G4Media.ro

Amnesty International acuză dur „Big Pharma” de monopolizarea proprietăţii intelectuale, blocarea transferului…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Amnesty International acuză dur „Big Pharma” de monopolizarea proprietăţii intelectuale, blocarea transferului de tehnologie şi limitarea extinderii în lume a producţiei vaccinurilor anti-COVID-19

Organizaţia nonguvernamentală (ONG) Amnesty International acuză grupurile farmaceutice care produc vaccin împotriva COVID-19 de faptul că alimentează o „criză a drepturilor omului fără precedent” şi cere livrarea a două miliarde de doze de vaccin anti-COVID-19 ţărilor sărace, relatează AFP, citată de News.ro.

Într-un raport – intitulat „O dublă doză a inegalităţii: companiile farmaceutice şi criza vaccinurilor împotriva COVID-19”, publicat miercuri -, ONG-ul acuză majoritatea acestor laboratoare farmaceutice de faptul că nu acordă prioritate ţărilor celor mai sărace.

Amnesty publică acest raport în contextul unui summit mondial pe tema vaccinurilor, miercuri. Preşedintele american Joe Biden a promis să anunţe angajamente suplimentare în vederea vaccinării în ţările cele mai sărace.

„Vaccinarea lumii este singura noastră cale de a ieşi din această criză. Ar fi timpul salutării acestor întreprinderi, care au creat vaccinuri atât de rapid, drept nişte eroi”, afirmă, citată într-un comunicat, secretara generală a Amnesty, Agnès Callamard.

„În schimb, spre marea lor ruşine şi durerea noastră colectivă, blocarea intenţionată a transferului cunoştinţelor de către Big Pharma şi manevrele lor în favoarea ţărilor bogate au declanşat o penurie de vaccinuri, întru totul previzibilă şi întru totul devastatoare pentru alţii”, denunţă ea.

ONG-ul trece în revistă politica AstraZeneca, Pfizer, BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson şi Novavax – al cărei vaccin nu este încă aprobat – în privinţa drepturilor omului, stabilirii preţului, proprietăţii inntelectuale, împărtăşirii cunoştinţelor şi tehnologiei, alocării dozelor şi transparenţei.

Amnesty susține că, „în diverse grade, cei şase dezvoltatori de vaccinuri (anti-COVID-19) nu şi-au respectat responsabilităţile în domeniul drepturilor omului”.

Dintre cele 5,76 de miliarde de doze administrate, numai 0,3% au fost administrate în ţări cu venituri „slabe”, iar 79% au ajuns în ţări cu venituri „superioare medii” şi „mari”, denunţă ONG-ul.

Pfizer, BioNTech şi Moderna preconizează să obţină profituri totale de 130 de miliarde de dolari până în 2022, potrivit Amnesty, care subliniază că „câştigul nu ar trebui să treacă niciodată înaintea vieţii”.

Majoritatea grupurilor farmeceutice au primit „miliarde de dolari din finanţări guvernamentale, însă dezvoltatorii de vaccinuri au monopolizat proprietate intelectuală, au blocat transferurile de tehnologie şi au limitat în mod agresiv măsuri care permit extinderea producţiei în lume a acestor vaccinuri”, acuză Amnesty.

ONG-ul îndeamnă laboratoarele farmaceutice şi guvernele „să schimbe direcţia” şi să furnizeze două miliarde de doze de vaccin ţărilor sărace.

Toate aceste întreprinderi farmaceutice, mai puţin Novavax, – contactate de Amnesty înainte de publicarea raportului – i-au răspuns şi au recunoscut faptul că este esenţială o distribuţie dreaptă şi echitabilă, mai ales în ţările sărace, şi şi-au scos în faţă eforturile în acest sens, însă fără să convingă ONG-ul.

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. big pharma? nu exista asa ceva.

  2. „Monopolizarea proprietății intelectuale”?! Ha! Pai ori e proprietate privată ori nu mai e! Ok, să-și îndeplinească angajamentele cauzate de folosirea banilor publici, in rest….

  3. Nu pot sa cred,sa fie BigPharma niste hapsani distrusi dupa profit?Nu cred,asta-i teoria conspiratiei.

  4. Si de ce draq ar da o companie privata produsul pentru care a cheltuit sute de milioane in cercetare si testare gratis? Nu au tarile bogate suficienti bani sa cumpere doua miliarde de doze si sa le distribuie in tarile sarace? Acum oricum e exces de doze,toate tarile au stocuri.

  5. Ghici ghicitoare!
    Oare sunt Rusii si Chinezoii cumva interesati?
    Nu in nici un caz, nu se poate ca ei sa finanteze amnesty intrnational sa lupte pentru binele planetei prin eliminarea patentelor, sa mai capete niste tehnologii pe care nu au reusit sa le fure! Cadooo gratis!

    Si inteligentiii hap dupa fenta :)))

    • Sa transfere tehnologia, eventual si drepturile de proprietate rusilor, dar mai ales chinezilor. Sa le dea gratis ca sa fie oengistii fericiti.