G4Media.ro

Asociaţia Parcul Văcăreşti renunţă la colaborarea cu Primăria Capitalei şi solicită demisia…

Sursa foto: Facebook/ Parcul Natural Văcărești

Asociaţia Parcul Văcăreşti renunţă la colaborarea cu Primăria Capitalei şi solicită demisia conducerii administraţiei parcului

Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti transmite că renunţă la colaborarea cu Primăria Municipiului Bucureşti şi solicită demisia actualei conduceri a Administraţiei Parcului Natural Văcăreşti, relatează Agerpres.

„Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti nu doreşte să gireze modul de lucru incompetent şi haotic al Administraţiei Parcul Natural Văcăreşti (instituţie aflată în subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti) şi trage un semnal de alarmă: la şase luni de la preluarea administraţiei, Primăria Municipiului Bucureşti, prin structura de administrare înfiinţată, riscă să afecteze integritatea parcului şi să compromită munca depusă la parc în ultimii zece ani”, se arată într-un comunicat postat pe pagina de Facebook a asociaţiei.

Sunt invocate şase motive pentru care Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti a luat această decizie, primul dintre ele fiind faptul că Administraţia „demolează infrastructura” de vizitare a parcului, dar nu asigură pază corespunzătoare a zonei.

„Administraţia Parcul Natural Văcăreşti demolează infrastructura de vizitare a parcului (potrivit notificărilor primite), apreciată de zecile de mii de vizitatori. Asociaţia PNV s-a angajat în mod oficial să suporte costurile reparaţiilor acestora dacă expertiza tehnică o va cere. Administraţia nu a comunicat nimic în acest sens. Parcul nu are pază corespunzătoare şi incendiile de vegetaţie afectează parcul în continuare. În ultimele două luni au avut loc 6 incendii. Amintim, pe 5 aprilie au ars 15 hectare din cele 183 ale Parcului, şi nu 1,5 hectare cum a menţionat în mai multe rânduri conducerea Administraţiei”, se arată în comunicat.

Totodată, asociaţia îi reproşează Administraţiei Parcului şi faptul că „nu comunică public şi transparent” planurile pentru administrarea zonei.

„Administraţia Parcului a comandat mai multe contracte pentru studii, cercetări şi lucrări în parc, însă acestea nu sunt publice şi nu se cunosc conţinutul şi bugetele acestora. Totodată, a refuzat constant să folosească studiile şi datele obţinute de Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti în 10 ani de activitate (cercetare şi monitorizare a biodiversităţii, monitorizare a vizitatorilor, ridicări topografice, foraje hidrologice, regulament, măsuri de conservare etc.) preferând să contracteze unele noi, din bani publici, pentru aceleaşi cercetări”, se mai arată în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, Administraţia „s-a opus plantării de arbori” pe limita exterioară a parcului, în apropierea arterelor rutiere, cu rol ştiinţific, de protecţie şi de reducere a poluării.

„Asociaţia PNV a plantat şi îngrijit în ultimii ani arbori care vor constitui o perdea forestieră în jurul parcului. Asociaţia PNV este exclusă constant din planurile de administrare ale parcului, deşi anul trecut, prin semnătura Primarului General, i se recunoştea oficial dreptul de co-administrator în viitoarea structură de management”, precizează sursa citată.

„În ultimul an, am tot încercat pe toate căile posibile şi am sperat că parteneriatul dintre asociaţia noastră şi Primăria Municipiului Bucureşti va fi unul benefic parcului şi bucureştenilor. Din păcate, am ajuns acum ca Administraţia Parcului Natural Văcăreşti nu numai să refuze parteneriatul oferit de noi, dar şi să respingă şi să împiedice sistematic propunerile de proiecte venite din partea noastră”, precizează preşedintele asociaţiei, Florin Stoican.

În comunicat se menţionează că în 2021, la iniţiativa Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti, a fost semnat un acord cu Primăria Capitalei pentru administrarea în parteneriat a parcului. În baza acestui acord, Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti a pregătit toată documentaţia pentru obţinerea administrării.

„Mulţumită acestei documentaţii, Parcul a fost dat în administrare Primăriei Capitalei, urmând ca Asociaţia şi Primăria să conlucreze pentru buna lui administrare în baza unui parteneriat. De la preluarea administraţiei parcului de către PMB, Asociaţia PNV a fost exclusă constant, iar rolul ei minimalizat permanent. Asociaţia are dreptul moral de a-şi apăra munca de 10 ani şi realizările, apreciate în toată lumea, în faţa campaniei de desconsiderare, minimizare şi eliminare dusă de actuala administraţie a parcului şi consideră că este nevoie de o conducere competentă, onestă, comunicativă şi transparentă a administraţiei parcului. Ca atare, solicită demisia actualei conduceri a Administraţiei Parcului şi reluarea dialogului pentru colaborare în beneficiul parcului şi al bucureştenilor”, menţionează sursa citată.

Asociaţia adaugă că în perioada următoare îşi va continua activităţile în parc şi va supraveghea îndeaproape activitatea Administraţiei Parcului, precum şi îndeplinirea obligaţiilor legale care-i revin în calitate de administrator.

Asociaţia a luat fiinţă în anul 2014 cu scopul înfiinţării şi administrării Parcului Natural Văcăreşti, primul parc natural urban din România şi cel mai mare spaţiu verde compact din Bucureşti.

Sursa foto: Facebook/ Parcul Natural Văcărești

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Va rog sa schimbați poza cu una reală (netumata).
    Ca sa stim despre ce „avere” e vorba

  2. Pai, nu cunoaștem ca instituțiile administrative ale Primăriei sunt in primul rând mecanisme de sifonare a banilor publici?! Indiferent de numele primarului.

  3. Sub nicusor sau firea pare ca este aceias mizerie

  4. Statul neocomunist a refuzat sa restituie proprietățile din “lacul Vacaresti” furate adevăraților proprietari ca sa le dea unor șmecheri care au ajuns sa de certe între ei…
    Dar statul comunist sa nu uite ca roata se-nvarte și la un moment dat va raspunde cu vârf și îndesat pentru ce a furat.

    • Dementule, ce proprietăți erau în mlastina aia?

      Dacă te referi la teren, ce poți construi în mlastina aia????

  5. nicusor dan dovedeste cat de USList a devenit

    • dupa comentarii se pare ca niste avocati s-au pus in miscare sa demigreze orice e legat de parc pentru a pune mana pe el ‘adevaratii proprietari’

  6. Dacă și mlaștină aia a ajuns parc…. :))))

    Interese mari pe ONGuri obscure sa se dedulceasca din banul public, costa sa protejezi bălăriile și gusterii de acolo!

  7. Interesul primăriilor și al actualei administrații de partid și de stat a Parcului Natural Văcărești este să spargă câteva milioane de euro pe studii, rapoarte, hârțoage. Nu contează că acele studii deja există, important e să ajungă niște contracte babane la firmele de casă.
    Apoi, pe baza „studiilor” și „cercetărilor efectuate pe teren” se va demara faza a doua, aceea a amenajării. Și vor începe: betoane, alei, borduri, locuri de joacă, plimbări cu vaporașul, talcioc, iluminat nocturn, restaurante, poate și câteva bloculețe acolo.
    Și tot așa, până va ajunge o mizerie gen Cișmigiu sau Herăstrău.
    Nicușor Dan ar cam trebui să pună mâna să miște ceva zona asta a problemelor de mediu din București și să înceapă taie în carne vie.
    Avem nevoie și de aer curat, dom primar, nu doar de parcări, borduri și betoane!

  8. Era clar ca buna ziua ca intrarea parcului sub ghearele PMB nu putea decat sa se sfarsasca rau. Nu stiu de ce nu a ridicat nimeni un deget sa se opuna miacarii respective..O sa apara blocuri si un mall acolo in curand

  9. Am încredere în N.D.!
    Sper să fi reușit să se despartă de derbedei…cam greu… mișună la miere…
    Către cei care nu-l agreiați…spuneți cu ce s-a îmbogățit de când este primar…?

    • Din șobolani, căpușe și gunoaie n-ai cum să te îmbogățești, doar să-i sărăcești pe bucureșteni reușești. Hazna , acesta este cuvântul ce caracterizează Bucureștiul, sub domnia fanariotă a lui Nicușor Dan.