G4Media.ro

Analiză Reuters: Contraofensiva ucraineană prinde contur, dar principalul test nu a venit…

sursa foto: Facebook/ Volodimir Zelenski

Analiză Reuters: Contraofensiva ucraineană prinde contur, dar principalul test nu a venit încă

După o săptămână de lupte grele, cu trupele ucrainene aflate la o anumită distanţă de principala linie defensivă a Rusiei şi cu cea mai mare parte a forţelor încă în aşteptare, adevăratul test pentru contraofensiva Kievului abia urmează, arată o analiză Reuters, transmite News.ro.

Ucraina a lovit în două zone de-a lungul frontului sud-estic săptămâna trecută, când a început faza principală a operaţiunii sale mult aşteptate, raportând că a recucerit şapte sate, dar înregistrând, totodată, pierderi, inclusiv vehicule de luptă de infanterie şi tancuri occidentale.

„De ambele părţi, o mare parte a efortului se va reduce la uzură”, spune Rob Lee, cercetător senior la Institutul de Cercetare în domeniul Politicii Externe. El se numără printre analiştii care au raportat că există pierderi în ambele tabere, pe baza fotografiilor şi a imaginilor din satelit. „Riscul pentru ei (ucrainenii – n.r.) este ca înainte de a ajunge la acea linie defensivă (rusă), să ajungă la prea multă uzură şi să le fie prea greu să o spargă şi să o exploateze”, atrage atenţia Rob Lee.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că echipamentele occidentale, cum ar fi tancurile de luptă şi vehiculele blindate, ar trebui să ajute la protejarea vieţilor soldaţilor ucraineni.

STRATEGIA UCRAINEI

Rusia a pregătit mii de poziţii defensive începând de la graniţa de vest a Rusiei până în Crimeea ocupată, inclusiv câmpuri minate, şanţuri antitanc, rânduri de baricade şi tranşee din beton cu „dinţi de dragon”. Poziţiile, analizate de Reuters în aprilie folosind imagini din satelit, sunt puternic concentrate în sudul de importanţă strategică, unde Kievul ar putea avea ca obiectiv să rupă puntea terestră a Rusiei către Crimeea şi să divizeze forţele Kremlinului.

Ucraina, care are cea mai mare parte a forţelor sale de contraofensivă încă în culise, poate urmări unde angajează Moscova trupe, pentru a-şi consolida liniile şi pentru a lovi în zonele mai slab apărate, inclusiv în est, au declarat analiştii militari. „Ucraina are de ales”, spune Ben Barry, senior fellow pentru războiul terestru la Institutul Internaţional pentru Studii Strategice. „Nu poate obţine o surpriză strategică, dar va încerca din răsputeri să obţină o surpriză operaţională şi tactică. Acest lucru va implica ascundere, camuflaj, înşelăciune, dezinformare, pe care le-a folosit cu destul succes în toamna trecută”, arată analistul.

STRATEGIA MOSCOVEI

Strategia Moscovei în sudul ţării urmăreşte probabil să maximizeze numărul de victime ucrainene înainte ca Kievul să poată ajunge la linia principală de apărare rusă aflată la aproximativ 10-15 km distanţă, potrivit lui Lee. „Nu are rost ca (ei) să lupte până la moarte acolo sau să rişte să fie încercuiţi”, arată el.

Ucraina se pregăteşte pentru contraofensivă de cel puţin şase luni, după ce a recucerit marele oraş Herson din sud-vestul ţării în noiembrie, o porţiune din regiunea Harkov în septembrie şi a determinat forţele ruseşti să se retragă din jurul Kievului în aprilie.

CE FORŢE ARE UCRAINA

Armata a creat 12 brigăzi blindate pentru această operaţiune, dintre care nouă au fost antrenate şi echipate de Occident, spun analiştii. O brigadă cuprinde de obicei cel puţin 3.500-4.000 de soldaţi.

Ucraina a declarat că a format opt brigăzi de asalt, alcătuite în total din 40.000 de soldaţi recrutaţi de Ministerul de Interne.

Konrad Muzyka, un analist militar din Polonia care urmăreşte îndeaproape războiul, a declarat că doar trei din cele 12 brigăzi au fost văzute în luptă în sud-est până acum. Principalele lovituri au avut loc în apropierea oraşului Orihiv, controlat de Kiev, în regiunea Zaporojie, şi la Velika Novosilka, în regiunea Doneţk, la aproximativ 80 km spre est.

CE A REUŞIT UCRAINA PÂNĂ ACUM

Aceste împingeri ar putea indica faptul că generalii ucraineni sunt cu ochii pe Tokmak, un oraş ocupat din regiunea Zaporojie aflat la aproximativ 25 km de linia frontului. La o distanţă de 50 km se află oraşul Melitopol. Ambele aşezări sunt puternic fortificate.

În apropiere de Velika Novosilka, Ucraina a eliberat un grup de patru sate, inclusiv două vizitate de Reuters marţi şi miercuri, precum şi alte două din apropiere, a declarat luni ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar. Trupele au avansat până la 6,5 km şi au ocupat 90 de km pătraţi, a spus ea despre terenul de-a lungul unei porţiuni de 100 de km din sudul liniei frontului. Miercuri, ea a raportat un avans de 300-350 de metri în diferite zone în ultimele 24 de ore.

„Iniţial s-au descurcat destul de bine”, a spus Muzyka. „Principala mea preocupare după cinci sau şase zile în această fază principală este că progresul pare să se fi oprit. Impulsul pe care l-au acumulat în primele două zile a dispărut în esenţă acum şi nu ştim de ce se întâmplă acest lucru”, arată expertul.

Hanna Maliar a raportat, de asemenea, progrese pe flancurile oraşului Bahmut din est, pe care Rusia a declarat că l-a capturat luna trecută. Analiştii militari consideră însă puţin probabil ca acest lucru să devină punctul central al ofensivei principale ucrainene.

CONTRAOFENSIVA, COMPLICATĂ DE LIPSA AVIOANELOR

Contraofensiva este complicată de lipsa de putere aeriană a Ucrainei. Kievul a făcut luni de zile presiuni asupra Occidentului pentru a furniza avioane de luptă F-16, dar mai sunt cel puţin câteva luni până la desfăşurarea lor.

Kievul a impus o tăcere informaţională pentru a contribui la securitatea operaţională, ceea ce face dificilă evaluarea independentă a câmpului de luptă.

La rândul său, Vladimir Putin a catalogat atacul de până acum al Kievului drept un eşec care a implicat pierderi grele.

Imagini împărtăşite de bloggeri militari ruşi au arătat vehicule de luptă pentru infanterie Bradley şi tancuri Leopard 2 fabricate în SUA distruse sau avariate, elemente importante ale ajutorului militar trimis de Occident pentru contraofensivă.

Muzyka a estimat că Ucraina ar fi putut pierde până la 15% din vehiculele sale Bradley şi câteva procente din tancurile Leopard, deşi este posibil ca forţele ucrainene să fi recuperat unele dintre aceste vehicule şi să le fi trimis la reparat.

Analistul militar Jack Watling a scris pentru think tank-ul RUSI că este prea devreme pentru a spune dacă ofensiva a reuşit sau a eşuat. „Trebuie să ne abţinem de la declaraţii premature de succes sau eşec”, a îndemnat el.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...