G4Media.ro

Angela Merkel: „Nu mai e posibil să avem încredere în superputerea americană”

sursa foto: Guvernul Federal German

Angela Merkel: „Nu mai e posibil să avem încredere în superputerea americană”

Cancelarul german recunoaște că înfruntarea sa cu conservatorii bavarezi a avut un „ton foarte dur”, capabil să genereze o diviziune politică. Timp de 90 de minute, cancelarul german Angela Merkel, care în această săptămână a împlinit 64 de ani, s-a confruntat din nou cu întrebările jurnaliștilor la conferința tradițională de presă de vară de vineri, scrie El Pais, citat de Rador.

Răspunsurile sale, în ciuda prudenței obișnuite, au sugerat că disputa internă cu aliații bavarezi a fost la fel de dură precum părea și că breşa transatlantică care separă Europa și mai ales Germania de Statele Unite tinde să devină o prăpastie adâncă. „Nu mai este posibil să avem încredere în superputerea americană”, a subliniat cancelarul.

Nici de această dată, cele mai incisive întrebări nu au reușit să afecteze calmul eternului cancelar. Merkel a răspuns la toate întrebările, nespunând aproape nimic, ca de obicei.

Cancelarul a recunoscut că „[relațiile cu Statele Unite] sunt sub presiune”, dar că încă este necesar să se continue cultivarea unei relații „cruciale” cu aliații. Merkel a insistat, în timpul intervenţiilor sale, că relațiile internaționale trec printr-un punct de cotitură, care va da duce la un nou echilibru de putere, încă incert. „Ceea ce am considerat natural de multe decenii, că Statele Unite se consideră că puterea de reglementare a lumii, pentru bine sau pentru mai rău, nu este sigur în viitor”, a spus Merkel.

„Ordinea mondială se schimbă și mai sunt multe de făcut”, a declarat cancelarul, după ce a menționat asertivitatea crescândă a Chinei și a Rusiei. Noile echilibre vor pune Europa în fața a noi provocări, a spus Angela Merkel. „UE este în plin proces de transformare. […] recunoaște gravitatea situației, dar nu este clar în ce măsură vom putea face față provocărilor cu viteza necesară”.

Cancelarul a vorbit şi despre planurile americane de a aplica tarife pentru automobilele europene, măsură care i-ar afecta serios pe producătorii germani. Merkel o consideră „o adevărată amenințare la adresa prosperității multora în lume”, într-un moment în care „asistăm la o situație comercială foarte gravă”. Războiul comercial cu Berlinul și excedentul său comercial ca bestie neagră și contribuția militară germană deficitară la NATO sunt principalele puncte de fricțiune dintre cele două mari puteri occidentale. Președintele american Donald Trump și-a intensificat atacurile în ultimele zile împotriva Germaniei, pe care o consideră „prizoniera” Rusiei pentru acordul energetic dintre Berlin și Moscova materializat în conducta de gaz Nordstream II. Merkel a renunțat încă o dată la atacuri și când a fost întrebată despre cauzele ostilității lui Trump a răspuns simplu că „în mod sigur asta are de-a face cu dimensiunea noastră economică”.

Alături de volatilitatea internațională, criza internă care a cutremurat guvernul german a fost o problema care a ocupat o mare parte din întâlnirea lui Merkel cu jurnaliștii. Conservatorii bavarezi (CSU), parteneri ai Executivului, va avea alegerile regionale în octombrie, iar extrema dreaptă (Afd) îi amenință hegemonia politică. Anxietatea electorală a întărit pozițiile CSU, în special în materie de imigrație, până la punctul de a provoca o confruntare deschisă între cancelar și ministrul de Interne, Horst Seehofer și liderul conservatorilor bavarezi. Merkel și Seehofer și-au închis încă o dată rănile printr-un acord dificil de aplicat, care a servit la datul paginii și la redirecționarea, cel puțin pentru moment, a crizei guvernamentale.

Vineri, Merkel a recunoscut că discuţia pe tema migrației cu ministrul de Interne a dobândit „un ton foarte dur și am acordat o mare importanță limbajului”. Cancelarul a adăugat, ca avertisment, că este îngrijorată de „eroziunea limbii”. Astfel de dispute politice generează dezamăgire politică în rândul cetățenilor, a susţinut ea. Dar Angela Merkel a explicat, de asemenea, că această confruntare a răspuns încercării ei de a opri aplicarea restricțiilor unilaterale, pe marginea consensului cu partenerii europeni și că pentru ea căutarea unor soluții în cadrul UE este o problemă „centrală”.

Jurnaliştii i-au pus întrebări Angelei Merkel pe toate temele timp de o oră și jumătate, inclusiv dacă este „obosită” şi ce va face în timpul vacanței sale de vară. Râsete au fost auzite în întreaga cameră când un reporter a întrebat-o pe Merkel cu cine ar prefera să meargă într-o vacanţă în această vară: „Cu Trump, cu Putin sau cu Seehofer?” Dar cancelarul a răspuns sec, în stilul său flegmatic şi disprețuitor cunoscut: „Vacanţele sunt vacanţe”.

Traducerea Rador: Rodezia Costea

Foto: Guvernul Federal German

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Si uite așa, gospodina merkel a dat Europa pe mâna rușilor și a chinezilor:))) succes!

  2. Baba asta senila nu-i destul ca a creat criza imigrantilor, e gata sa vanda toata europa de est rusiei pt cativa euro in minus la pretul gazului rusesc.

    • ” Occidentul nu este chiar atât de sigur pe sine şi evident că aici Rusia nu poate decât să se bucure ”. Sâc ! Ne-a făcut-o năbădăiosul Trump ! Tare mi-e frică de asemănarea cu gestul Roosevelt-Churchill la Yalta ! Dacă Stalin a cumpărat bunavoinţa lui Roosevelt şi cu un celebru timbru filatelic mă întreb cum a procedat Putin ?

  3. E poftim, băbuța scoate pe gura cu subiect și predicat ca își pune poalele in cap pentru putin și tot Trump e vinovat ca nu mai cotizează la NATO și gogorița cu acordul de la Paris:)) hai ca sunteți haioși

  4. Eu consider foarte suspecta pozitia doamnei in strategia energetica Europeana. Sa afirmi ca esti partner USA si sa cumperi gaz din URSS? Sa nu mai vorbim ca importa milioane de africani si asiatici, dar tineretul autohton il exploatezi pana LA extinctie? Hm!