G4Media.ro

Arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti: Avem înaintea noastră multe motive de îngrijorare cu…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti: Avem înaintea noastră multe motive de îngrijorare cu privire la modul cum se va desfăşura procesul de învăţământ / Autorităţile ar trebui să ofere soluţii satisfăcătoare pentru a avea condiţii normale de şcoală

Arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti, ÎPS Aurel Percă, a transmis, luni, un mesaj cu ocazia începutului noului an şcolar în care face referire la incertitudinile acestei perioade. Prelatul consideră că autorităţile trebuie să vină cu soluţii pentru a avea condiţii normale de şcoală, relatează News.ro.

”Ne aflăm la începutul unui nou an şcolar şi avem înaintea noastră încă multe semne de întrebare, motive de îngrijorare şi întrebări cu privire la modul cum se va desfăşura procesul de învăţământ, pus la încercare de pandemia de coronavirus şi de noile ei „valuri”, care ne ameninţă tot mai mult. Am asistat şi asistăm la ample dezbateri referitoare la „scenariile” de desfăşurare a noului an de învăţământ, care umplu paginile ziarelor şi ocupă spaţii importante în emisiunile celorlalte mijloace de informare în masă. Politicienii, responsabilii din guvern şi din inspectoratele şcolare ar trebui să dea un răspuns, dar mai ales să ofere soluţii satisfăcătoare pentru a avea condiţii normale de şcoală. Pe bună dreptate, suntem cu toţii îngrijoraţi cu privire la viitorul activităţilor şcolare, dar la început de an şcolar, încredinţăm toate în mâinile lui Dumnezeu şi cerem lumina Duhului Sfânt, ca să-i călăuzească pe toţi şi să ne ajute să trecem peste toate dificultăţile”, a transmis, luni, ÎPS Aurel Percă.

Acesta a transmis un mesaj la începutul anului şcolar 2021-2022, care se profilează a fi dificil, incert şi imprevizibil din cauza ameninţării persistente a pandemiei de coronavirus: ”La începutul unui nou an şcolar, în numele Conferinţei Episcopilor Catolici din România, vă rog să-mi permiteţi să vă adresez un salut cordial şi urări sincere tuturor celor care luni, 13 septembrie, vă veţi îndrepta spre sălile de clasă în toate şcolile ţării. Vă asigur pe toţi că în centrul inimii şi în centrul preocupărilor tuturor păstorilor voştri – episcopi, preoţi, persoane consacrate şi responsabili diecezani sau eparhiali cu învăţământul – stă şcoala, care este un loc pentru formarea integrală a persoanei umane şi spaţiul în care se ţes relaţii fraterne şi de susţinere reciprocă. Vă invit să vedeţi şcoala ca o oportunitate preţioasă de formare integrală, conştienţi fiind că fără educaţie şi cultură nu poate exista un progres real în Biserică şi în societatea contemporană. Începuturile poartă întotdeauna în sine trăsăturile şi dimensiunile speranţei. De aceea, dincolo de neajunsurile din prezent, să privim, totuşi, cu multă speranţă la noul an şcolar. Fie ca şcolile noastre să fie, tot mai mult, locuri de educaţie pentru fiecare persoană în parte, pentru binele comun, locuri de formare pentru dreptate şi pace între oameni şi popoare, locuri destinate gândirii şi formării umane”.

”Fie ca şcoala să ofere, în continuare, ţării noastre şi lumii întregi oameni împliniţi şi integri, capabili să contribuie la progresul şi binele omenirii, atât din punct de vedere profesional, cât şi uman. Şcoala a fost şi va trebui să rămână întotdeauna una dintre realităţile cele mai sănătoase şi mai pline de speranţă pentru ţara noastră, unde trebuie cultivate cele mai bune calităţi umane, unde să se trăiască cu pasiune şi entuziasm misiunea delicată şi serioasă a educaţiei, pentru construirea viitorului societăţii. Şcoala nu trebuie să se limiteze la transmiterea, respectiv dobândirea de noţiuni şi abilităţi intelectuale, ci să contribuie şi la construirea unor relaţii interpersonale armonioase, precum şi la cultivarea respectului faţă de ceilalţi şi faţă de Casa comună – mediul înconjurător, aşa cum ne încurajează şi Sfântul Părinte Papa Francisc în Enciclica Laudato’ Si”, a adăugat prelatul.

Potrivit acestuia, cea mai importantă provocare educaţională pe care trebuie să o asumăm cu toţii, fiecare în rolul său, este aceea de a ajuta noile generaţii să trăiască intens dorinţa de cunoaştere a ceea ce este adevărat şi frumos, şi să înfrunte cu sinceritate căutarea grea a sensului vieţii.

”Cu siguranţă, Dumnezeu, Creatorul vieţii, nu va lăsa pe nimeni să fie lipsit de ajutorul său. Prin urmare, încredinţându-vă Lui, vă rog să uniţi rugăciunile voastre cu cele ale păstorilor voştri; în special, rugăciunea voastră, a tinerilor – protagonişti ai educaţiei voastre – este preţioasă şi rodnică. Şi, după elevi, un cuvânt de binecuvântare şi încurajare pentru toţi cei care lucrează în şcoală: directori, profesori, educatori, personal nedidactic şi auxiliar. Fiecăruia, în parte, vă doresc din inimă să fiţi întotdeauna entuziasmaţi de activitatea educaţională. Ştiu că a lucra printre şi pentru noile generaţii, astăzi, nu este o misiune uşoară, dar cu siguranţă este interesantă şi plină de satisfacţii. Angajarea dumneavoastră pentru cei care vor fi „arhitecţii” viitorului nostru să vă determine întotdeauna să lucraţi cu entuziasm şi conştiincios, şi, în timp ce le-o cereţi copiilor şi tinerilor, de asemenea şi dumneavoastră să fiţi mereu la datorie, pentru a le oferi tuturor tot ce este mai bun din experienţa dumneavoastră. Vă binecuvântez pe toţi, dorindu-vă o muncă rodnică şi cu folos, şi mă rog Domnului să vă ocrotească şi să vă umple de curaj şi bunăvoinţă”, a adăugat mitropolitul.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. E te na.Dupa ce ca au luat cea mai proasta decizie,de a tine deschise scolile pana la 6 la mie,ce vrei mai mult?

  2. Nu se amesteca Ministerul Educatiei in treburile invatamantlui cat se amesteca BOR. Fara popa nu inceoe anul scolar in nicio unitate de invatamant. Daca mai luam in calcul si decorarea lui DAniel de catre Iohannis cu cea mai mare distintie a statului roman, e limpede ca tara nu poate fi condusa fara BOR.

  3. Cate 4 ore pe saptamana de religie ar rezolva totul! Chimia fizica si biologia pot fi predate si de popi deoarece au explicatii mult mai bune la intrebarile „de ce ploua” ,”de ce nu se impute apa sfintita”…..etc. AMIN!

  4. In mijloacele aglomerate de transport se contamineaza elevii. Si apoi, odata ajunsi in scoli, isi comtamineaza colegii vulnerabili(ca profesorii nu conteaza, ei oricum sunt carne de tun pentru intreaga societate).