G4Media.ro

Austria, plan de urgență pentru a reduce dependența de gazul rusesc

Sursa foto: Nord Stream 2 / Igor Kuznecov

Austria, plan de urgență pentru a reduce dependența de gazul rusesc

Austria a prezentat miercuri un plan de urgență pentru a reduce rapid ponderea gazelor rusești pe care le consumă de la 80% la 70%, un punct de cotitură pentru această țară care are legături industriale puternice cu Moscova, potrivit Le Figaro.

„Măsurile vor reduce considerabil dependența noastră de gazul rusesc”, a declarat presei ministrul Energiei Verzi, Leonore Gewessler. Pentru prima dată, statul va constitui o rezervă strategică de gaze naturale din alte țări, care poate fi accesată de companii și care va acoperi consumul total al țării timp de două luni de iarnă.

În plus, Austria va impune umplerea tuturor instalațiilor neutilizate anterior. Nu mai este „acceptabil” ca filiala GSA a Gazprom să nu stocheze gaze, a declarat Leonore Gewessler. „Dacă Gazprom nu face nimic”, alți furnizori alternativi „vor avea acces” la infrastructură.

O schimbare strategică majoră

Rezervele alocate Gazprom în centrul Haidach de lângă Salzburg, unul dintre cele mai mari din Europa Centrală, sunt în prezent goale. Până în prezent conectate la rețeaua germană, Haidach și celelalte rezervoare vor fi conectate la rețeaua austriacă „pentru a asigura alimentarea clienților casnici”, dacă este necesar.

Miercuri, Austria a raportat o rată de stocare de 26%, cu o capacitate totală de 95,5 terawați oră, mai mare decât media europeană și decât consumul său anual (89 TWh/an).

Obiectivul este de a ajunge la „cel puțin 80% înainte de începerea următorului sezon de încălzire”, a precizat guvernul într-un comunicat. Anunțul reprezintă o schimbare strategică pentru această țară bogată cu 9 milioane de locuitori, care nu este membră NATO și care și-a construit succesul industrial pe baza unor legături strânse cu Rusia.

Importuri în creștere în ultimii ani

Austria a fost prima țară occidentală care a semnat un contract de furnizare de gaze cu URSS în 1968, iar importurile ieftine au continuat să crească în ultimii ani, în ciuda anexării Crimeei de către Rusia în 2014. Grupul austriac OMV și-a reînnoit în 2018 contractul de furnizare cu Gazprom până în 2040.

Moscova a tăiat deja gazul către Polonia și Bulgaria, care au refuzat să își plătească facturile în ruble, așa cum a cerut Kremlinul ca răspuns la sancțiunile UE în urma invaziei din Ucraina. UE a cerut statelor membre să își reducă dependența până în 2027.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Inca un semnal ca Aliatii sunt uniti, ca exista coordonare US-UE si ca Rusia nu are nicio sansa. Pana la urma o sa-l vedeti si pe Mubarak de Budapesta cum vine cu planul de urgenta.

  2. Foarte bine si Ungaria cal troian va ramane singura si neinteleasa.