G4Media.ro

Antony Blinken, de la Kiev: Nu voi prezenta niciun document ministrului rus,…

Sursa: NATO.int

Antony Blinken, de la Kiev: Nu voi prezenta niciun document ministrului rus, Serghei Lavrov. Mai întâi să vedem dacă mai rămân oportunități diplomatice

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat miercuri, la Kiev, unde efectuează o vizită fulger, că nu va prezenta niciun fel de răspuns în scris privind garanţiile de securitate cerute de Rusia, la întrevederea cu omologul său rus Serghei Lavrov, cu care urmează să se întâlnească vineri la Geneva pentru a aborda criza ucraineană, chiar dacă Moscova doreşte unul cât mai curând, relatează Agerpres.

Rusia a prezentat Statelor Unite aceste cereri extrem de detaliat după ce a comasat zeci de mii de soldaţi şi echipamente în apropiere de frontiera cu Ucraina, cerând în special ca NATO să renunţe la extinderea spre Est şi la activităţi militare pe teritoriul ţărilor primite în Alianţă după 1997.

‘Nu voi prezenta niciun document în acest moment ministrului de externe (rus Serghei) Lavrov. Trebuie să vedem unde ne situăm şi dacă mai rămân oportunităţi diplomatice’, a declarat Blinken, afirmând că ‘o continuare a dialogului’ este ‘de departe calea preferabilă’.

Secretarul de stat american a subliniat că anumite cereri ruseşti sunt ‘în mod clar, absolut, sortite eşecului’, precum angajamentul ca NATO să nu se extindă niciodată în Ucraina.

În loc de contrapropuneri la discuţiile de săptămâna trecută, ‘noi ne-am exprimat preocupările cu privire la provocările prezentate de Rusia la adresa securităţii spaţiului european’, a adăugat diplomatul american.

În cadrul discuţiilor de săptămâna trecută de la Geneva (Elveţia), Washingtonul a propus Moscovei să lucreze împreună la dosarul privind controlul armelor.

‘Am vorbit despre domenii în care, în mod clar, dacă există voinţă, am putea progresa pe o bază reciprocă pentru a îmbunătăţi siguranţa tuturor’, a spus Antony Blinken.

Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat miercuri că Rusia poate să-şi revizuiască formularea revocării promisiunii făcute Ucrainei şi Georgiei la Summitul NATO de la Bucureşti că vor deveni într-o zi membre ale Alianţei, dacă SUA îşi iau angajamentul în scris de a nu vota vreodată pentru aderarea Ucrainei şi a altor ţări în Alianţa Nord-Atlantică, a relatat TASS.

‘Moscova a căutat sistematic să slăbească instituţiile democratice din Ucraina şi să divizeze societatea ucraineană, recurgând la toate mijloacele, de la ingerinţă electorală şi dezinformare la atacuri cibernetice’, a declarat miercuri Antony Blinken într-o conferinţă de presă comună la Kiev cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba, potrivit dpa.

Blinken a subliniat că, prin această vizită, a dorit să reafirme ‘sprijinul neclintit’ al SUA pentru Ucraina, într-un moment în care ‘securitatea ţării, prosperitatea, democraţia sa, dreptul său fundamental de a exista ca naţiune suverană şi independentă se confruntă cu o provocare fără precedent din partea Rusiei’.

La rândul său, şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba a dat asigurări că Ucraina nu plănuieşte ‘niciun fel de ofensivă’ împotriva separatiştilor proruşi din Donbas, exprimându-şi totodată speranţa într-un comportament ‘mai puţin agresiv’ al Moscovei după viitoarele discuţii ruso-americane de vineri în vederea dezamorsării crizei legate de Ucraina, relatează AFP.

‘Ucraina nu prevede niciun fel de operaţiune ofensivă’ împotriva miliţiilor separatiste, sprijinite de Moscova, a insistat Dmitro Kuleba, adăugând că ‘acest conflict (din Donbas) nu are decât o soluţie politică’.

‘Este foarte important ca aceste negocieri să reuşească’ şi să ducă la un ‘comportament mai puţin agresiv şi mai constructiv al Rusiei’, a opinat el, referindu-se la întâlnirea Blinken-Lavrov de vineri.

Ucraina se aşteaptă ca SUA şi UE să finalizeze ‘un puternic pachet de sancţiuni’ împotriva Rusiei, acuzată de pregătirea unei invazii împotriva vecinului său ucrainean, a mai afirmat Dmitro Kuleba, potrivit căruia conflictul din Donbas va fi rezolvat atunci când ‘toţi soldaţii ruşi vor pleca de pe teritoriul regiunilor Doneţk şi Lugansk, precum şi din Crimeea’, potrivit Ukrinform. Moscova a negat permanent că militari ruşi s-ar afla în Donbas.

Rusia neagă de asemenea şi orice fel de plan de invadare a Ucrainei, dar Kremlinul condiţionează detensionarea situaţiei de oferirea unor garanţii de securitate de către Occident, în special ca NATO să nu se extindă în Ucraina.

Sursa: NATO.int

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. De ce mai citesc articolele astea e evident ca nu știu nimic . Ce pierdere de timp îmi amintește de Fundația lui Asimov in care după ce analizează băieți din Terminus garanțiile Imperiului afla ca deși a spus multe de fapt sunt in chelia goala.

  2. Ce tâmpit nu se numește document este moratoriu temporar.

  3. Dacă prezintă unul,sau oricâte, ce importanță are. Oricum se respecta numai atâta timp cât ambele părți sunt interesate.

  4. Deja Rusia isi retrage personalul diplomatic din ambasada de la Kiev si alte orase din Ucraina. Continua sa plece diplomați.

  5. Rusii sunt ca baietii aia din liceu sau generala care te bateau ca sa faci ca ei dar care ajunsi la maturitate sunt muritori de foame si acum lucreata pt cei pe care ii bateau. Rusia nu promite nimic dpdv. economic, nu a intatat nimic de la americani sau chiar chinezi, arma secolului 21 este economia in afara de gaz nu ai ce sa cumperi de la rusi ca sa ii imbogatesti, ce sa faci sa le platesti bir. Orice ar face rusii or sa moara si daca pornesc un razboi tot nu il pot castiga la modul la care ei sa prospere, vor fi si mai muritori de foame.

    • Povestea asta cu băieții care te bateau când erai mic și vor lucra pentru tine e fantezia tuturor loserilor.

  6. Ma blinkene, vezi ca rusii au plecat din cazachstan, azi ultimii
    saptamnaa trecuta inca ne abureai ca nu vor pleca

  7. Totusi, oare ce i-a venit lui Putin sa devina atat de agresiv cu Ucraina in ultimul an? Sa fie oare in legatura cu faptul ca in ultimul an au iesit din scena 2 lideri mondiali marcanti?. .. Trump & Merkel.
    Cu ei la putere, parteneriatul transatlantic mai avea putin si isi da duhul. Putin a pierdut 2 prieteni (si admiratori) devotati.
    Azi, timpul curge in defavoarea lui Putin, care vede cum statele ex-sovietice se distanteaza din ce in ce mai mult, iar presiunea interna in Rusia creste. Are nevoie de o iesire. Nu are un motiv poltic special ca sa atace Ucraina. Trebuie insa sa-si salveze regimul. E mai degraba un gest disperat de supravietuire a colosului comunist.
    De aceea e periculos. Zvarcolirile balaurului comunist pot matura din coada tot ce e in jurul lui. Rezultatul analizei lui Putin beneficii versus riscuri il vom vedea in curand in teren.