G4Media.ro

Americanii sărbătoresc Ziua națională a baconului

Sursa foto: Unsplash / Michelle @Shelly Captures It

Americanii sărbătoresc Ziua națională a baconului

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare, relatează Agerpres.

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii „Winnie-the-Pooh”: „- What day is it?, asked Pooh. – It’s today, squeaked Piglet. – My favorite day, said Pooh” (” – Ce zi este?, întrebă Pooh. – Este astăzi, guiţă Piglet. – Ziua mea favorită, spuse Pooh”).

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.

Ziua şuncii

Probabil că există foarte puţine feluri de mâncare în această lume care nu au gust mai bun dacă sunt servite împreună cu câteva feliuţe de şuncă. Fie că este vorba de exoticul bacon acoperit cu ciocolată, sau de cheesburger cu bacon sau pur şi simplu de banala omletă cu şuncă prăjită, pentru mulţi, acest deliciu culinar este foarte greu de refuzat.

Iar ziua de 30 ianuarie este sărbătorită în Statele Unite ale Americii drept ziua şuncii (#BaconDay).

Originile bacon-ului sunt probabil foarte îndepărtate în timp. Istoricii şi lingviştii au identificat provenienţa cuvântului în engleza medie, limba engleză vorbită în perioada de după cucerirea normandă, în cuvântul „bacun”, de provenienţă franceză. Germanii îi spuneau „bacho”, iar vechii teutoni foloseau cuvântul „backe”, conform site-ului daysoftheyear.com.

Toate aceste cuvinte înseamnă „spate” şi indică faptul că bacon-ul provine din spatele porcului.

Romanii se bucurau şi ei de gustul deliciosului bacon, pe care îl numeau însă „petaso”. Istoria acestui preparat este foarte lungă pentru că se suprapune cu nevoia oamenilor din vechime de a conserva carnea.

Conform surselor istorice, prezenţa baconului este atestată de cel puţin 1500 de ani. În acea perioadă baconul se prepara din carnea de pe spate sau de pe burta porcului, pe care se adăuga sare pentru a o conserva şi era probabil foarte grasă.

În Anglia secolului XII, la iniţiativa unei biserici din Great Dunmow, şunca avea să capete şi o importantă funcţie socială, adânc ancorată în viaţa de familie. Astfel, orice bărbat însurat care putea să jure în faţa lui Dumnezeu şi a congregaţiei că nu s-a certat cu soţia lui timp de un an şi o zi, era răsplătit cu şuncă. Un bărbat care aducea şunca acasă („bring home the bacon”) era foarte respectat în comunitate şi soţia lui era invidiată de alte femei mai puţin norocoase cu bărbaţii lor.

În 1539 exploratorul spaniol Hernando de Soto a dus şunca în Lumea Nouă. El a adus un număr de 13 porci cu el, la bordul corabiei, iar în următorii 3 ani după debarcarea în America această primă turmă de porci de pe continentul nou-descoperit avea să ajungă să numere peste 700 de exemplare.

Ziua naţională a şuncii a fost creată în 1997 şi este legată şi de un celebru personaj de desene animate, Homer Simpson şi de pasiunea sa sinceră pentru bacon.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Ei sunt mici copilasi pe langa noi,noi sarbatorim saptamanal cate un sfant

  2. Depinde daca esti bugetar roman sau USAGM.