G4Media.ro

Amplă investigație Bellingcat, The Insider, Der Spiegel și La Repubblica: Cum se…

Sursa foto: AFP / Kirill KUDRYAVTSEV

Amplă investigație Bellingcat, The Insider, Der Spiegel și La Repubblica: Cum se infiltrează agenții lui Putin în Germania / Detalii fascinante despre viața spionilor ruși, a identităților multiple și a operațiunilor secrete desfășurate în întreaga lume

Site-ul german Der Spiegel, alături de platformele de investigație Bellingcat și The Insider, dar și contidianul italian La Repubblica, au publicat o amplă investigație despre modul în care agenții ruși se infiltrează în Germania.

Ancheta dezvăluie poveștile agenților ruși, a identităților multiple pe care și le asumă și detalii  despre modul în care desfășoară operațiuni secrete în întreaga lume.

G4Media.ro redă mai jos investigația integrală, preluată de pe site-ul Der Spiegel:

„Agențiile serviciilor secrete rusești au vizat Occidentul de ani de zile. Acestea se infiltrează în sistemele informatice, spionează politicieni, desfășoară operațiuni de sabotaj și chiar îi ucid pe cei care au căzut în dizgrația Moscovei. De ce s-a trezit Germania atât de târziu în fața acestui pericol?

La cinci luni de la dispariția sa bruscă, Maria Adela K. a dat un semn de viață. Încercase să se ascundă de ea însăși, le-a scris ea prietenilor săi într-o postare emoționantă pe Facebook. Dar acum trebuia să „dezvăluie adevărul”. Avea cancer, a scris ea.

Treizeci și doi dintre prietenii ei de pe Facebook au răspuns prompt. Aceștia s-au arătat îngrijorați, au spus că se bucură să audă de ea și i-au oferit și cuvinte de încurajare. Dar la scurt timp după aceea, K. a dispărut din nou, lăsându-și prietenii în întuneric.

Există multe indicii care sugerează că vestea despre cancerul din 2018 a fost fabricată, ca multe altele din viața Mariei Adela K. Totul, de fapt. Ascunderea și înșelăciunea sunt, se pare, elemente-cheie ale profesiei ei: Se pare că pretinsa femeie de afaceri este, de fapt, un spion în slujba Federației Ruse.

Rapoartele comune ale Der Spiegel și ale platformelor de investigație Bellingcat și The Insider, împreună cu cotidianul italian La Repubblica, sugerează că K. a acționat ca agent al agenției ruse de informații militare GRU și a vizat angajați ai bazei NATO din Napoli și ai bazei marinei americane de acolo. Este posibil ca K. să fi spionat și în Germania.

Așa cum se întâmplă adesea în cazurile de spionaj, lipsesc dovezile definitive, dar dovezile circumstanțiale sunt copleșitoare. K. a folosit pașapoarte care par să facă parte dintr-o serie emisă de GRU. Ea a urmărit obținerea cetățeniei peruane folosind informații false și a căutat apropierea de angajații celor două baze militare – până când a inventat povestea cu cancerul pentru a se ascunde.

Potrivit rapoartelor noastre, numele ei real este Olga Vasilyevna K., născută în iunie 1982 în sudul Rusiei, într-o zonă rurală. Cu puțin timp înainte de mesajul său emoționant de pe Facebook, un Audi A3 nou-nouț a fost înregistrat pe numele ei la Moscova.

„Ilegali”, așa sunt numiți spionii ruși ca K.. Sunt bărbați și femei care trăiesc în mod discret în Occident timp de ani de zile, cu povești de viață construite în mod elaborat, și se integrează ferm în societățile pe care le spionează.

Zeci dintre ei au fost desfășurați în epoca sovietică; serialul „The Americans” le-a creat chiar un monument cinematografic.

Demoralizarea, divizarea, dezbinarea

„Ilegali” precum Adela K. fac parte din rețeaua de agenți care lucrează pentru Moscova în întreaga lume, spionând, sabotând și chiar ucigând. Ei sunt combatanții clandestini într-o amplă ofensivă împotriva Occidentului. Serviciile de informații ale lui Putin influențează partidele politice, manipulează alegerile, controlează canalele de Telegram și încurajează protestele în Occident cu ajutorul dezinformării. Ei se infiltrează în rețelele informatice ale guvernelor occidentale și intră în instalații extrem de sensibile. Scopul lor: să demoralizeze, să divizeze și să neliniștească adversarii Rusiei. Puțini alți lideri mondiali și-au împuternicit agenții serviciilor secrete în măsura în care a făcut-o președintele rus Vladimir Putin, el însuși un fost ofițer KGB.

Zeci de mii de persoane care lucrează pentru FSB, serviciul de informații externe SWR și GRU al armatei duc un război din umbră împotriva Occidentului. Este o luptă pentru putere și influență, pentru materii prime și bani – și este în desfășurare de mult mai mult timp decât conflictul vizibil din Ucraina.

Germania, cea mai puternică democrație din punct de vedere economic din Europa, este una dintre țintele principale ale Moscovei. Timp de ani de zile, eforturile de contraspionaj au fost, în cel mai bun caz, subjugate, dar liderii politici ai țării se trezesc încet dintr-un somn de zeci de ani.

„Ceea ce se întâmplă aici este un atac asupra democrațiilor noastre liberale, asupra întregii noastre societăți occidentale”, spune un membru al cabinetului unei țări europene importante.

„De la campanii de interferență electorală la operațiuni de asasinat, Rusia a tratat Europa ca pe terenul său de joacă”, spune Marc Polymeropoulos, care a condus operațiunile CIA în Europa și Eurasia între 2017 și 2019. El spune că avertismentele sale cu privire la operațiunile clandestine ale Moscovei au căzut în mod repetat pe „urechi surde”.

„Odată cu războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, amenințarea spionajului rusesc, a campaniilor de dezinformare și a atacurilor cibernetice a căpătat o altă dimensiune”, afirmă ministrul german de interne Nancy Faeser, din partea social-democraților de centru-stânga (SPD).

Războiul invizibil

Cât de aproape sunt războiul vizibil și cel invizibil unul de celălalt a putut fi observat pe 24 februarie, ziua invaziei Rusiei în Ucraina. Dintr-o dată, un număr foarte mare de clienți ai furnizorului american de telecomunicații Viasat și-au pierdut conexiunile la internet prin satelit. În același timp, 5.800 de turbine eoliene din Germania nu au mai putut comunica brusc cu centrul lor de rețea.

Cu toate acestea, ținta reală a atacului a fost un alt client al Viasat: armata ucraineană și rețeaua sa de comandă și control. Infractorii au folosit o vulnerabilitate pentru a pătrunde în administrarea rețelei furnizorului de servicii. De acolo, au instruit modem-urile prin satelit ale clienților să le suprascrie memoria flash, făcându-le inutile. Viasat a trebuit să trimită clienților săi aproape 30.000 de dispozitive noi.

Bătălia digitală a început chiar înainte ca Rusia să-și lanseze primele rachete. Uniunea Europeană și Statele Unite au acuzat de atunci Rusia pentru atacul cibernetic, spunând că scopul a fost de a perturba structurile de comandă ucrainene în timpul invaziei.

Ce altceva ar putea fi pregătit pentru Germania? Este o întrebare asupra căreia guvernul german își concentrează în prezent atenția. În iulie, ministrul de externe Annalena Baerbock, din partea Partidului Verde, a declarat că este îngrijorată de atacurile asupra rețelelor electrice germane. Iar recent, ministrul de interne Faeser a prezentat o agendă revizuită privind securitatea cibernetică. De asemenea, ministerul său a avertizat că, având în vedere sistemul federal al Germaniei, puterile la nivel federal sunt inadecvate pentru a aborda situația actuală a amenințărilor.

Dar reacția Germaniei față de spionii Moscovei a amintit mult timp de abordarea sa față de importurile de gaze naturale rusești. În timp ce statele est-europene, SUA și Marea Britanie au avertizat ani de zile cu privire la operațiunile desfășurate de serviciile de informații rusești, guvernele de la Berlin, Paris și Roma au preferat să închidă ochii la furtuna care se pregătea.

De la căderea Zidului Berlinului, dorința de prietenie cu Rusia a fost semnificativă în Germania. În urma atacurilor teroriste din 11 septembrie 2011, agenția germană de informații externe, BND, și-a închis chiar operațiunile de contraspionaj, teoria fiind că Germania trebuia acum să își concentreze atenția asupra unui nou tip de inamic. În 2001, Vladimir Putin a ținut un discurs în parlamentul federal, Bundestag, pentru care a fost ovaționat în picioare – și asta în ciuda faptului că soldații ruși au redus capitala cecenă Groznîi la ruine cu puțin timp înainte. Guvernele occidentale au căutat apropierea de Putin, și nu doar din punct de vedere economic.

Contraspionajul neglijat

În urma evenimentelor din 11 septembrie, a existat o convingere larg răspândită că Occidentul și Rusia aveau un obiectiv comun în politica de securitate, lupta împotriva terorismului islamist. Contraspionajul a fost neglijat, mulți considerându-l o relicvă a Războiului Rece. Dar, deși Uniunea Sovietică poate că a dispărut, aparatul său de informații era viu și sănătos, un fapt care a fost trecut cu vederea de mulți. Această complacere avea să aibă un cost.

Prima țintă a fost o țară ocupată cândva de ruși și forțată să intre în Uniunea Sovietică. În 2007, hackerii ruși au paralizat infrastructura digitală a Estoniei timp de mai multe săptămâni. În 2008, Herman Simm, un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului Apărării din Estonia, a fost demascat ca spion. Timp de ani de zile, acesta a furnizat serviciului de informații SWR al Rusiei informații extrem de sensibile. Simm a fost „cel mai dăunător (spion) din istoria alianței”, potrivit unui raport clasificat al NATO din 2010.

În 2010, SUA au demascat-o pe Anna Chapman și alți nouă spioni ruși activi în țară. Tânăra agent de top își obținuse numele și cetățenia prin căsătoria cu un britanic. Tabloidele au poreclit-o „Agentul 90-60-90” pentru măsurile siluetei sale atunci când, după ce acoperirea ei a fost descoperită, a pozat în lenjerie intimă pentru mai multe reviste glossy.

Presupusul cuplu căsătorit Andreas și Heidrun Anschlag, care lucrau pentru serviciul de informații externe SWR dintr-o casă unifamilială din Michelbach, în landul german Hesse, s-a comportat mai puțin vizibil. La evenimente, cei doi vorbeau cu membri ai armatei și oameni de afaceri, politicieni și oameni de știință. Soțul își luase ca acoperire un loc de muncă la o companie de furnizare a automobilelor.

Cei doi au dat cea mai mare lovitură când au recrutat un funcționar de la Ministerul olandez de Externe de la Haga. Bărbatul era împovărat de griji financiare și de boala gravă a soției sale, iar acesta le-a furnizat celor doi sute de documente din interiorul Uniunii Europene și al NATO pe o perioadă de mai mulți ani. În 2013, un tribunal i-a condamnat pe cei doi la mai mulți ani de închisoare, dar au fost deportați în scurt timp la Moscova.

Rusia continuă să folosească modelul clasic al agenților pentru a încerca să se infiltreze în adversarii săi. Într-adevăr, doar recent, Kremlinul a încercat să plaseze un spion într-una dintre cele mai înalte instanțe din lume. În urmă cu câteva luni, un tânăr care pretindea că este din Brazilia a depus o cerere la Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga.

Sub acoperire la Haga

Victor Muller Ferreira, care s-ar fi născut la Rio de Janeiro în 1989, a adus cu el o scrisoare de recomandare extraordinar de pozitivă din partea profesorului său de la prestigioasa Universitate Johns Hopkins, pe lângă o poveste de familie emoționantă. A fost acceptat pentru un stagiu la CPI, iar Muller Ferreira plănuia să călătorească în Olanda la începutul lunii aprilie.

De fapt, expertul în relații internaționale, aparent în plină ascensiune, se numește Serghei Cerkasov și este un spion rus, după cum a descoperit serviciul olandez de informații externe, AIVD. În momentul în care primele rapoarte despre masacre, violuri și tortură din locuri ucrainene precum suburbia Bucha a Kievului au început să apară pe prima pagină a ziarelor, se pare că Rusia încerca să plaseze un informator în organizația centrală însărcinată cu urmărirea penală a acestor crime de război.

Dacă lovitura de stat ar fi reușit, Cerkasov ar fi putut fi în măsură să manipuleze dovezile la Haga și să-și informeze superiorii de la Moscova cu privire la anchetă. Dar nu s-a ajuns niciodată la asta. Funcționarii îl așteptau pe Cerkasov în timp ce încerca să intre în Olanda și a fost imediat deportat în Brazilia.

Pe de altă parte, Adele K., în schimb, nu a fost prinsă nici până în ziua de azi – chiar dacă a făcut o greșeală gravă atunci când și-a stabilit identitatea de acoperire.

În august 2005, ea a depus o cerere sub numele Maria Adela K. pentru a fi înscrisă în Registrul Național de Identificare și Stare Civilă din Peru. Ea a prezentat un certificat de naștere datat la 1 septembrie 1978, care indica faptul că avea un părinte german în provincia de coastă Callao, chiar lângă capitala peruană Lima. Este posibil ca ea să fi dorit ulterior să poată solicita cetățenia germană pentru a putea spiona discret în țară.

Dar autoritățile peruane au fost suspicioase și au cerut informații suplimentare. Astfel, Adela K. a prezentat un document suplimentar: un certificat care atestă că a fost botezată la 14 septembrie 1978, în parohia Cristo Liberador din Callao.

Acte false

Când autoritățile au contactat parohia, însă, au primit un răspuns uimitor: Biserica fusese înființată pentru prima dată în 1987, deci nimeni nu putea fi botezat acolo în 1978. Oficialii au refuzat să aprobe cetățenia și au trimis cazul la procurorul național din cauza declarațiilor false. Dar cui îi pasă în Europa de falsificarea documentelor în America de Sud?

Începând cu 2006, Maria Adela K. a început să apară în diverse locuri din Europa ca „specialist de frunte”, fără a oferi specificații suplimentare. Ea a apărut la Universitatea de Stat din Moscova, ca studentă la modă la Roma, ca o fată de plajă într-un bikini „minuscul”, potrivit unui martor din Malta, și ca o pretinsă studentă la Paris, care locuia în arondismentul 13. Se pare că Ambasada Franței la Moscova i-a eliberat prima viză pentru spațiul Schengen și, de atunci, K. a continuat să își dezvolte povestea de acoperire.

În 2012, ea s-a căsătorit cu un tânăr care deținea trei pașapoarte: unul rusesc, unul ecuadorian și unul italian. În luna octombrie a aceluiași an, ea a înființat o companie cu sediul la Paris care vindea bijuterii, articole din piele și vin.

Soțul ei a murit în 2013, în timp ce se afla în Rusia, se presupune că din cauza unei boli autoimune, privând-o astfel de cetățenia italiană. Însă a reușit să obțină un permis de muncă permanent pentru această țară.

  1. a intrat pentru prima dată în contact cu persoane din NATO și din forțele armate americane în 2014. Președintele celui mai mare club Lions din Napoli a recomandat-o pentru un alt club Lions din oraș, Lions Club Napoli Monte Nuovo, care este susținut de membri ai bazei navale americane locale și ai Comandamentului Forțelor Aliate Întrunite ale NATO.

Adela K. a devenit secretară a clubului – și s-a trezit brusc înconjurată de potențiali informatori. Oficial, ea lucra la magazinul ei nou înființat, dar chiar dacă afacerea cu bijuterii și accesorii nu mergea deosebit de bine, K. nu părea să ducă niciodată lipsă de bani. Adresele pe care le-a înregistrat ca reședințe la acea vreme erau într-unul dintre cele mai bune cartiere ale orașului, iar fotografiile de pe profilurile ei de Instagram și Facebook arată priveliști asupra Golfului Napoli.

Ea a participat la licitațiile de caritate ale Clubului Lions și a participat la balul anual al NATO. Ea și-a sărbătorit ziua de naștere alături de ofițeri militari din NATO și din marina americană. Și a început o relație amoroasă cu un soldat american, care este convins până în ziua de azi că ea era mai puțin interesată de profesia și de țara lui decât de el ca bărbat.

Nu a bănuit nimeni nimic?

O viață de lux la Moscova?

Locotenent-colonelul Thorsten S., din cadrul forțelor armate germane, care deținea o funcție de conducere la club la acea vreme, își amintește un incident derutant. Când clubul era pe punctul de a se închide din cauza problemelor financiare, Adela a plătit din propriul buzunar cotizațiile anuale ale tuturor. „A fost destul de ciudat”, spune S.

Prietena de lungă durată a Adelei, Marcelle d’Argy Smith, fost redactor-șef al ediției britanice a revistei Cosmopolitan, își amintește că „este foarte inteligentă și atractivă. Nicio femeie nu și-ar fi lăsat soțul să se apropie de ea”. D’Argy Smith spune că Adele i-a cerut în repetate rânduri să o prezinte unor persoane influente din politică și societate.

Dar apoi, în vara anului 2018, Adela K. a dispărut brusc din Napoli, reapărând aparent ca Olga K. la Moscova. Oare viața de agent devenise prea periculoasă pentru ea?

În 2020, un locotenent-colonel francez a fost arestat la baza NATO din Napoli ca suspect de spionaj rusesc. Nu este clar dacă Adela K. a fost în contact cu el și nici nu se știe ce informații ar fi putut transmite celor care se ocupau de ea în Rusia.

  1. a dus un stil de viață destul de luxos la Moscova. Potrivit unei scurgeri de informații de la furnizorul de servicii Yandex, ea a comandat mese la două restaurante moscovite de lux, sushi de mai multe ori și, de asemenea, mâncare indiană. Der Spiegel și partenerii săi au comparat fotografii ale Olgăi K. și Adela K. folosind diferite programe de recunoaștere facială și au constatat că este foarte probabil ca acestea să fie aceeași persoană. K. nu a răspuns la întrebările Der Spiegel.

Adela K. pare a fi unul dintre agenții pentru care statul rus depune eforturi considerabile. Moscova construiește identități de acoperire complete pentru persoane de top și le trimite în diferite țări din întreaga lume. Acești bărbați și femei sunt plătiți generos pentru că își dedică viața serviciilor de informații. Potrivit informațiilor obținute de Der Spiegel, serviciile secrete GRU și SWR mențin în total până la 70 de „ilegali”, ceea ce nu este un număr uriaș.

Dar și alți agenți, care sunt semnificativ mai numeroși decât „ilegalii”, joacă, de asemenea, un rol important în lupta de spionaj a Rusiei, lucrând pentru ambasadele și consulatele Federației Ruse în străinătate. Munca lor poate că nu este la fel de glorificată ca cea a colegilor, dar sunt mulți dintre ei. Persoanele din interior consideră că SWR menține în jur de 3.000 de astfel de spioni, iar GRU până la 1.000. Cei mai mulți sunt deghizați în diplomați. La începutul anului, serviciile de informații occidentale estimau că peste 150 de spioni ruși cu acreditare diplomatică lucrau încă numai în Germania.

Informatorii lor nu știu, de obicei, că au de-a face cu agenți ai serviciilor secrete rusești. La urma urmei, cine ar bănui că Pavel Rubtsov, fostul șef adjunct al biroului comercial și economic al Ambasadei Rusiei la Berlin, este de fapt probabil un reprezentant al serviciului de informații externe SWR? De atunci, acesta a fost expulzat din țară.

Inițiat la un festival

Și cine ar putea fi suspicios atunci când întâlnește un compatriot la festivalul de pescuit din Schlehdorf, Bavaria, după o excursie de rafting cu prietenii?

Este ceea ce i s-a întâmplat cercetătorului de materiale Ilnur N., un doctorand rus la Universitatea din Augsburg. În vara anului 2019, un bărbat i-a vorbit în limba rusă în timp ce aștepta la coadă la un stand de pește. Era Leonid Strukov, oficial consulul general adjunct al Rusiei la München. Dar oficialii din cadrul sistemului judiciar german sunt convinși că este un ofițer SWR.

Strukov i-a spus lui Ilnur N. că se afla frecvent în Augsburg și l-a întrebat dacă ar fi posibil ca ei să se întâlnească la o bere. Ilnur N. a fost de acord, iar o primă întâlnire a avut loc nu după mult timp.

Potrivit lui N., Strukov i-a spus la întâlnire că îl ajuta pe un fost coleg de la o bancă rusă care căuta oportunități de investiții în companii aerospațiale. L-a întrebat pe N. dacă ar putea să îl ajute oferindu-i expertiză privind noi domenii de cercetare în tehnologia aerospațială.

  1. a fost de acord. A compilat fișiere din surse publice, dar a folosit și accesul la arhiva de date a universității pentru a obține unele informații cu plată. Nu a furnizat nicio informație sensibilă, dar a fost totuși plătit de către consulul general adjunct – uneori 100 de euro, alteori 200 și, mai târziu, chiar și 600 de euro.

Spionul rus era interesat în special de vehiculul de lansare european Ariane 6 – și aici, de asemenea, N. a reușit să livreze. La un moment dat, tânărul om de știință a început să îi povestească lui Strukov despre propriile sale cercetări în ceea ce privește dezvoltarea unui criostat, un container în care sunt generate temperaturi extrem de scăzute pentru a testa materiale pentru călătorii spațiale. Inițial, Strukov nu a părut interesat, dar la o întâlnire ulterioară a pus întrebări specifice despre această problemă complexă. De asemenea, a întrebat dacă N. ar putea să-i pună la dispoziție unele dintre documentele din cercetările sale. Dacă era nevoie, putea doar să facă fotografii ale ecranului cu telefonul său mobil.

Poliția îi aștepta pe cei doi bărbați la o întâlnire ulterioară, puțin timp mai târziu, la Augsburg. Biroul Federal pentru Protecția Constituției, agenția de informații interne a Germaniei, îl filase pe Strukov, iar N. a căzut și el în plasa lor. Strukov și-a arătat cartea de identitate de la consulat, și-a invocat imunitatea diplomatică și a plecat. N. a fost plasat în arest preventiv și, în cele din urmă, s-a ales cu o condamnare cu suspendare de un an, cu o factură pentru cheltuielile de judecată și, probabil, cu o carieră ruinată.

  1. a fost, în esență, un idiot util pentru ruși, așa cum sunt mulți dintre informatorii lor. Alții îi ajută pe agenți din vanitate sau din lăcomie de bani; foarte puțini acționează din convingeri politice.

Cu toate acestea, David S. ar putea fi unul dintre puținii care au făcut-o. Mai târziu, anchetatorii au găsit în apartamentul său cărți rusești și un steag rusesc. Cu mulți ani în urmă, David a întors spatele Marii Britanii natale și s-a mutat în Germania, unde a locuit în Potsdam și a lucrat ca agent de securitate la Ambasada britanică din Berlin. Anchetatorii sunt convinși că a împărtășit cu rușii ceea ce a văzut acolo. L-au arestat și l-au extrădat în Marea Britanie. Potrivit presei, acesta a negat acuzațiile.

Este posibil ca Ralph G. să fi acționat, de asemenea, din convingeri politice. Locotenent-colonelul din rezervele forțelor armate germane este judecat din august la Tribunalul Regional Superior din Düsseldorf. Potrivit actului de acuzare, el ar fi furnizat informații agenției de informații militare GRU a lui Putin cel târziu din octombrie 2014 până în martie 2020. Procuratura federală îl consideră un om care a acționat din simpatie pentru Rusia.

  1. s-a întâlnit cu presupusul său șef GRU la Balul Forțelor Aeriene din Bonn. Aproximativ 1.800 de invitați din armată, politică și afaceri au participat la magnificul eveniment de dans de la Beethovenhalle din oraș. Femeile au purtat rochii de bal, iar bărbații au purtat smochinguri sau uniforme. Printre ei s-a aflat și Mihail Starov, un bărbat acreditat ca atașat al forțelor aeriene la Ambasada Rusiei la Berlin, dar aparent doar ca acoperire.

La câteva luni după seara entuziasmantă, Starov l-a vizitat pe rezervistul german la locuința sa din Erkrath, în landul Renania de Nord-Westfalia. După aceea, G. i-ar fi furnizat pentru prima dată rusului informații privilegiate despre sistemul german de rezerviști.

Investigațiile Parchetului Federal au dezvăluit că locotenent-colonelul s-a întâlnit cu presupusul său intermediar GRU de peste o 12 ori, de exemplu la Berlin, la restaurantul Dressler, în Kröv an der Mosel – și de câteva ori la Ambasada Rusiei din Berlin.

Material intern al Bundeswehr dezvăluit

Se crede că Ralph G. ar fi furnizat Rusiei extrase dintr-o carte albă inedită a Bundeswehr din 2016, care prezintă liniile directoare ale politicii de securitate a guvernului german, un document care a primit revizuiri ample după anexarea Crimeei de către Moscova. De asemenea, el ar fi furnizat ponturi către GRU cu privire la înalți oficiali din Bundeswehr despre care credea că ar putea fi simpatizanți ai Rusiei – astfel încât Rusia să îi poată aborda. După ce Starov a părăsit Germania, alții au preluat contactul.

În 2018, serviciul de contrainformații al armatei germane, cunoscut sub numele de MAD, a aflat de situație. Iar G. le-a facilitat destul de mult anchetatorilor, după ce a comunicat deschis cu contactele sale folosind adrese de e-mail înregistrate la web.de și Gmail. Într-o conversație telefonică interceptată de oficialii germani, el a spus că contactele sale din Ambasada Rusiei aparțineau GRU. Cu toate acestea, în timpul unui interogatoriu ulterior, el a negat că ar fi știut de trecutul de informații al bărbaților.

Se presupune că G. nu a primit niciun ban pentru serviciile sale, dar a călătorit la Moscova în mai multe rânduri pentru o conferință de securitate. Potrivit actului de acuzare, rușii s-au ocupat de biletele de avion și de costurile hoteliere. Avocatul său nu a răspuns solicitărilor Der Spiegel. Ambasada Rusiei susține că acest caz și alte cazuri de suspiciune de spionaj sunt simple „speculații care au fost luate din senin”. „Climatul de «spionaj-mania» rusească alimentat în Germania” este „profund regretabil”, a declarat un purtător de cuvânt al ambasadei.

Cu toate acestea, în realitate, dorința unor germani de a ajuta Rusia lui Putin au mers mult dincolo de furnizarea de informații. Doi bărbați din Saxonia și Bavaria au permis Moscovei să ocolească sancțiunile europene la export. Aceștia au făcut parte – se presupune că fără știrea lor – dintr-o rețea de achiziții clandestine condusă de serviciile de informații rusești pe care oficialii germani au reușit să o expună.

De la embargoul impus de UE după anexarea Crimeei, a devenit mai dificil pentru Rusia să achiziționeze tehnologie care ar putea fi folosită și în scopuri militare. Ca răspuns, aghiotanții lui Putin au pornit la cumpărături secrete. Potrivit procurorilor federali germani, un rus pe nume Serghei K. s-a aflat în centrul acestor eforturi, încercând să stabilească contacte cu companii germane la târguri comerciale și în călătorii de afaceri.

Mașini pentru industria de apărare

Serghei K. s-a dat drept director general al „Centrului pentru Dezvoltare Științifică și Tehnică” (URIC), cu sediul în Ekaterinburg, care sună anodin. De fapt, se crede că agenția de informații FSB a pus mâna pe controale – iar tehnologia râvnită a ajuns la companii de stat din domeniul apărării.

Instanțele germane s-au concentrat acum asupra rețelei în două procese. Alexander Sch., un om de afaceri din Augsburg, a fost condamnat pentru că a livrat mașini de frezat speciale în valoare de 7,9 milioane de euro.

În documente erau menționați beneficiari din industria petrolului și a gazelor, dar mașinile de înaltă tehnologie au fost livrate, de fapt, producătorului de apărare OKB Novator, care produce, printre altele, rachete de croazieră Iskander cu capacitate nucleară.

Cel de-al doilea caz în instanță a implicat un bărbat pe nume Alexander S. din orașul Markkleeberg, situat în apropiere de Leipzig. Acesta a fost condamnat pentru vânzarea de echipamente de laborator către Ekaterinburg, necesare pentru producerea de arme chimice sau biologice. Și în această afacere, adevăratul destinatar a fost ascuns pentru a induce în eroare oficialii germani. Der Spiegel a aflat că un mandat de arestare german a fost emis pe numele suspectului de achiziții al lui Putin, Serghei K.

Presupusa bolnavă de cancer Adela K. a fost, de asemenea, strâns legată de Kremlin, după cum arată datele din pașaport. Actele ei de identitate fac parte dintr-o serie de numere care, potrivit reportajelor Der Spiegel și ale partenerilor săi, a fost folosită și de membrii unei unități de elită strict confidențiale a agenției de informații militare GRU. Dar detașamentul, cunoscut sub numele de Unitatea 29155 și înființat în 2009, nu se concentrează în principal pe colectarea de informații, care era scopul principal al Adelei K.. Mai degrabă, cei 20 de foști soldați aflați sub conducerea unui general-maior multiplu decorat sunt echipa de ucigași a lui Putin. Aceștia sunt responsabili de comiterea de atacuri cu explozibili și asasinate – și, astfel, de declanșarea tulburărilor și a fricii în Occident. Pentru a-și lichida victimele, ei se bazează pe arme de foc sau pe agentul neurotoxic Novichok.

Printre victimele suspecte ale comandoului se numără traficantul de arme bulgar Emilian Gebrev, care furnizează arme inamicilor Rusiei, cum ar fi Ucraina. După o cină în 2015, acesta a început să se simtă rău, a intrat în comă și a supraviețuit cu greu otrăvirii. Investigațiile în acest caz sunt încă în curs de desfășurare.

Trei ani mai târziu, agenții de elită i-au otrăvit pe fostul spion rus Serghei Skripal și pe fiica sa în orașul britanic Salisbury. Investigațiile au dezvăluit că membri ai agenției de informații GRU se aflau în zona ambelor scene ale crimei – și toți erau membri ai Unității 29155.

Munca murdară

Agenții care fac parte din această unitate fac munca murdară. Ei sunt antrenați pentru operațiuni externe sensibile, cum ar fi sabotajul, loviturile de stat și asasinatele. Toți au între 30 și 40 de ani și sunt absolvenți ai unor instituții de stat respectate, iar cei mai mulți dintre ei au experiență pe câmpul de luptă, cum ar fi în războaiele din Cecenia sau Ucraina. Mulți dintre ei au servit în unități ale forțelor speciale. Datele de conectare a convorbirilor efectuate în timpul misiunilor lor indică faptul că, uneori, au primit instrucțiuni directe de la oficiali apropiați președintelui rus.

Este dificil de reconstituit unde și cât de des au lovit membrii unității secrete în Europa. Agenții GRU călătoresc sub nume false în multe țări din UE, iar controalele lipsite de vigilență înseamnă că este destul de simplu pentru ei să obțină vize turistice.

În 2014, anul anexării Crimeei, un depozit de muniții din Republica Cehă a explodat, un loc în care probabil că erau depozitate și materiale destinate Ucrainei. Indiciile arată forța de elită a lui Putin. De asemenea, se crede că unitatea 29155 ar fi fost implicată în tentativa de lovitură de stat din Muntenegru din 2016. Între timp, justiția spaniolă analizează suspiciunea de implicare a GRU în conflictul privind independența Cataloniei, cu scopul aparent de a destabiliza țara.

Agenția de informații interne FSB își menține, de asemenea, propria unitate de ucidere, cea mai importantă victimă a sa fiind politicianul de opoziție Alexei Navalny, care s-a prăbușit în august 2020 într-un zbor din orașul siberian Tomsk. Rapoartele realizate de Der Spiegel, Bellingcat și The Insider au dezvăluit că agenții l-au otrăvit cu agentul neurotoxic Novichok. Navalny a fost deținut într-un lagăr de prizonieri din Rusia în ultimul an și jumătate.

Nici agenția nu își limitează operațiunile la teritoriul rusesc. Iar organizația include, de asemenea, forțe speciale militare, cum ar fi Unitatea Vympel, care poartă numele de Departamentul V în cadrul FSB. Rapoartele realizate de Der Spiegel și Bellingcat par să arate că FSB comandă asasinate la comandă prin intermediul foștilor membri ai unității.

Vadim Krasikov, de exemplu, care a împușcat și ucis un fost luptător cecen la 23 august 2019, într-un parc din Berlin, a avut contacte cu Vympel și a petrecut timp în proprietățile FSB în mai multe rânduri. În decembrie 2021, el a fost găsit vinovat de cea mai înaltă instanță din Berlin, Kammergericht, că și-a împușcat victima la ordinul actorilor de stat ruși. După cum se arată clar în verdict: „A fost un caz de terorism sponsorizat de stat”. Ambasada Rusiei la Berlin a declarat că verdictul a fost „motivat politic”.

A fost această crimă un caz izolat?

Se consideră o certitudine că agenții FSB au ucis și un fost luptător cecen la Istanbul în 2015. În ianuarie 2020, agenții germani de informații interne au urmărit la Hamburg cum un agent FSB de rang înalt, Igor Egorov, s-a întâlnit cu un presupus ucigaș plătit. O arestare planificată pentru luna martie a eșuat după ce serviciile secrete ucrainene au aflat despre acest caz și și-au publicat suspiciunile pe internet, după care Egorov a ales să nu mai facă nicio călătorie în Germania.

Agenții și spionii Moscovei nu amenință doar criticii și dușmanii. De asemenea, ei pun în pericol infrastructura critică din lumea occidentală prin intermediul pirateriei informatice și al sabotajului.

„Trebuie să fim conștienți de faptul că Rusia se află în rețelele noastre”, a declarat Wolfgang Wien, vicepreședinte al Bundesnachrichtendienst (BND), agenția germană de informații externe, la o conferință recentă privind securitatea de la Potsdam. Agenția sa, a spus el, are o perspectivă solidă asupra lumii cibernetice, iar ceea ce observă acolo este neliniștitor. „Trebuie să presupunem că și ei pregătesc ceva pentru noi”, a spus Wien. „În mod clandestin, în rețele”.

Ceea ce a abordat șeful adjunct al BND în comentariile sale publice este coșmarul fiecărei agenții germane: Hackerii se infiltrează în zonele sensibile ale infrastructurii publice și instalează programe malware, care pot fi apoi activate după bunul plac pentru a manipula sau distruge sistemele pe care le-au infectat – fie că este vorba de aparatura electronică a spitalelor, de sistemele IT ale agențiilor germane sau chiar de centralele electrice.

Faptul că astfel de considerații nu sunt doar niște „himere distopice” este demonstrat de un grup pe care experții și agențiile de securitate occidentale îl numesc Berserk Bear. Grupul este mai puțin proeminent decât alte grupuri de hackeri ruși, deoarece operațiunile lor par a fi mai puțin spectaculoase. Însă acestea sunt extrem de cuprinzătoare și au fost descoperite în 135 de țări diferite în ultimii ani. Hackerii sunt periculoși pentru că accesul pe care l-au pregătit ar putea fi folosit într-o zi de Rusia într-o operațiune globală. Atacurile asupra sateliților Viasat și asupra sistemelor de apărare ucrainene au fost doar o mică mostră.

Recent, au fost atașate grupului chiar și chipuri și o adresă poștală, Departamentul de Justiție al SUA depunând în martie acuzații împotriva a trei presupuși membri ai Berserk Bear. Se crede că aceștia sunt membri ai Unității 71330 a FSB, cunoscută sub numele de Centrul 16.

Anchetatorii americani i-au acuzat pe cei trei că au petrecut ani de zile vizând sistemele de control ale infrastructurilor critice din Occident. Scopul era de a obține acces permanent la sistemele informatice ale acestora printr-un fel de backdoor. Departamentul de Justiție consideră că au reușit să își instaleze malware-ul în peste 17.000 de cazuri. „Accesul la astfel de sisteme ar fi oferit guvernului rus posibilitatea, printre altele, de a perturba și deteriora astfel de sisteme informatice într-un moment viitor la alegerea sa”, se arată în rechizitoriu. Hackerii reușiseră deja să pătrundă în sistemul de contabilitate al unei centrale nucleare din Kansas.

Companiile germane au fost, de asemenea, vizate de grupul de hackeri ruși. Biroul Federal pentru Protecția Constituției (BfV), agenția de informații interne a Germaniei, a avertizat în 2018 cu privire la o campanie iminentă a grupului. Furnizorul de telecomunicații Netcom BW a descoperit, de fapt, indicii revelatoare în propria rețea, despre care anchetatorii cred că provin de la Berserk Bear. De atunci, procurorii germani au emis un mandat de arestare pe numele unui bărbat care a fost acuzat în SUA ca fiind un hacker al agenției ruse de informații FSB.

Teama de existența unor celule digitale adormite în cele mai importante rețele de infrastructură și centrale electrice nu este nouă. Dar nu a fost niciodată atât de mare ca în prezent.

Experții în apărare cibernetică din cadrul BfV au dezvoltat un joc de cărți cu cvartete cu cele mai periculoase grupuri de hackeri sponsorizați de stat din lume. În pachet există cinci cărți pentru grupurile de hackeri ruși.

În joc, Berserk Bear are un „factor de durere” de 8,5 din 10. Un alt grup rusesc, cunoscut sub numele de Fancy Bear, care este legat de agenția de informații militare rusești GRU, are un „indice de pericol” de 9,5 din 10. În 2015, grupul a atacat parlamentul german, Bundestag, și a sustras date de la mai mulți parlamentari, inclusiv de la biroul parlamentar al Angelei Merkel, care era cancelar la acea vreme.

O carte suplimentară în jocul de cvartete este rezervată Venomous Bear, care este mai cunoscut sub pseudonimul Snake, din cauza vicleniei membrilor săi, despre care se crede că se află sub controlul FSB. În 2018, aceștia au reușit să pătrundă în rețeaua extrem de securizată a Ministerului de Externe al Germaniei. În jocul de cărți al BfV, grupului i-au fost atribuite 9 puncte din 10 la categoria „capacități”.

Războinicii cibernetici ai Moscovei se bazează pe o varietate de tehnici diferite. Există metode mai sofisticate, cum ar fi furtul de date, analizarea lor în liniște și, poate, fără a le face niciodată publice. Există abordarea mai sălbatică de a publica datele furate pe internet pentru ca toată lumea să le vadă, cum a fost cazul e-mailurilor furate de la democrații lui Hillary Clinton în 2016. Și apoi există distrugerea și sabotajul pur și simplu, precum în 2015, când rețeaua electrică ucraineană s-a prăbușit.

Alți hackeri își concentrează atenția asupra lansării de campanii de denigrare, difuzării de știri false și dezinformării. Cel mai important dintre aceste grupuri se numește Ghostwriter, iar oficialii germani cred că în spatele acestuia se află GRU.

Ghostwriter a vizat politicieni germani. Aceștia se bazează pe e-mailuri de phishing pentru a se infiltra și a prelua controlul conturilor de e-mail și de social media. Der Spiegel a aflat că aproximativ 12 legislatori din parlamentele federale și de land din Germania, sau membri ai personalului acestora, au căzut în plasa tacticilor mai degrabă nesofisticate ale grupului.

Un exemplu din Polonia demonstrează cât de răutăcioase pot fi campaniile grupului. Hackerii din această țară au reușit să obțină acces la contul de Facebook al lui Marcin Duszek, un parlamentar al partidului național-conservator Lege și Justiție (PiS), și să posteze fotografii compromițătoare ale presupusei sale secretare. De asemenea, hackerii au preluat controlul asupra contului de Twitter aparținând politicianului Joanna Borowiak și, în numele acesteia, i-au insultat pe susținătorii dreptului la avort ca fiind „prostituate dependente de droguri și ucigașe de copii”. Pe contul de Twitter al lui Marek Suski, un parlamentar senior al PiS, Ghostwriter a publicat o fotografie a unui politician local purtând lenjerie intimă roșie.

De la invazia rusă în Ucraina, membrii Ghostwriter au postat minciuni despre război pe Facebook folosind conturi deturnate. Un videoclip, de exemplu, pare să arate un grup de soldați ucraineni ieșind dintr-o pădure și fluturând steaguri albe în timp ce se predau rușilor. Experții în securitate de la Meta, compania mamă a Facebook, au declarat ulterior că videoclipul este fals.

Eșecurile Germaniei

Hackeri sponsorizați de stat, spioni cu pașapoarte diplomatice, unități de asasinat: Atacul ascuns al lui Putin asupra Occidentului are loc la mai multe niveluri diferite. Cum se poate apăra statul?

Germania a ignorat problema prea mult timp, iar acum deficitele sunt greu de recuperat, cel puțin potrivit fostului agent CIA John Sipher. Verdictul său privind contraspionajul german este dur. „În timpul în care am lucrat cu o mare varietate de servicii pentru a urmări și a mă apăra împotriva subversiunii rusești, am constatat că serviciile germane sunt mult mai puțin utile și mai puțin capabile decât majoritatea omologilor lor europeni”, spune Sipher. „Nu-mi amintesc nicio cooperare serioasă”.

„După reunificare, Germania și-a încetat în mare parte eforturile de contraspionaj, în timp ce alte țări au continuat să facă ceea ce făcuseră în timpul Războiului Rece”, spune Konstantin von Notz, parlamentar al Partidului Verzilor și șef al organismului care exercită controlul parlamentar asupra agențiilor de informații din Germania. „Am fost neglijenți și nu am fost atenți la detalii. Iar acum, avem o problemă de securitate semnificativă”.

Dependența de gazele naturale și petrolul rusesc, speranța că legăturile economice vor produce schimbări politice și o viziune romanțată asupra Rusiei: Toate acestea au împiedicat Germania, timp de mulți ani, să reacționeze la ostilitatea evidentă. „Ca să fiu sincer, am neglijat complet problema Rusiei”, spune un fost membru de rang înalt al BfV.

Germania și-a intensificat ușor abordarea față de Rusia în urma pirateriei informatice a parlamentului german și a crimei comise în parcul din Berlin, dar eforturile au fost acum intensificate semnificativ ca răspuns la invazia din Ucraina. Anterior, Germania obișnuia să expulzeze doar ocazional suspecții de spionaj rus care erau acreditați ca diplomați. Mai recent, însă, Berlinul a vizat 40 de angajați ai Ambasadei Rusiei. Cu toate acestea, Germania vrea să fie prudentă cu astfel de expulzări, de teamă că ar putea pierde influența în Rusia. La urma urmei, Moscova are tendința de a răspunde la astfel de expulzări prin aruncarea unui număr egal de germani în afara Rusiei.

Problema cu acest lucru, potrivit guvernului german, este că ambasada germană de la Moscova este mult mai mică decât reprezentanța rusă din Berlin.

Alte țări, cum ar fi Regatul Unit, au luat totuși decizia, cu ani în urmă, de a expulza imediat din țară toți spionii identificați. Oficialii din Marea Britanie și din alte părți spun că procedând astfel este mult mai bine din punct de vedere al contraspionajului. În total, țările europene au expulzat peste 400 de persoane suspectate de spionaj rusesc de la invazia din Ucraina.

La BfV, contraspionajul a revenit ca un obiectiv semnificativ abia în ultimii ani. În timp ce la sfârșitul Războiului Rece, în divizia de contraspionaj a agenției lucrau aproape 400 de persoane, numărul acestora a început să scadă rapid de-a lungul anilor și a ajuns la cel mai scăzut nivel din 1990 în 2014, anul în care Rusia a anexat Crimeea. Practic, departamentul a fost redus la jumătate – în ciuda numeroaselor avertismente din partea experților în securitate.

Anul trecut, agenția a primit autorizația de a angaja încă 350 de persoane, unele dintre noile locuri de muncă fiind dedicate contraspionajului.

MAD, agenția de informații militare, intenționează, de asemenea, să facă o serie de angajări pentru a completa lista de contraspionaj, multe dintre cele peste 100 de locuri de muncă din cadrul departamentului fiind în prezent neocupate. Dar nu este ușor să găsești oameni buni și de încredere.

Operațiuni de spionaj în Germania

În rândul politicienilor din Germania, gradul de conștientizare a pericolelor prezentate de Rusia a crescut dramatic de la 24 februarie. Incursiunile hackerilor la sediul Partidului Verde din mai și iunie, care par să aibă legătură cu Rusia, au jucat, de asemenea, un rol.

În Bundestag, parlamentarii Verzi au luat recent măsuri destul de neobișnuite. Experții în politică externă și de securitate, împreună cu trei secretari de stat parlamentari, au decis să renunțe la birourile lor prestigioase care dau spre bulevardul central berlinez Unter den Linden. Experții în informații de la BfV le-au spus politicienilor că astfel de birouri sunt ușor de spionat, deoarece se află chiar vizavi de Ambasada Rusiei. Birourile sunt acum folosite de colegii de partid care se concentrează pe domenii politice mai puțin sensibile.

Oficialii germani examinează acum scenarii care erau de neimaginat cu puțin timp în urmă. Un document confidențial al aparatului de securitate avertizează că „ar putea exista o intensificare a spionajului asupra obiectivelor de stat și parlamentare” în Germania. Documentul notează că astfel de eforturi se vor concentra asupra Cancelariei și asupra ministerelor cheie, cum ar fi portofoliile de externe, interne, apărare și economie. Comisiile Bundestagului sunt, de asemenea, în pericol, iar oficialii din domeniul securității sunt la fel de îngrijorați de posibile operațiuni de sabotaj în Germania care vizează, de exemplu, livrările de arme către Ucraina. De asemenea, nu poate fi exclus, spun oficialii, ca rușii să încerce să creeze tulburări în Germania, cum ar fi prin livrarea de explozibili către teroriști sau prin operațiuni sub steag fals.

Agenți ai serviciilor de informații militare au putut recent să fie martori la ceea ce spionii ruși din Germania sunt încă capabili să facă. Statele Unite și Germania abia își anunțaseră în această primăvară intenția de a instrui soldații ucraineni să folosească arme occidentale, înainte ca agenții Moscovei să devină activi.

Oficialii germani au început brusc să vadă vehicule suspecte în fața a două instalații militare în care soldații americani și germani instruiesc recruți ucraineni. Agenții cred că acestea ar fi putut folosi un scanner pentru a intercepta date mobile de la ucraineni. De asemenea, au fost văzute mini-drone echipate cu camere de luat vederi care zburau deasupra terenurilor de antrenament înainte de a dispărea din nou rapid.

Oficialii cred că activiștii opoziției ruse care au fugit în Germania ar putea fi în pericol, agenții lui Putin vizându-i probabil pe aceștia. Același lucru este valabil și pentru dezertorii din armata rusă și din aparatul de securitate care ar putea fugi în Germania. Slujitorii lui Putin ar putea recurge chiar la asasinate pentru a-i descuraja și pe alții să dezerteze.

Cât de tensionată este situația în rândul oficialilor germani este ilustrată de un incident recent din Berlin. Într-o seară din august, în partea de vest a orașului au fost trimiși polițiști și pompieri, împreună cu specialiști în arme biologice și chimice. În hainele lor de protecție portocalii, bărbații și femeile păreau desprinși dintr-un film de catastrofă.

Reacția a venit ca urmare a îngrijorării că marionetele lui Putin ar fi putut viza un activist al opoziției ruse. În Rusia, femeia a fost declarată „agent străin” și a fugit la Berlin în urmă cu câteva luni.

Într-un moment în care nu era acasă, un vecin a sunat la autorități pentru a anunța că cineva se afla în apartamentul femeii și că se auzeau voci vorbind în limba rusă. Apoi, a relatat vecinul, mai multe persoane au ieșit în fugă din apartament și s-au urcat într-o mașină neagră.

Oficialii au luat în serios raportul și experții au căutat în apartament explozibili și agenți toxici. Până în prezent, nu s-a găsit nimic, deși căutările pentru microfoane continuă. Cu toate acestea, se pare că ar fi fost o alarmă falsă. De data aceasta”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Perfecta precizare, „povesti fascinante”, ca de ar fi realitatea , fratilor nu va mai zbateti ,nu aveti nicio sansa!! Rusia e cu cel putin 2 pasi in fata occidentului, si toate mutarile au fost anticipate!!!
    Rusia este intre 2 extreme, ori ii iese si nu va avea rival, ori nu ,si va pierde totul, va disparea din big 3!!!

  2. Sunt convins ca partidul comunist chinez e mult mai infiltrat însă eu joaca low. Dau numai un exemplu, Marea Britanie vroia sa își facă reteaua 5G cu Huawei. Telekom in Germania zice ca deja e prea mult băgată cu Huawei și ca nu mai poate da înapoi…
    Poate totuși se vor trezi și vesticii la realitate pana nu e prea târziu

  3. Trebuie sa credem pe cuvant presa neobolsevica, g4? Io zic ca au cam trecut vremurile alea, meseria voastra e pe duca, impreuna cu sponsorii vostri. 😜

  4. Crimă curata rusia ! Ce fac politikkeni lor ? Țin 180 miliane de oameni în sărăcie în cea mai bogată țară asta fac. Cu spionajul se ocupă de mult dar viața în rusia este tot cumplită ! La noi e simplu nu trebuie spioni acoperiți. Te uiți în HAUR și-i vezi pe toți, bine nu chiar pe toți mai sunt și prin PESEDEU , așa câte un președinte de onoare , câte un Coarnă, Moscovici ..șa șa mai departe. În Ungaria ..în Republica Sovietica HUNgaria .. nu mai este nevoie de spioni acoperiți ..acolo s-a rezolvat, telecomanda lui Orban e la Kremlin.

  5. La noi as zice 100% Tariceanu

  6. Mai usor cu drogurile si cu slava baieti.
    Winter is coming 🥶 🖕🇺🇦

  7. Și o cercetare cu spioni americani infiltrați in țările europene nu? Să înțelegem că așa de slăbuți sunt cei de la CIA? Sau că americani nu au nevoie de spioni infiltrați pentru că Europa este condusă de ei, conducătorii noștri fiind doar niste păpuși ?

  8. Felicitari redactiei pentru continutul articolului.
    Pe baza articolului sunt de gasit multe alte informatii de continut asemanator in presa mondiala !
    Din pacate le-a cazut greu la stomac adulatorilor / trollilor hoardei mongole de la rasarit !
    Ma astept ca in urmatoarele zile / saptamani sa asistam la tot felul de facaturi ale hoardei pentru a-si acoperi esecul din Ucraina. S-a inceput deja cu demonstratia de la Praga si cu circu AURolac de marti de la parlament.
    Hoarda este de deplans pentru esecul usturator din Ucraina unde coloana a V-a a dat-o in bara !