G4Media.ro

Autoritățile aduc lămuriri referitoare la regulile care trebuie respectate în starea de…

Sursa Foto: Foto: http://www.xplorio.ro/

Autoritățile aduc lămuriri referitoare la regulile care trebuie respectate în starea de alertă/ Terasele rămân închise, zona metropolitană cuprinde localitățile de până la 30 de kilometri de oraș, amenzi de 2500 lei pentru nepurtarea măștii/ Când bifăm ”alte motive justificate”

Autoritățile au lămurit mai multe aspecte referitoare la o serie de situații care ar putea apărea în perioada stării de alertă și care nu au fost suficient clarificate în declarațiile anterioare. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui tur de întrebări și răspunsuri pe care Grupul de Comunicare Strategică le-a transmis sâmbătă. Reprezentanții GCS au reiterat categoric că terasele vor rămâne închise pe perioada stării de alertă, iar zona metropolitană este cea care cuprinde localitățile de până la 30 de kilometri de oraș.

Cum se definește zona metropolitană în interiorul căreia cetățenii nu au nevoie de declarație pe propria răspundere pentru a se deplasa ?
Sunt considerate ca făcând parte din zona metropolitană localitățile aflate pe o rază de până la 30 de kilometri față de principalul oraș (conform art.11 din Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a IV-a Reţeaua de localităţi).  Totodată, se va considera zonă metropolitană Municipiul București și întreg teritoriul județului Ilfov.

Persoanele peste 65 de ani au vreo restricție de a ieși din casă sau vreun interval orar pe care trebuie să îl respecte?
Hotărârea CNSSU nr. 24 cu privire la declararea stării de alertă nu restricționează deplasarea persoanelor de peste 65 de ani. Acestea pot părăsi domiciliul în orice interval orar doresc. Rămâne însă valabilă recomandarea de a limita pe cât de mult posibil deplasările și de a evita locurile aglomerate mai ales pentru persoanele din categoriile vulnerabile pentru a reduce riscul infectării cu noul Coronavirus.
Declarația pe propria răspundere necesară pentru justificarea deplasării între localități poate fi scrisă și de mână ?
DA. Declarația pe propria răspundere necesară pentru justificarea deplasării între localități poate fi scrisă și de mână cu respectarea elementelor din formularul tip dat publicității. În cazul în care o nouă deplasare respectă același traseu menționat în declarația pe propria răspundere, atunci aceasta poate fi refolosită și în alte zile, tăind cu o linie data precizată inițial și completând noua dată aferentă zilei în care are loc deplasarea.

Vor fi sancționate persoanele care nu poartă mască?
Purtarea măștii care acoperă nasul și gura este obligatorie începând cu 15 mai 2020 în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise, potrivit anexei “Măsuri de prevenire și control a infecțiilor aplicabile pe durata stării de alertă”, atașată Hotărârii nr. 24 a CNSSU. Persoanele care nu respectă obligația de a purta mască în spațiile menționate pot fi sancționate contravențional în baza Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (publicată în Monitorul Oficial nr.396 din 15 mai 2020) raportat la art.65 lit.h, respectiv “nerespectarea de către persoane fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții“ se sancționează cu amendă între 500 de lei și 2500 de lei.

Ce opțiune din declarația pe propria răspundere bifează un locuitor al zonei rurale care se deplasează în altă localitate pentru cumpărături la supermarket, farmacie sau pentru asigurarea unor bunuri pe care nu le poate achiziționa din sat/comună?
În situația în care cetățeanul se deplasează între localități din interiorul zonei metropolitane, nu are nevoie de declarație pe propria răspundere. Dacă asigurarea bunurilor necesare nu poate fi făcută în zona metropolitană, este nevoie de declarația pe propria răspundere, bifată la punctul 11 “alte motive justificate”.

Vor mai fi date amenzi pentru nerespectarea deciziilor autorităților cu privire la starea de alertă?
Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (publicată în Monitorul Oficial nr.396 din 15 mai 2020) definește la Capitolul III “Răspunderi și sancțiuni”, art. 64-70 contravențiile și cuantumul amenzilor pentru nerespectarea actului normativ. De asemenea, polițiștii aplică legislația în vigoare. Scopul autorităților nu este de a sancționa cetățenii, ci de a limita răspândirea virusului COVID-19. În contextul trecerii la starea de alertă, polițiștii vor acționa în principal pentru îndrumarea cetățenilor cu privire la noile reguli.

Se redeschid sălile de lectură din biblioteci?
Această variantă este în prezent în analiza autorităților, urmând ca o decizie să fie comunicată în perioada următoare. Activitățile bibliotecilor sunt permise în perioada stării de alertă, potrivit Hotărârii CNSSU nr.24 și anexei atașate, în condițiile respectării normelor de prevenție și protecție și cu respectarea recomandărilor INSP.

Se redeschid clinicile private?
Clinicile private au avut în timpul stării de urgență și vor continua să aibă și în timpul stării de alertă același statut cu spitalele/clinicile de stat.

Dacă un cetățean trebuie să ajungă urgent la bancă în altă localitate, ce bifează pe declarația pe propria răspundere?
În cazul în care tranzacția bancară nu poate fi efectuată on-line, deplasarea în afara localității se poate face în baza declarației pe propria răspundere, bifând punctul 11 – “alte motive justificate”.

Rămâne vreo interdicție valabilă după ora 22:00?
Interdicțiile emise prin hotărârea CNSSU sunt valabile indiferent de intervalul orar și nu sunt diferite pentru intervalul post 22.00.

Persoanele care vor sta în aceeași locuință cu cineva venit din afara țării vor trebui să intre și ele în izolare 14 zile?
Potrivit Hotărârii CNSSU nr.24 și anexei atașate, pentru toate persoanele care au călătorit în străinătate și intră pe teritoriul României, se instituie măsura carantinării/izolării la domiciliu împreună cu familia/aparținătorii cu care locuiesc. Există opțiunea carantinei instituționalizate pentru persoanele care au călătorit singure și care nu doresc să-și expună familia.

Câte persoane pot participa la evenimentele familiale cu număr limitat de persoane, opțiune care se regăsește la punctul numărul 9 în declarația pe propria răspundere necesară pentru justificarea deplasărilor între localități?

Dacă evenimentul familial implică o slujbă religioasă în interiorul bisericii (ex: nuntă, botez, înmormântare), numărul maxim de persoane care pot participa este de 16 (punctul 5 (2), lit. a din anexa “Măsuri de prevenire și control a infecțiilor aplicabile pe durata stării de alertă”, atașată Hotărârii nr. 24 a CNSSU). Dacă slujba se ține în curtea bisericii, numărul participanților NU este limitat, însă se vor respecta măsurile de prevenire și protecție stabilite. Pentru evenimentele familiale private (ex: aniversări, petreceri, reuniuni de pomenire etc.) desfășurate în spații închise, va fi avut în vedere același număr de persoane (maximum 16 persoane) cu respectarea normelor de igienă și pe cât de mult posibil respectarea distanței fizice.

În legea aprobată de Parlament există o prevedere care permite redeschiderea teraselor. Se deschid terasele în perioada stării de alertă?
NU. Terasele rămân închise în perioada stării de alertă, potrivit Hotărârii nr. 24 a CNSSU și anexei atașate. Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (publicată în Monitorul Oficial nr.396 din 15 mai 2020) prevede la articolul 8, alin. 2 posibilitatea deschiderii teraselor, nu obligația.

sursa foto: www.xplorio.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. ”Autoritatile” puli.
    Au venit cu adaugirile astea post-factum si acum cer respectarea legii cand ei isi tin masca la gat ca Vela si si-o aseaza cu laboantele pe barbie. Sau ca Iohannis care ne ameninta cu degetul, de parca suntem corigentii lui.

  2. Amenda in germania pt nepurtarea mastii 150 de euro, adica 720 ron. Amenda in romania 2500 ron.

    PNL – partidul militienilor lacomi?

    • Și câți germani umblă fără mască?
      Sau câți germani nu își plătesc amenzile?
      Lucru nemțesc.

    • Și idea ta e…

    • Guguloaie, amenda nu e dată ca să-ți poți permite s-o plătești! O amendă pe care-o plătești, pleci mai departe și o plătești iar de alte zece ori nu mai e amendă, în pl mea! Amenda e făcută să te descurajeze să încalci legea!
      Bagă-ți asta la cap, pușcăriașule! Ce înseamnă asta „e amenda prea mare pentru că am omorât pe cineva, vreau să pot s-o plătesc!”…? Ești zdravăn la cap?
      N-ai banio să plătești amenda, stai drq

    • Băi mihai! Cum se face ca la gripa nu primeai amenda ca erai purtator si transmiteai mai departe? Inca in lume pana o aparut brendu covid se mai murea si de gripa! Atunci nu erai vinovat, cu toate vaccinurile lor inca nu a fost eradicata! Efectiv va da prostia pe la gura, atat de manipulati si ipohondrii sunteti! Mie mila de voi. Si mi-e mila de mine ca trebuie sa traiesc in jegul asta de societate in care aveti voi aveti incredere!

  3. Marian- zi tu cati nemti poarta su cati nu. Ai dovezi, sau spui asa ca tunle stii pe toate?

  4. Trebuie sa-ti angajezi secretara si avocati care sa tina pasul cu obligatiile impuse si schimbate zilnic . O Gluma Totala , o mascarada impusa de niste clovni . Distantarea sociala , adunarile masive purtarea mastii in spatii inchide si pentru cei vulnerabil sa stea acasa era sufficient. Igiena e de cand lumea si e recomandata.

  5. „Scopul autorităților nu este de a sancționa cetățenii”

    Perfect. Le transmiteți asta și milițienilor de pe străzi, care cred că scopul lor pe lume este de a da amenzi cu orice scop? Poate să-i învățați și despre „prevenția” cu care ne omorâți pe noi, restul de fraieri care n-avem haine de piele sau uniforme…