G4Media.ro

Ar putea noua lege UE privind Inteligența Artificială să împiedice inovarea IA…

Photo 119260737 © Funtap P | Dreamstime.com

Ar putea noua lege UE privind Inteligența Artificială să împiedice inovarea IA generative în Europa? Un nou studiu susține că ar putea

„Legea UE privind inteligența artificială trebuie monitorizată îndeaproape pentru a evita supraîncărcarea dezvoltatorilor de inteligență artificială inovatoare… cu o birocrație inutilă”, avertizează un organism din industrie, citat de Euronews.

Un nou studiu a constatat că peisajul european al inteligenței artificiale generative (GenAI), aflat în creștere, este foarte competitiv, însă o reglementare suplimentară ar putea înăbuși inovarea.

Raportul realizat de Copenhagen Economics a afirmat că nu există „preocupări imediate în materie de concurență” pe scena inteligenței artificiale generative din Europa care să justifice o intervenție de reglementare.

Studiul vine în contextul în care autoritățile de reglementare din UE încearcă să înăsprească normele de reglementare a concurenței pe piața IA prin Legea privind piețele digitale, Legea UE privind IA și Biroul IA.

Asociația Computer & Communications Industry Association (CCIA Europe), care a comandat raportul independent, a avertizat că o intervenție de reglementare ar fi prematură, ar încetini inovarea și creșterea și ar reduce posibilitățile de alegere ale consumatorilor în domeniul IA generativă.

„Permiterea dezvoltării concurenței pe piața IA va fi mai benefică pentru consumatorii europeni decât impunerea prematură a unor reglementări suplimentare, care nu ar face decât să înăbușe inovația și să împiedice intrarea pe piață a noilor operatori”, a declarat Aleksandra Zuchowska, director pentru politica de concurență la CCIA Europa.

„În schimb, impactul noilor norme specifice IA, cum ar fi Legea privind IA recent adoptată de UE, trebuie să fie monitorizat îndeaproape pentru a evita împovărarea dezvoltatorilor inovatori de IA cu costuri de conformitate disproporționate și cu birocrație inutilă”.

Autorii studiului au remarcat faptul că există un număr tot mai mare de dezvoltatori de modele de fundație activi în UE, cum ar fi Mistral AI și Aleph Alph și au recunoscut că sectorul GenAI din Europa este vibrant.

Dar, deși au spus că nu există probleme de concurență pe termen scurt, ar putea exista unele în viitorul apropiat, printre care se numără incertitudinea pentru start-up-urile GenAI, care se confruntă cu provocări în ceea ce privește creșterea și costurile de reglementare, cum ar fi cele generate de Legea UE privind IA.

Studiul a avertizat, de asemenea, că există potențiale preocupări legate de concurență, care includ accesul limitat la date, parteneriatele dintre companiile mari și cele mai mici și comportamentul de pârghie al companiilor mari.

Mistral AI din Franța este un prim exemplu de start-up care a semnat un parteneriat cu Big Tech după ce, în februarie, a pus modelul său lingvistic mare (LLM) la dispoziția clienților Microsoft Azure și a oferit Microsoft o participație minoră în compania de inteligență artificială.

Studiul notează că, dacă un partener mai mare își folosește puterea de piață pentru a exercita un control decisiv asupra unui start-up sau pentru a obține acces privilegiat sau exclusiv la tehnologia acestuia, acest lucru ar putea dăuna concurenței.

Dar, potrivit studiului, este mai puțin probabil ca parteneriatele să creeze probleme de concurență dacă nu există condiții de exclusivitate sau dacă acestea sunt limitate și dacă există un acces privilegiat limitat la activele tehnologice valoroase ale start-up-ului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Produsele AI generativ sunt bazate pe date folosite fara drept. Este vorba de produse ale oamenilor si companiilor: carti, imagini, logo-uri, personaje, video, filme, muzica, dar si date medicale sau confidentiale, incorporate intr-un produs comercial. Aceste companii incearca sa-i lase pe toti oamenii fara loc de munca si sa devina singurele surse de servicii.
    Nu li s-a cerut nicio lamurire pe tema asta, nu s-a impus nicio protectie a proprietatii intelectuale sau a datelor private cu legea AI sau vreo masura sociala. Li s-a spus doar sa nu faca terminatori cu recunoastere faciala si sa mai aiba grija pe ici pe colo.
    Si se smiorcaie ca trebuie sa respecte o lege minimala. Pentru ca voiau sa o incalce? A, nu voiau sa ramana in urma la furat de date in fata altora. Of, fara ilegalitati cum facem fata?
    Pai apucati-va si de panificatie si folositi rumegus in loc de faina, ce atatea norme si legi? Libertarieni, uniti-va!