G4Media.ro

Antropolog, despre pelerinajul de la Sfânta Parascheva: ”Este un „Untold” religios” /…

sursa foto: Inquam Photos/ Lavinia Cioacă

Antropolog, despre pelerinajul de la Sfânta Parascheva: ”Este un „Untold” religios” / ”Suntem din ce ȋn ce mai puţini şi mai bătrâni. Rândul de aşteptare nu minte”

Mirel Bănică, antropolog al religiilor, cercetător în cadrul Institutului de Istorie a Religiilor, al Academie Române merge anual la Iași, la pelerinajul Sfintei Parascheva pentru a analiza situația din punct de vedere social și antropologic. A vorbit în Ziarul de Iași despre primele zile ale procesiunii din acest an.

”Fenomenul pelerinajelor ȋn România contemporană, pelerinajele sunt semne ale vremurilor, barometre fidele ale schimbărilor din societate, dincolo de aspectele cele mai vizibile, cum ar fi rândul de aşteptare sau atingerea moaştelor. Personal, din această cauză vin (aproape) an de an la Iaşi, pentru a ȋnţelege societatea, nu doar faptul religios contemporan. Anul acesta se simt tensiunea, reverberaţia războiului de la graniţă României şi a Europei, dificultăţile financiare ale perioadei şi… demografia. Parcă suntem din ce ȋn ce mai puţini şi mai bătrâni. Rândul de aşteptare nu minte”, spune el.

Antropologul face o comparație și spune că pentru viața spirituală evenimentul de la Iași este un fel de ”Untold religios”.

”Trăsăturile proprii pelerinajului de la Iaşi sunt numeroase, dar mă voi opri doar la una singură: participarea ȋntregului oraş la organizarea şi desfăşurarea acestuia, reverberaţia lui ȋn spaţiul public. Nu este localizat, ci face parte din viaţa ȋnsăşi a oraşului pentru câteva zile, devine un „Untold” religios, dacă-mi permiteţi această comparaţie poate prea plastică; din fericire pentru unii, din păcate pentru alţii. Mă amuz de fiecare dată atunci când vin ȋn Iaşi ȋn octombrie şi văd cum mass-media locală se plânge de trafic, aglomeraţie etc. Dar acesta este cotidianul pe care marile oraşe cum ar fi Bucureştiul ȋl cunosc ȋn fiecare zi”, mai spune Mirel Bănică.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Previzibil, asta stim si noi, mai putini.
    BOR sa ajung in faliment sa vanda terenurile si padurile pe care le detine, sa vand jeepurile, preotii sa nu mai fuga la spital cu elicopterul cand nu le merg vrajile.
    Sa plateasca taxe statului roman si sa nu mai beneficieze de bani de la stat, lingatorii ramasi sa produca bani si pentru preoti mai departe.
    Asa sa ne ajute D-zeu! Amin!

  2. Foarte inspirata comparația cu Untold-ul. Numai ca la show-ul asta de la Iași nu vine DJ-ul niciodată . Și niciodată nu o sa vina când vede nația asta de hoți și prosti.

    • DJ-ul e permanent la datorie, il cheama Danny (PF-ul, cum i se mai zice) si are o gramada de alti DJ mai mici raspanditi peste tot…

  3. Nu uitati a doua porunca lui Dumnezeu! V-au spalat astia pe creier cu ciolanele lor afumate, natie de prosti care suntem!

    • Daca le dai test nu stie nimeni cele 10 porunci! 🤣🤣🤣
      Au 8 clase maxim toti, ce sa mai vorbim de scris.
      Daca le dai un pix zic ca este betisor de urechi!

  4. În Iași e mereu aglomerat. Exact ca în București. Este oraș mare . Nu are 70.000 de locuitori, are peste 600.000 cu suburbiile. În 30 de ani va fi cât Bucureștiul. În timpul sărbătorilor Sf. Paraschiva este insuportabil. Dar d-l ” antropolog” ce să zică și el. Zâmbeşte. Atât îl duce capul.

  5. Biserica face parte din tradiția romanilor ortodocși.Ce vor cei tineri nu cunosc.Nu ma pot uita la un om debusolat si nu ma refer la religie care ar trebui sa fie înțeleasă de la părinți.Daca vor altceva care nu are legătură cu familia ar trebui sa ne dezicem de ei.Dar ortodocși ce suntem ca nație vom încerca macar adevărul sa- l cunoască in viață pe care o trăiește.