
Animalele reacționează la sunetele secrete emise de plante, susțin oamenii de știință
O nouă cercetare sugerează că animalele reacționează la sunetele emise de plante, deschizând posibilitatea existenței unui ecosistem invizibil între acestea, scrie BBC.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
În cadrul primei dovezi de acest fel, o echipă de la Universitatea Tel Aviv a constatat că moliile femele evită să își depună ouăle pe plantele de tomate dacă acestea produc zgomote pe care le asociază cu stresul, indicând faptul că acestea ar putea fi nesănătoase.
Echipa a fost prima care a demonstrat în urmă cu doi ani că plantele țipă atunci când sunt stresate sau nesănătoase.
Sunetele sunt în afara gamei de auz uman, dar pot fi percepute de multe insecte, lilieci și unele mamifere.
„Aceasta este prima demonstrație a unui animal care răspunde la sunetele produse de o plantă”, a declarat profesorul Yossi Yovel de la Universitatea Tel Aviv.
„Aceasta este o speculație în acest stadiu, dar s-ar putea ca tot felul de animale să ia decizii pe baza sunetelor pe care le aud de la plante, cum ar fi dacă să polenizeze sau să se ascundă în interiorul lor sau să mănânce planta.”
Cercetătorii au realizat o serie de experimente atent controlate pentru a se asigura că moliile răspund la sunet și nu la aspectul plantelor.
Ei vor investiga acum sunetele pe care le fac diferite plante și dacă alte specii iau decizii pe baza acestora.
„Vă puteți gândi că ar putea exista multe interacțiuni complicate, iar acesta este primul pas”, spune profesorul Yovel.
Un alt domeniu de cercetare este dacă plantele își pot transmite reciproc informații prin intermediul sunetului și pot acționa ca răspuns, cum ar fi conservarea apei în condiții de secetă, potrivit profesorului Lilach Hadany, tot de la Universitatea Tel Aviv.
„Aceasta este o întrebare interesantă”, a declarat ea pentru BBC News.
„Dacă o plantă este stresată, organismul cel mai preocupat de ea sunt celelalte plante, iar acestea pot răspunde în multe feluri.”
Cercetătorii subliniază că plantele nu sunt ființe care simt. Sunetele sunt produse prin efecte fizice cauzate de o schimbare a condițiilor lor locale. Ceea ce arată descoperirea de astăzi este că aceste sunete pot fi utile pentru alte animale, și posibil plante, capabile să perceapă aceste sunete.
Dacă așa stau lucrurile, atunci plantele și animalele au coevoluat abilitatea de a produce și de a asculta sunetele pentru beneficiul lor reciproc, potrivit profesorului Hadany.
„Plantele ar putea evolua pentru a produce mai multe sunete sau sunete mai puternice, dacă acestea ar fi în beneficiul lor, iar auzul animalelor ar putea evolua în consecință, astfel încât acestea să poată recepționa această cantitate uriașă de informații.
„Acesta este un domeniu vast, neexplorat – o lume întreagă care așteaptă să fie descoperită.”
În cadrul experimentului, cercetătorii s-au concentrat asupra moliilor femele, care, de obicei, își depun ouăle pe plantele de tomate, astfel încât larvele să se poată hrăni cu ele odată ce au eclozat.
Presupunerea a fost că moliile caută cel mai bun loc posibil pentru a-și depune ouăle – o plantă sănătoasă care poate hrăni larvele în mod corespunzător. Prin urmare, atunci când planta semnalează că este deshidratată și stresată, întrebarea era dacă moliile vor ține cont de avertisment și vor evita să depună ouă pe ea?
Răspunsul a fost că nu au depus ouă, din cauza sunetului produs de plante.
Cercetarea a fost publicată în revista eLife.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.