G4Media.ro

Arheologii salută o „descoperire de vis”. Un sarcofag egiptean remarcabil, care a…

Sursa foto: Facebook / Friends of Saqqara

Arheologii salută o „descoperire de vis”. Un sarcofag egiptean remarcabil, care a zăcut într-o cameră funerară timp de mii de ani, a ieșit la iveală din adâncul nisipurilor de lângă Cairo

Un sarcofag egiptean remarcabil, care a zăcut într-o cameră funerară timp de mii de ani, a ieșit la iveală din adâncul nisipurilor de lângă Cairo, spre entuziasmul arheologilor, care îl descriu ca fiind o „descoperire de vis” extrem de importantă, relatează The Guardian.

Sarcofagul uriaș din granit este acoperit de inscripții dedicate lui Ptah-em-wia, care a condus trezoreria regelui Ramses al II-lea, cel mai puternic faraon al Egiptului.

Ola El Aguizy, profesor emerit al facultății de arheologie de la Universitatea din Cairo, l-a descoperit în Saqqara, o necropolă antică aflată la aproximativ 30 de kilometri sud de Cairo. Anul trecut, El Aguizy, care conduce misiunea arheologică din sit, a descoperit mormântul de la suprafață al lui Ptah-em-wia. Acum, ea a găsit camera sa funerară subterană cu sarcofagul, care ar putea dezvălui mai multe despre cei care au condus Egiptul după Tutankhamon.

În centrul curții mormântului, echipa lui El Aguizy a observat vârful unui puț vertical, ceea ce sugerează un pasaj către o cameră funerară. Dar acest puț s-a dovedit a fi atât de adânc, de 8 metri, încât a fost nevoie de o săptămână doar pentru a îndepărta tot nisipul, folosind o găleată atașată la un troliu cu frânghie acționat manual. El Aguizy s-a strecurat apoi în acea găleată și a coborât periculos și lent în puț. La fund, a fost uimită să găsească sarcofagul.

Camerele de filmat ale National Geographic au surprins totul în timp ce filmau ultimul sezon de săpături pentru o serie documentară în opt părți, Lost Treasures of Egypt (Comorile pierdute ale Egiptului), care începe pe 2 octombrie.

Găsirea unui sarcofag complet în mormântul său original este incredibil de rară. El Aguizy a declarat pentru Observer: „Descoperirea acestui sarcofag în locul său original din puțul funerar a fost foarte interesantă, deoarece este sarcofagul proprietarului mormântului, ceea ce nu se întâmplă întotdeauna. Uneori, sarcofagul este pentru o altă persoană dintr-o perioadă ulterioară, când mormântul a fost folosit în perioade ulterioare. Dar de data aceasta nu este cazul”.

Ea a spus că titlurile lui Ptah-em-wia enumerate în hieroglife subliniază apropierea sa de rege, dovedind că acesta a avut „un rol foarte important în administrația din acea perioadă”.

Ea a adăugat că sarcofagul este inscripționat cu embleme ale zeităților, inclusiv zeița cerului Nut pe capac, care acoperă cufărul cu aripile deschise pentru a-l proteja pe decedat.

Echipa ei îl va studia acum pentru a descoperi întreaga poveste a vieții lui Ptah-em-wia.

Peter Der Manuelian, profesor de egiptologie la Universitatea Harvard, a declarat: „Saqqara este unul dintre cele mai importante cimitire, atât pentru familiile regale, cât și pentru non-regale, de-a lungul mileniilor de istorie egipteană. Această echipă egipteană a adăugat încă un capitol important la istoria sitului”.

Oxford University Press este pe cale să publice cartea lui Manuelian Walking Among Pharaohs: George Reisner and the Dawn of Modern Egyptology, o biografie a celui mai mare arheolog american, care a condus multe săpături și a realizat importanța Saqqara.

Manuelian a declarat despre El Aguizy: „Sunt întotdeauna încântat să văd arheologii egipteni făcând aceste descoperiri”.

„Există o lungă istorie a arheologilor occidentali care fac această muncă. Așa că este minunat să vedem propriile lor descoperiri – iar faptul că este o femeie arheolog, o femeie arheolog egipteancă, este și mai binevenit.”

Tom Cook, producătorul serialului documentar, i-a adus un omagiu lui El Aguizy și „descoperirii sale fabuloase”: „Este o bunică, are 70 de ani și încă se duce acolo și face această muncă cu adevărat periculoasă”.

Observând că o bucată din capac a fost ruptă, ceea ce indică faptul că hoții de morminte antice au furat comorile funerare, a spus el: „Aceste morminte [erau] atât de frecvent jefuite de jefuitorii de morminte încât nu exista nicio garanție că acolo jos se va găsi ceva interesant. Așa că abia când au ajuns în acea ultimă cameră și-au dat seama că ceva spectaculos se afla cu adevărat acolo.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...