G4Media.ro

Astronautul Thomas Pesquet a finalizat cea de-a treia ieşire din ultimele 10…

Sursa Foto: Twitter

Astronautul Thomas Pesquet a finalizat cea de-a treia ieşire din ultimele 10 zile în exteriorul Stației Spațiale Internaționale / A instalat două noi panouri solare și a strâns 33 de ore în vidul spațial 

Astronautul francez Thomas Pesquet a finalizat vineri cea de-a treia ieşire orbitală extravehiculară a lui în decurs de 10 zile, odată cu instalarea reuşită a unui nou panou solar în exteriorul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), informează AFP, citată de Agerpres.

Aceasta a fost cea de-a cincea ieşire pe orbită în afara ISS realizată de-a lungul carierei sale de astronautul francez, care a acumulat de acum 33 de ore petrecute în vidul spaţial, a anunţat NASA.

„Nu contează de câte ori ieşi în exteriorul Staţiei Spaţiale Internaţionale, deoarece acest lucru nu devine niciodată o rutină”, a scris pe Twitter Thomas Pesquet, cu câteva ore înainte de a ieşi prin trapa externă a camerei de decompresie.

La fel ca în cazul precedentelor două ieşiri extravehiculare din ultimele 10 zile, această misiune a fost realizată în compania astronautului american Shane Kimbrough. Ieşirea pe orbită de vineri a durat şase ore şi 45 de minute.

„Sunt frecvente, pentru că vin destul de repede una după alta (şi optimizăm perioada de pregătire a costumelor spaţiale). În schimb, se întâmplă mai rar să faci atât de multe ieşiri cu aceeaşi persoană”, a explicat Thomas Pesquet pe Instagram.

El şi Shane Kimbrough au efectuat împreună alte două ieşiri orbitale extravehiculare în anul 2017.

Cei doi astronauţi au pus în funcţiune bateria internă a costumelor lor de scafandri spaţiali la ora 11:52 GMT, moment ce a marcat debutul oficial al misiunii lor, care s-a încheiat la ora 18:37 GMT.

Ajunşi la bordul ISS la sfârşitul lunii aprilie, Thomas Pesquet şi Shane Kimbrough trebuiau iniţial să realizeze doar două ieşiri orbitale extravehiculare înainte de revenirea lor pe Terra, însă cea de-a treia a trebuit să fie adăugată după o serie de întârzieri acumulate în timpul primei ieşiri în exteriorul staţiei.

În urmă cu 10 zile, cei doi „mecanici spaţiali” nu au reuşit să finalizeze instalarea unui prim panou solar, aşa cum era prevăzut. În timpul celei de-a doua ieşiri extravehiculare, care a avut loc pe 20 iunie, ei au reuşit să deschidă acel panou şi au început instalarea celui de-al doilea.

Vineri, cei doi astronauţi au reuşit să finalizeze conectarea şi deschiderea celui de-al doilea panou solar.

Denumite iROSA, aceste panouri solare cu o lungime de 19 ar trebui să crească producţia de energie a ISS, producând fiecare peste 20 de kilowaţi de electricitate.

Şase dintre ele trebuie să fie asamblate în exteriorul staţiei. ISS era echipată până acum cu opt panouri mai mari, dintre care primul a fost instalat în 2000, dar care, puţin câte puţin, au fost degradate de emisiile degajate de vehiculele spaţiale care veneau să se conecteze la ISS, precum şi de micrometeoriţi.

La fel ca vechile panouri, noile panouri solare vor avea o durată de funcţionare de aproximativ 15 ani. AGERPRES/(AS – autor: Florin Bădescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Este prima data cand vad vreo stire de genul pe g4. De ce nu postati mai multe stiri de genul? Despre asta trebuie sa fie vorba. Despre progresul umanitatii!

    • Felicitări pentru comentariu! Fraților de la G4, vrem și altceva! Că de oligofreni ne-am saturat.

  2. Pai nu avem stiri cu progresisti?