G4Media.ro

Asztalos Csaba, președintele Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, replică la ministrul Eduard…

Sursa Foto: Facebook/ Asztalos Csaba

Asztalos Csaba, președintele Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, replică la ministrul Eduard Novak, care cere normă de sportivi români în competiții: ”Este o discriminare directă”

Președintele Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba, fost membru UDMR, susține că ordinul ministrului Sportului, Eduard Novak, prin care propune o participare de minimum 40% a sportivilor români, din totalul de sportivi participanţi la competiţiile sportive naţionale oficiale, în sporturile de echipă, este discriminatoriu.

El face această precizare pe pagina sa de Facebook și subliniază că ordinul ar încălca dispozițiile Curții Europene de Justiție, făcând referire la cauza ”Bosman”.

”Raportat la cetățenii UE regula de mai jos este o discriminare directă.

Vezi cauza Bosman sau  Cauza C 22/18,primită de Curte la 11 ianuarie 2018, în procedura TopFit eV, Daniele Biffi împotriva Deutscher Leichtathletikverband eV.

Rezultă că normele unei federații sportive naționale, precum cele în discuție în litigiul principal, care reglementează accesul cetățenilor Uniunii la competițiile sportive, sunt supuse normelor tratatului, în special articolelor 18 și 21 TFUE. ….trebuie amintit că, în domeniul sportului, Curtea a statuat în mod repetat că dispozițiile dreptului Uniunii în materie de liberă circulație a persoanelor și a serviciilor nu se opun reglementărilor sau practicilor justificate de motive care țin de caracterul și de cadrul specifice anumitor evenimente sportive, precum meciurile între echipele naționale ale diferitor țări. Această limitare a domeniului de aplicare al dispozițiilor în cauză trebuie să rămână însă circumscrisă la obiectivul său propriu și nu poate fi invocată pentru a exclude orice activitate sportivă din domeniul de aplicare al tratatului (a se vedea în acest sens Hotărârea din 15 decembrie 1995, Bosman, C‑415/93, EU:C:1995:463, punctele 76 și 127). ….În această privință, trebuie amintit și că, deși entitățile implicate, cum ar fi organizatorii campionatelor sau federațiile sportive, au competența să stabilească normele adecvate pentru a asigura buna desfășurare a competițiilor (Hotărârea din 11 aprilie 2000, Deliège, C‑51/96 și C‑191/97, EU:C:2000:199, punctul 67), aceste norme nu trebuie să depășească ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivului urmărit (Hotărârea din 13 aprilie 2000, Lehtonen și Castors Braine, C‑176/96, EU:C:2000:201, punctul 56). …. trebuie amintit că, pentru ca un astfel de regim de autorizare prealabilă să fie justificat din perspectiva articolelor 18 și 21 TFUE, el trebuie, în orice caz, să fie întemeiat pe criterii obiective, nediscriminatorii și cunoscute în prealabil, astfel încât să limiteze exercitarea puterii de apreciere a DLV pentru ca această putere să nu poată fi utilizată în mod arbitrar (a se vedea în acest sens în special Hotărârea din 20 februarie 2001, Analir și alții, C‑205/99, EU:C:2001:107, punctul 38)”, precizează Asztalos în postare.

Legea Bosman a dat dreptul jucătorilor de fotbal aflaţi la final de contract să semneze cu oricare altă echipă şi de asemenea a eliberat transferul jucătorilor în Europa, ridicând regula numărului limitat de jucători străini din UE.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. la cate drepturi si libertati incalca guvernul asta … ne mai luam de la asta?

  2. Daca vrei bani sau alte avantaje de la guvernul ROMANIEI, trebuie sa ai romani in formatie. Daca nu, esti liber sa aduci (legal) pe cine vrei in echipa ta, in afacerea ta.

  3. Păruială între honvezi.

  4. In ochii publicului sunt mai ales echipele de fotbal, oleaca si altele (handbal, baschet). Citim despre sportivi din Brazilia, Africa, câtiva din Asia. Sunt acestia protejati de regulile UE?
    Iar procentul admisibil de straini, 60%, e mult peste ce s-a discutat în cazul Bosman.

  5. Indicat ar fi fost să fie peste 60 la sută români! așa ar fi fost echitabil!!!

  6. Corect ar fi fost ca ,,fotbaliștii” români să fie fotbaliști!

  7. Eduard Novak, Asztalos Csaba, numa rumâni. Nu mai are țara asta politicieni romani? Numa etnici incapabili? Vai de steaua noastră