G4Media.ro

Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice, Lucian Mureșan, le cere preoților și credincioșilor…

Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice, Lucian Mureșan, le cere preoților și credincioșilor să respecte măsurile anti-COVID: „Biserica nu are menirea de a propune soluții științifice pentru a învinge pandemia”

Cardinalul Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică, le recomandă tuturor preoților și credincioșilor greco-catolici să respecte toate măsurile de prevenție și de protecție impuse și recomandate de autoritățile statului în contextul pandemiei de coronavirus.

Biserica nu are menirea de a propune soluții științifice pentru a învinge pandemia, această dificilă misiune revenind autorităților Statului pe care le susținem cu rugăciunea și cu îndemnul de a respecta toate măsurile de prevenție și de protecție.

În încercarea pe care cu toții o trăim, Biserica este aproape de fiii ei și ne ajută pe fiecare să regăsim semnificația încercărilor prezente, să le trăim cu speranța sădită în inimă de Mântuitorul nostru Isus Cristos și să le înfruntăm cu puterea harului dumnezeiesc.

Răspândirea accelerată a epidemiei pe întreg mapamondul ne cauzează tuturor suferințe, teamă și îngrijorare pentru sănătatea proprie și a semenilor noștri. Știri apocaliptice, scenarii înfricoșătoare ne asaltează la tot pasul.

Și precum apostolii în drum spre Emaus, ne putem simți uneori abandonați într-o situație de nesiguranță. Însă tocmai în aceste momente de reală criză existențială, suntem chemați să redescoperim anumite valori pe care în goana de zi cu zi le ignoram: compasiunea, atenția pentru ceilalți, fragilitatea vieții noastre”, transmite cardinalul, într-o scrisoare circulară adresată preoților și credincioșilor.

  • Un mesaj similiar a avut Lucian Mureșan și cu prilejul instituirii stării de urgență, când le-a spus credincioșilor că ”Se cuvine să exprimăm recunoștința noastră față de toate instituțiile și persoanele implicate în lupta împotriva epidemiei din sistemul medical, administrativ și din Ministerul Afacerilor de Interne, care ne oferă o eroică mărturie despre ce însemnă solidaritatea și iubirea aproapelui. Invocăm asupra lor și asupra familiilor lor binecuvântarea lui Dumnezeu! Îi invităm pe toți preoții, călugării și călugărițele din sfintelor noastre mănăstiri și pe credincioși Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică să își unească rugăciunile pentru sănătatea celor angajați în această luptă, pentru vindecarea bolnavilor și pentru ocrotirea fiecăruia dintre noi”.

Scrisoarea circulară poate fi citită, integral, mai jos:

Iubiți preoți, Dragi credincioși,

Sfântul Părinte Papa Francisc ne-a îndemnat în audiența generală din 30 septembrie 2020: „Să facem, cu ajutorul Domnului, ca iubirea să devină virală, iar speranța, globală”. Și continuă Sfântul Părinte: „acest mic virus continuă să provoace răni profunde și demască vulnerabilitatea noastră fizică, socială și spirituală”.

În aceste încercări percepem cu luciditate că suntem cu toții egali în fața bolii și a suferinței, dar și înaintea Dumnezeului milostiv, Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre.

Cuvântul lui Dumnezeu ne spune că nu suntem robi ai morții și ai deznădejdii, și că Domnul este viu și că El nu își va abandona poporul în clipa încercării. Deoarece „aproape este Domnul de cei umiliţi la inimă şi pe cei smeriţi cu spiritul îi va mântui” (Psalmul 33,17).

Biserica nu are menirea de a propune soluții științifice pentru a învinge pandemia, această dificilă misiune revenind autorităților Statului pe care le susținem cu rugăciunea și cu îndemnul de a respecta toate măsurile de prevenție și de protecție. În încercarea pe care cu toții o trăim, Biserica este aproape de fiii ei și ne ajută pe fiecare să regăsim semnificația încercărilor prezente, să le trăim cu speranța sădită în inimă de Mântuitorul nostru Isus Cristos și să le înfruntăm cu puterea harului dumnezeiesc. Și astăzi Biserica ne provoacă cu aceleași interogative pe care le adresează omenirii de 2000 de ani: oare nu cumva, acest virus vine si pentru a ne aminti că suntem trecători și că adevărata noastră patrie nu este această vale de lacrimi? Oare nu s-ar cuveni să punem în sfârșit în practică imperativul Domnului Isus: căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu?

Această dificilă perioadă să fie un imbold pentru a ne trăi cu adevărat viața noastră umană și creștină. Precum ne aducea aminte și fratele Mihai din Prilog, izvorul bolilor trupești este starea sufletească a fiecăruia dintre noi și a omenirii în ansamblul ei. De aceea, să îi cerem Domnului să ne atingă cu mâna Sa vindecătoare.

Vă încredințez cu iubire părintească ocrotirii Maicii Sfinte și Fericiților Episcopi Greco-Catolici martiri, rugându-i să mijlocească de la Domnul sănătate, seninătate și speranță pentru fiecare dintre noi, pentru scumpa noastră țară și pentru întreg neamul omenesc! Cardinal LUCIAN, Arhiepiscop și Mitropolit de Alba-Iulia și Făgăraș, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică

Sursă foto: Vatican News

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Tardiv parinte, acum nu mai intoarceti mortii de la groapa.

    • Meanwhile, Daniel & prietenii se declara revoltati ca a fost ingradit dreptul la credinta la Sf Paraschiva. Poate ca acest cardinal nu intoarce mortii de la groapa, dar cert e ca Dani si gasca ii indruma in pas alert pe oameni spre groapa.

    • @Emil – Bai, dar nesimtit mai esti! Vezi ca ai gresit patriarhul!
      „Un mesaj similiar a avut Lucian Mureșan și cu prilejul instituirii stării de urgență” – Cand s-a instituit starea de urgenta? Omul asta a transmis lucruri de bun simt enoriasilor inca de la inceput.

  2. O excepție răsunătoare ! Aviz amatorilor ! Respect !

  3. respect !! poate ia aminte si tovarasul colonel preafericit ciubotea daniel !!

  4. BOR are însă soluția: vânzări cât mai mari de ceară și mărgele.
    Cu banu’ câștigat, o să scoată ochiu’ dracului de pandemie!
    PS: no offence, ® Scaraoțchi, 👹😷😀

  5. De bun simț. Biserica trebuie să se ocupe de cele sufletești, nu de afaceri sau politică.

  6. Da, parinte!

  7. Respect părinte d.voastră și B.R.U.

  8. Sarut-mana parinte!Vorbele dvs. sunt cu adevarat de duh si exprima echilbrul intelept intre credinta crestina si atitudinea pe care trebuie sa o aibe toti crestinii fata de pandemie.Nu ca prelatii ortodocsi,care pun un accent,fara masura,pe fetisizarea credintei.Predica iubirii aproapelui si a iubirii de Dumnezeu Mantuitorul,trebuie sa fie epicentrul religiei crestine si nu fetisizarea sfintilor pana la idolatrie si dincolo de aceasta.Este adevarat ca biserica are nevoie de bani,dar acestia trebuie sa fie un mijloc si nu un scop.Cand ai facut din acestia un scop,atunci echilbrul se rupe si religia se subordoneaza intereselor materiale,devenind ea insasi MIJLOC de a face bani.Fetisizarea,care are origini precrestine,este o parte a acestui mijloc si lasa sa se creada ca oamenii se inbogatesc in credinta in acest fel.Cuvantul Domnului nu poate sa ajunga la mintea oamenilor,decat prin explicarea lui de catre preoti.Inocularea credintei se face cu ajutorul cuvantului si nu prin exces de fetisism,care genereaza o traire empirica,efemera, a persoanei,bazata mai mult pe dorinta acesteia de a se asigura la Dumnezeu ca-i va fi bine in viata(„copii sa aibe serviciuri bune;sa ne dea Dumnezeu sanatate,mie si familiei mele,etc.”)Ea stie ca daca trece prin fata raclelor,n-are cum sa-i fie mai rau,ci mai bine.De ce traieste crestinul ortodox cu aceasta speranta?Pentru ca societatea,din care face parte,este sfasiata de contradictii si nedreptati,de tot felul,care ii creaza nesiguranta,simtindu-se amenintat de primejdii,care stau sa apara la orice pas.Bisericii Ortodoxe ii prieste aceasta stare de lucruri si atunci isi striga enoriasii sa vina la ea,pentru ca,nu-i asa, numai ea ii protejeaza de necazuri,inclusiv de pandemie.
    Iata ca fara sa vreau,am descoperit ca Biserica Ortodoxa face casa buna cu socitatea saraca si nedreapta si mai putin cu una civilizata si prospera.Fiindca,nu-i asa, oamenii cand traiesc bine cam uita de Dumnezeu!
    Asa se explica colaborarea fructoasa dintre prelatii ortodocsi si liderii politici corupti,cu origini ateiste.Asa se explica afisarea lor,impreuna,la toarta,in public si prezenta politicienilor in biserici doar in prag de alegeri!