G4Media.ro

Apartamente inundate în București în timpul probelor făcute de RADET. Compania dă…

Apartamente inundate în București în timpul probelor făcute de RADET. Compania dă vina pe asociația de proprietari

Mai multe apartamente din capitală ar fi fost inundate din cauza RADET care a introdus apă în reţea înainte de 23 septembrie, data la care ar fi trebuit să înceapă probele. Reprezentanţii regiei de termoficare dau vina pe asociaţia de proprietari care nu ar fi închis vanele de alimentare cu agent termic.

Câţiva proprietari care locuiesc în Blocul 209 de pe Şoseaua Pantelimon din Sectorul 2 s-au trezit cu apartamentele distruse. În noaptea de sâmbătă spre duminică, Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termică Bucureşti (RADET), în timp ce derula nişte lucrări de mentenanţă, a fost nevoită să încarce reţeaua la ora 3.00 dimineaţa. Numai că, unii dintre locatari au fost prinşi pe picior greşit. Apa a început să curgă pe conducte chiar în perioada în care aceştia îşi schimbau calorifele vechi cu unele noi.

Oamenii susţin că au fost luaţi pe nepregătite. Pe afişul lipit de RADET pe uşa de intrare în bloc în urmă cu două săptămâni, scrie negru pe alb: „RADET anunţă că din data de 23 septembrie 2019, va începe încărcarea cu apă a instalaţiilor de alimentare cu energie termică. Acţiunea este necesară pentru pregătirea reţelei de termoficare în noul sezon de încălzire 2019 – 2020”.

Ioana locuieşte la etajul doi, Scara A şi este unul dintre proprietarii care s-a ales cu apartamentul proaspăt renovat, distrus complet. A fost inundată de vecinul de deasupra care cel mai probabil, după ce a tăiat vechile calorifere pentru a le înlocui, nu a înfundat ţevile. Pentru că pereţii sunt galbeni, parchetul şi mobila s-au umflat şi în toată locuinţă persistă un miros puternic de mucegai, femeia a fost nevoită să se mute împreună cu familia la nişte prieteni. Momentan, în locuinţă nu se poate locui.

 

„Apartamentul meu a ajuns în halul în ăsta din cauza inundaţiei din noaptea de 14 spre 15 septembrie, respectiv sâmbătă spre duminică noaptea, când nu eram acasă. A doua zi, duminică, la ora 15.00 când am ajuns, am găsit apartamentul inundat, prin prize curgea apă, prin lustre curgea apă, parchetul era inundat, baia şi dormitoarele sunt în situaţia în care le vedeţi şi dvs. Apa a venit de la vecinul de sus care înţeleg că făcea reparaţii. În acest timp RADET-ul ar fi făcut nişte probe în noaptea respectivă, neanunţate, în condiţiile în care jos la avizier este un afiş în care suntem anunţaţi că probele vor începe pe 23 septembrie şi că până atunci, vecinii sunt rugaţi să repare tot ce au prin case. În aceast context am fost noi inundaţi”, a declarat pentru G4Media.ro, Ioana, unul dintre proprietarii păgubiţi.

Pe lângă apartamentul Ioanei, au mai fost inundate cateva apartamente din bloc dar şi câteva unităţi comerciale de la parter. Printre acestea şi o bancă care a fost nevoită să-şi oprească activitatea pe perioada lucrărilor de reparaţie.

Într-un răspuns remis G4Media.ro, reprezentaţii RADET spun că nu ei sunt de vină pentru inundarea apartamentelor ci reprezentanţii asociaţiei de proprietari care ar fi avut obligaţia să închidă vanele de alimentare cu agent termic ale condominiului.

„Asociaţiile de Proprietari racordate la sistemul centralizat de termoficare au obligaţia de a se asigura că instalaţiile interioare proprii de alimentare cu energie termică sunt în stare de funcţionare şi că lucrările din interiorul imobilelor sunt finalizate. Vă reamintim că instalaţiile care aparţin RADET sunt până la contoarele care măsoară energia termică furnizată asociaţiei. Cele existente după aceste contoare aparţin asociaţiei, care are dreptul legal de a impune reguli în cadrul condominiului. Exploatarea şi întreţinerea instalaţiilor proprii intră în obligaţia utilizatorului. Astfel, instalațiile RADET sunt delimitate de instalaţiile consumatorilor la bucla de contorizare. Orice intervenție în instalațiile interioare ale consumatorului se face prin închiderea vanelor, care în acest caz erau deschise, asociaţiile de proprietari avînd obligaţia de a-şi asigura instalaţiile proprii. De asemenea menţionăm faptul că, în momentul în care se execută lucrări la instalațiile care aparțin asociaților de proprietari, practica impune anunțarea regiei autonome pentru acordarea asistenței. În acest caz acest lucru nu s-a întâmplat, RADET neavând cunoștință de acele lucrări. Totodată este important de ştiut faptul că în instalațiile proprii, RADET desfășoară lucrări pe tot parcursul anului, respectiv intervenții pentru avarii și mentenanță sau revizii, care presupun încărcarea sau golirea cu apă a conductelor.”, se arată în răspunsul primit.

Preşedintele asociaţiei de proprietari, Anghel Dumitra, susţine că lucrurile nu ar sta chiar aşa. Asociaţia nu are de ce să fie acuzată. Femeia spune că în momentul în care a sunat la RADET pentru a raporta situaţia, angajatul regiei de la celălalt capăt al firului i-ar fi spus că în noaptea de sâmbătă spre duminică, apa ar fi fost băgată pe reţea din cauza erorii unui calculator al reţelei.

Pentru că mulţi dintre cei păgubiţi care nu au avut încheiate asigurări pentru locuinţe sunt buni de plată, oamenii vor încerca să-şi acopere prejudiciile cu ajutorul instanţei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Vă mai trebuie dovezi că sistemele de sorginte comunistă nu funcţionează?

  2. Sa marce cash-ul. Cand ancheta despre toate datoriile ‘sterse'(nu numai RADET) ? (si inca suge capusa …

  3. Sa marce cash-ul. Cand ancheta despre toate datoriile ‘sterse'(nu numai RADET) ? (si inca suge capusa …

  4. Vai de capul radet-ului… dar in alta ordine de idei, ceea ce s-a intamplat acolo in niciun caz nu e vina radet-ului. Hai sa fim seriosi, cine se apuca sa schimbe calorifere fara sa INCHIDA ROBINETI DIN SUBSOL, DE PE COLOANA? Pe bune? Cat de putin te duce mintea sa nu te asiguri in sensul asta?

  5. *ROBINETII, merge greu tasta

  6. Cand lucrez pe o instalatie de apa, inchid mai intai robinetii. Sau la gaze. La fel, cand lucrez pe un circuit electric, mai intai scot sigurantele. Sau cand asfaltez o strada, mai intai blochez accesul masinilor pe acea strada…
    Cat de talamab sa fii sa nu te asiguri? Si, dupa aia, sa dai vina pe altii cand esti clar in culpa? Hai sa dam vina pe Radet cand ne inundam, sau pe Distrigaz cand sare locuinta in aer, sau pe Enel cand ne curentam…
    Intotdeauna altii sunt de vina, nu noi ca lucram cu fundul. N-avem asigurari, dar avem pretentia sa fim despagubiti. De cine? De ailalti!
    Tara asta nu se mai face bine. Bine zice ala cu placa lui stricata cu aveti ce-ati votat. Alesii sunt oglinda alegatorilor.