G4Media.ro

„Armistițiul” din 8 mai: mica gafă a Ministerului Armatei din Franța

Sursa foto: G4Media

„Armistițiul” din 8 mai: mica gafă a Ministerului Armatei din Franța

Contul de Twitter al ministerului Armatei și cel al șefului Statului Major al Marinei au făcut referire la „armistițiul” din 8 mai 1945. Din punct de vedere tehnic, aceasta este o „capitulare”, după cum nu au omis să sublinieze internauții, scrie Le Figaro.

Gafa nu a trecut neobservată. În această zi de celebrării a zilei de 8 mai 1845, data victoriei Aliaților împotriva Germaniei naziste, ministerul și șefii Statului Major al Forțelor Armate au salutat, ca în fiecare an, evenimentul pe Twitter. Contul Ministerului Forțelor Armate a publicat „povestea ultimelor 15 zile dinaintea armistițiului”, în timp ce contul șefului Statului Major al Forțelor Navale a distribuit o fotografie, cu mențiunea „Să ne ridicăm culorile pentru a comemora armistițiul din 8 mai 1945”.

Doar că niciun armistițiu nu a fost semnat pe 8 mai 1945, și nici măcar în zilele care au urmat sfârșitului războiului. Este un lucru pe care internauții nu au omis să îl sublinieze. În fața reacțiilor de indignare, cele două publicații au fost retrase și înlocuite cu altele noi, fără nicio urmă a termenului folosit abuziv.

O „capitulare” și nu un „armistițiu”

De fapt, la 8 mai 1945, Germania nazistă a semnat un „act de capitulare militară”, care presupune depunerea armelor, și nu un „armistițiu”, care presupune încetarea luptelor. „Astăzi, avem tendința de a folosi acest termen, poate prin analogie cu Primul Război Mondial”, a explicat istoricul Thierry Lentz pentru Le Figaro în 2018. La 11 noiembrie 1918 a fost semnat un armistițiu, care a întrerupt luptele din Marele Război. Șapte luni mai târziu, la 28 iunie 1919, Tratatul de la Versailles a pus capăt definitiv conflictului.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. G4: 1945, nu 1845