G4Media.ro

Analiză Bloomberg: Motiv de îngrijorare: Vaccinurile încep să depășească cererea în estul…

Foto: Wikipedia

Analiză Bloomberg: Motiv de îngrijorare: Vaccinurile încep să depășească cererea în estul UE

Rezervele de vaccinuri anti-Covid-19 încep să depășească cererea în estul UE, arată agenția Bloomberg într-o analiză preluată de Rador. Unele părți ale regiunii s-au izbit de zid în fazele relativ timpurii ale campaniei lor, din cauza temerilor legate de efectele adverse ale vaccinului AstraZeneca, a neîncrederii împământenite în stat, a știrilor false și a lipsei de educație în privința beneficiilor vaccinării și riscurilor asociate virusului.

Însă, cum țările mai mari din vest sunt printre primele la scepticism în UE, această evoluție ridică întrebarea dacă vaccinarea poate asigura imunitatea de turmă pe care și-o dorește continentul.

România reprezintă un foarte bun exemplu. În timp ce numai o cincime din cei 19 milioane de locuitori ai ei au primit până acum măcar o doză, listele de așteptare au dispărut și centrele de vaccinare fără programare le sunt deschise tuturor. Sâmbătă, unii miniștri s-au prezentat personal la centre de vaccinare pentru a-i ademeni pe cei mai puțin entuziasmați.

„Încercăm să găsim cele mai bune canale de comunicare pentru a ajunge la cetățeni”, a declarat într-un interviu Andrei Baciu, adjunct al ministrului Sănătății. „Folosim persoane publice, politicieni și vedete din sport, dar folosim și oameni obișnuiți. În definitiv, ei constituie cele mai bune exemple – oamenii au încredere în alți oameni.”

România nu e singura care întâmpină dificultăți. Bulgaria, care și-a vaccinat cu prima doză doar 16% din populație, a apelat și ea la centre fără programare. Șeful campaniei ungare de vaccinare a declarat săptămâna aceasta că acum există „mult mai multe” doze decât doritori de vaccinuri, deși campania Ungariei nu e depășită în UE decât de a Maltei.

Vecină cu UE, Serbia – care la fel ca Ungaria a avut performanțe maxime mulțumită vaccinurilor rusești și chinezești – oferă aproximativ 30 de dolari oamenilor care se vaccinează.

Reticența nu se limitează la UE: sunt state și orașe americane care oferă stimulente, între care și pizza gratis, oamenilor care se vaccinează, deși rata inoculării în SUA e deja printre cele mai mari din lume.

Și, deocamdată, în vestul blocului nu a apărut panica.

Franța și-a atins ținta de a vaccina minim 20 de milioane – cam 30% din populație – până la mijlocul lui mai și publică cifre-record privind numărul zilnic de vaccinări. Un sondaj publicat pe 20 mai arată că două treimi din populație s-au vaccinat deja sau intenționează să o facă, în vreme ce atitudinile negative privind imunizarea s-au prăbușit.

Însă Daphne Ahrendt – directoare de cercetare la Eurofound, care monitorizează scepticismul față de vaccinuri în Europa – afirmă că scenariile false continuă să reducă cererea în întreaga UE, alimentând îngrijorarea în privința siguranței. „E crucial ca guvernele să ofere informații corecte pe toate canalele de comunicare”, a declarat ea. „Acest lucru nu se întâmplă doar în Europa de Est, ci, într-un anumit grad, se întâmplă peste tot.”

Comunicarea mesajului se dovedește a fi dificilă pentru România. Procentul din populație care vrea să se vaccineze abia dacă s-a modificat un pic din octombrie până în mai, conform grupului de reflecție Globsec, cu sediul în Slovacia. Cum și ținta de a vaccina 5 milioane de oameni până în iunie este pe punctul de a fi ratată, ținta generală de a imuniza 60-70% din populație pare a fi în pericol.

Pe lângă acțiunile din weekend-ul trecut ale miniștrilor, guvernul trimite medici și asistente din ușă în ușă, mai ales în zonele rurale, pentru a face vaccinarea mai accesibilă. Vor fi și „maratoane” ale vaccinării – inclusiv unul la aeroport, pentru a le reaminti românilor de avantajele imunizării în privința călătoriilor.

Și Polonia se teme că-și va rata ținta. Deși jumătate din cetățeni fie s-au vaccinat, fie s-au programat la vaccinare, țara a apelat la celebrități pentru a promova inocularea.

„Problema acum este cum să convingi mai mulți oameni, cum să-i convingi de necesitatea vaccinării”, a declarat joi presei Michal Dworczyk, șeful campaniei de vaccinare a Poloniei. „Nu putem exclude un scenariu în care imunitatea de turmă nu va fi atinsă.”

Articol de Andra Timu și Irina Vilcu, traducere Rador Andrei Suba

Foto: Wikipedia

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

23 comentarii

  1. 🤫!!😆😆

  2. Interesantă hartă – parcă ne-am fi întors în timp în 1989…

  3. Mda, harta nu are nimic de-a face cu realitatea. cred ca chiar s-au intors in timp. Ungaria are cea mai mare rata de vaccinare din UE (in afara de Malta, cum zice articolul), si totusi apare in blocul slab-vaccinatilor. Cred ca e intr-adevar o harta din trecut.

  4. Raman pe stoc? Aoleu! Hai cu propaganda!
    Le-ati spus vaccinatilor ca trebuie sa-si faca abonament?

  5. Si ce legatura are UE cu harta aia? Nici macar Tratatul de la Varsovia nu era asa, ca Iugoslavia nu facea parte din el! In rest, URSS, intreg! Buna treaba, baieti!

  6. Imunitatea de turma se atinge anul asta,daca nu prin vaccinare va fi prin infectare cu decesele si restrictiile aferente.Ar trebui sa se renunte in vara asta la orice restrictie privind evenimentele publice,cine a vrut sa se vaccineze a facut-o deja ,iar ceilalti trebuie sa obtina anticorpi de la virusul adevarat nu de la cel inactivat.

    • 😄 Bv, intr un final te ai luminat si tu!!!

    • Abordarea fara restrictii nu se putea face pana acum ,deoarece se punea in pericol viata multor oameni fie prin covid ,fie prin aglomerarea spitalelor si blocarea tratamentului pentru ceilalti bolnavi cronici. Acum cand exista vaccin la liber,restrictiile nu se mai justifica.

  7. DISPERARE MARE PE COMERCȚIANȚII DE DOZE ȘI CEI IMPLICAȚI, ATÂT!
    Oamenilor normali și sănătoși puțin le pasă de dozele lor.

    • E adevarat ca oamenilor sanatosi nu ar trebui se le fie foarte frica de infectarea cu sars cov 2. Problema e ca oamenii care se considera sanatosi sunt niste grasi sedentari care mananca si beau niste chestii aproape toxice , fumeaza niste chestii foarte toxice,si nu si-au facut niciun control medical. In ultimul an au dat coltul de „raceala” o gramada de perfect sanatosi al caror singur argument al sanatatii era varsta. Dar in general noi romanii avem la 40 de ani bolile italienilor de 70,deci perfect sanatosi… Poate aia de 20 de ani…

    • asa o fii zis si aia 29000 care au murit
      dar e bine
      cat mai putini pensionari cu atat mai bine pt noi tineri
      nu trebuie sa platim pensiile la atatia inutilii

    • Aberezi, bleah!
      Daca luam, sa zicem, 20 mil doze de Pfizer, astea sunt cam 310 mil euro. Ce mama lu cornoratu’ sunt 310 mil euro pentru o tara ca Romania? Vorbesti de parca ne-am saraci, ne-ar baga in pamant datoriile…cand doar daca am scuti ajutoarele catre industria Horeca (afectata de pandemie) ne-am scoate banii.
      Eu propun altceva. Sa trimita dom Catu cate o programare prin posta fiecarui cetatean. Cu avertismentul ca, in caz refuza vaccinarea si se imbolnaveste dupa data programarii si are nevoie de spitalizare, sa plateasca jumatate. Bun, ar trebui pus in lege treaba, dar daca as fi eu in locul lui, as face asta.

    • Avem pe dracu’, Bogdane, bolile alora de 70 de ani, asa iti place tie sa crezi! Eu am 41 de ani, fumez de la 14 am baut de la 17 la 37 de ani in fiecare zi, am fugit de sport ca dracu’ de tamaie, am mancat orice si am facut covid doar cu nas un pic infundat, fara nici un pic de febra (nici nu m-as fi gandit sa mi ca am ceva sau sa mi fac test daca cei din jur nu aveau febra, le disparuse gust/miros, etc) vreo 2-3 zile. Si asa sunt majoritatea cunoscutilor mei (ca, nah, cine se aseamana, se aduna) – asta nu inseamna ca nu putem face oricand un infarct, dar, uite ca in materie de covid, stilul de viata si rata de supravietuire a fost o gogoasa! E evident genetic! Ori o ai ori nu o ai!

    • #Ciprian,tu si inca 95% dintre infectati au facut o forma usoara de covid,dar poti garanta ca toti ceilalti vor fi in categoria asta? Vezi ca 5% din 1 milion de infectari oficiale inseamna mult si faptul ca tu ai avut o forma usoara nu e relevant pentru ceilalti. Oricum afirmatia de mai sus era pentru cei care nu s-au vaccinat pentru ca stiu ei ca sunt sanatosi. Observ ca nici tu nu ai zis ca esti sanatos in ciuda stilului de viata,ai zis doar ca ai facut o forma usoara de covid. Faceti-va analizele :ciroza ,hipertensiunea,diabetul nu dor decat spre sfarsitul petrecerii.

    • Bogdan, nu stiu daca sunt sanatos sau nu, am zis ca am reactionat neasteptat de bine la COVID si ca nu conteaza prea mult stilul de viata pt imunitate (cel putin in cazul covid), deci nu stiu daca conteaza atat de mult ca unii sunt mai sanatosi decat altii. Si ca presupun ca e genetic – ori e, ori nu e! Cunosc oameni care merg la sala de 5 ori pe saptamana, nu au nici pe dracu’ la analize, nu fumeaza, mananca sanatos si au ajuns la oxigen, la Babes.

    • Si m-am si vaccinat! Desi nu am avut nimic de covid, m-am vaccinat doar asa, sa oftic anti vaccinistii :))) glumesc, m am vaccinat pt formalitati!

    • Cat timp chiar si oameni batrani fac forme usoare sau asimptomatice, inseamna ca se stiu putine legate de aceasta infectie. E foarte posibil ca anumite grupe de oameni sa aiba o sensibilitate genetica, indiferent de cat de sanatosi sunt. Ca o paranteza, mersul la sala sau sportul in Bucuresti intr-un aer extrem de poluat s-ar putea sa nu fie atat de benefic pe cat s-ar crede.
      Cu alte cuvinte, asa cum unii fac infarct la 40 de ani, iar altii niciodata, la fel unii pot sa fie rapusi de infectie, pe cand altii nici macar nu o fac, desi au cazuri in familie. E o selectie naturala.

  8. @ STANN ! tu cind iti dai cu parerea ,gindesti in prelabil ? se pare ca nu sau nu poti Ca miine vei fi si tu pensionar

  9. mereu ignorati diaspora Stiti citi romani plecati sint vaccinati pe afara ? puneti si pe ei la socoteala si vedeti procentele

  10. Comic,cu adevarat cómic!