G4Media.ro

Atacatorii cibernetici folosesc inteligenţa artificială. Avertisment oficial

sursa foto: Pixabay/ Pete Linforth

Atacatorii cibernetici folosesc inteligenţa artificială. Avertisment oficial

Noile tentative de fraudă din mediul online vor fi mai elaborate şi mai greu de detectat deoarece atacatorii cibernetici au început să folosească instrumente de inteligenţă artificială, avertizează ING Bank şi Directoratul Naţional pentru Securitate Cibernetică (DNSC), citate de Agerpres.

Printre cele mai utilizate metode de fraudare pentru accesarea datelor personale ale utilizatorilor se numără e-mail-urile de tip phishing prin care se solicită actualizarea datelor, anunţurile privind false investiţii sau contractarea unor credite internaţionale, dar şi „ofertele de nerefuzat”.

Totodată, multe mesaje înşelătoare sunt promovate şi pe platformele de social media şi motoarele de căutare.

”Cu timpul, odată cu dezvoltarea accelerată a tehnologiei, observăm că infractorii cibernetici devin din ce în ce mai pricepuţi în a-şi perfecţiona tehnicile şi scenariile de atac. Ei se pot folosi deja de inteligenţa artificială cu scopul de a obţine, prin automatizare şi adaptare la context, o rată de succes a atacurilor mult mai bună. Astfel, vedem cum textele mesajelor frauduloase sunt din ce în ce mai bine scrise şi adaptate în limba română, până la un nivel la care utilizatorul obişnuit nu mai poate folosi acest indiciu pentru a identifica o potenţială capcană. Cu toate acestea, dacă respectăm o igienă de securitate cibernetică esenţială, încă putem evita peste 90% dintre ameninţările existente în mediul online”, consideră Mihai Rotariu, manager al Direcţiei de Comunicare, Marketing şi Media din cadrul DNSC.

Pentru prevenirea fraudelor din mediul online consumatorii sunt sfătuiţi să nu acceseze niciodată link-uri sau ataşamente provenite din surse necunoscute şi să fie vigilenţi la mesajele sau e-mail-urile care încearcă să îi convingă să execute o acţiune în grabă. „Reţineţi că organizaţiile din zona financiar-bancară nu vă vor trimite niciodată mail-uri care conţin link-uri pentru actualizarea sau verificarea datelor de autentificare sau cu caracter personal”, se precizează în comunicatul celor două organizaţii.

De asemenea, consumatorii nu trebuie să se autentifice în aplicaţia de internet banking folosind un link primit pe SMS sau e-mail şi nu trebuie să acceseze link-uri promovate de tip advertising.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Da, iar firmele serioase folosesc firewall cu inteligența artificiala.
    Nu am nimic de ascuns daca stiu ca drepturile mele sunt apărate 🤪