestul de criza economica, cauzata de razboiul din est. E bun ptr fabricanii de armament si munitie, prost ptr industria si economia europeana.
    Il primesc pe Zelenski, il aplauda, il lasa sa vorbeasca, ii dau asigurari, insa cam gata. In cateva luni, va avea de ales: pacea (renuntarea la cele 2 republici independente, care oricum nu mai erau ucrainiene din 2014) sa continuarea razboiului… pe banii proprii.
    Poate ma insel, poate nu. Vom vedea.

  10. Tratate cu sovieticii???!! Nu valoreaza nici cat hartia pe care sunt redactate. Singura iesire din haosul creat de Adolf Putin care se viseaza mare cuceritor de teritorii prin vecini este sustinerea Ucrainei atata timp cat vrea ea sa lupte pentru propria existenta,suficient de mult incat pierderile,sanctiunile si transformarea Rusiei in Coreea de Nord sa forteze implozia regimului terorist al lui Putin.

    • Si atata timp cat lucrurile nu degenereaza intr-un razboi mondial sau nuclear, as adauga.
      Putin nu e pe treaba lui. Inteleg ca unii sunt porniti si vor zdrobirea Rusiei, doar ca un stat cu arma nucleara si cu Putin la conducere…nu poate fi zdrobit, ca s-ar putea sa ne zdrobeasca si el pe noi, pe toti…

  11. Totul este extrem de simplu . Occidentul va oferi in prima faza tancurile foste sovietice si avioanele Mig(modernizate ) aflate in Europa de est .Momentul in care Occidentul va aduce in lupta tancurile americane , germane si , engleze impreuna cu avioanele F16 este crucial pentru pace . Abia atunci Ucraina, cit o mai ramine din ea ,intra in NATO( probabil cea de dincoace de Nipru ) . Se stia inca de la inceput care este alinamentul dar trebuie creeata o anume stare ce nu dezavantajeaza actuala conducere din Ucraina .

  12. Deduc ca cei care emana asemenea propuneri nu au inteles nimic din obiectivele si motivatiile Rusiei in acest razboi. Nu este niciun avantaj ptr rusi daca Ucraina, dupa incheierea pacii, se va consolida militar, indiferent de unde se traseaza granitele. Singurele optiuni viabile de stabilitate pe termen lung sunt:
    – ce va ramane din Ucraina va fi complet demilitarizat, iar neutralitatea tarii va fi atat mentionata in Constitutie cat si verificata la sange de rusi
    – Ucraina ca stat independent va disparea si va fi absorbita in Federatia Rusa

    Cine incearca sa propuna Rusiei altceva inseamna ca traieste in lumea viselor.

    • ai fumat stricat sau doar ai baut caterinca? :))

    • Fiindcă cea ce o intereseaza pe ea,pe oligarhii ei,este ca democratia reală sa fie cat mai departe de granitele ei.Scopul suprem al Kremlinului de astazi este ca NATO si UE sa nu intre în Ucraina.

  13. Ce tampenie, va dam avioane da’ ia dati voi teritoriu unui stat care v-a invadat incalcand toate legile posibile. Pai ia sa vad daca SUA ar da teritoriu doar daca cineva ii ia o parte din el. Le dau eu avioane, ca am la greu in garaj.