G4Media.ro

America de Sud este devastată de coronavirus, în timp ce Europa își…

sursa foto: Pixabay

America de Sud este devastată de coronavirus, în timp ce Europa își revine treptat

Uniunea Europeană și-a prezentat miercuri planul de redresare economică, continuând relaxarea măsurilor luate în perioada vârfului epidemiei de coronavirus, care pierde teren pe Vechiul Continent, dar continuă să progreseze în America de Sud.

Răspândirea coronavirusului se „accelerează” în Brazilia, Peru și Chile, a avertizat marți o agenție regională a Organizației Mondiale a Sănătății, solicitând acestor țări să nu relaxeze măsurile de încetinire a contaminării.

Nou epicentru

„În America de Sud, ne preocupă în special faptul că numărul de noi cazuri înregistrate săptămâna trecută în Brazilia este cel mai mare dintr-o perioadă de șapte zile de la începutul pandemiei”, a declarat Carissa Etienne, director al Organizației Pan Americane pentru Sănătate (OPAS), cu sediul la Washington.

Peru, la rândul său, a înregistrat un număr record de 5.772 de noi contaminări cu coronavirus în 24 de ore, cu un total de aproape 130.000, a anunțat marți Ministerul Sănătății.

Numărul zilnic de noi infecții din America Latină l-a depășit pe cel din Europa și Statele Unite, ceea ce face din continentul latino-american „fără îndoială” noul epicentru al pandemiei, potrivit organizației regionale.

LATAM în faliment

Simbol al acestei agravări, compania aeriană LATAM, cea mai mare din America Latină, s-a prăbușit marți după declararea falimentului în Statele Unite, ca urmare a efectelor pandemiei.

Pe de altă parte, pentru a treia zi la rând, Statele Unite au înregistrat sub 700 de morți din cauza Covid-19, potrivit cifrelor publicate de Universitatea Johns-Hopkins.

În Europa, chiar dacă relaxarea continuă, morții nu sunt dați uitării. Spania a început miercuri un doliu național de 10 zile pentru victimele coronavirusului, care a ucis peste 27.000 de oameni în această țară.

La Bruxelles, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat miercuri un plan de redresare mult așteptat, dar care întâmpină deja opoziția țărilor din Nord. Mai multe state și-au anunțat deja propriul plan de a sprijini anumite sectoare ale economiei, precum Franța, care a promis marți opt miliarde de euro pentru a salva industria auto.

Piețele bursiere în creștere

Totuși, acumularea de datorii generate de aceste planuri de sprijin începe să îngrijoreze Banca Centrală Europeană. Temerile unei rupturi în zona euro ar putea să reapară după explozia datoriei publice în majoritatea țărilor, ca urmare a impactului coronavirusului, avertiza marți BCE.

Piețele financiare au rămas însă încrezătoare, confirmând marți progresul atât în ​​Europa, cât și pe Wall Street. Bursa din New York a urcat constant, manifestând optimism în ceea ce privește reluarea treptată a activității economice, ilustrată prin redeschiderea parțială de pe Wall Street.

În metropola cea mai afectată de boală, unde închiderea companiilor este decretată cel puțin până în iunie, 80 de brokeri au descins pentru prima dată după 23 martie în legendara sală de pe Wall Street.

Marele Bazar din Istanbul își așteaptă clienții

Bursa din New York nu este singurul loc simbolic care s-a redeschis. După situl arheologic Pompei sau Basilica Nașterii din Betleem, redeschise marți, va fi rândul Marelui Bazar din Istanbul să-și primească clienții și vizitatorii în câteva zile. Este pentru prima dată când această piață acoperită, cu o vechime de aproape șase secole și una dintre cele mai mari din Europa, a fost închisă pentru atâta timp.

În Iran, țara cea mai lovită de pandemie din Orientul Mijlociu, restaurantele s-au redeschis marți.

Cu toate acestea, va dura până la 1 iunie pentru ca turiștii să poată reintra în Colosseum, cel mai vizitat sit turistic din Italia. „Aceste luni trecute au fost foarte dificile, cu o tăcere suprarealistă greu de acceptat”, au remarcat oficialii monumentului emblematic al capitalei italiene.

Muzeele și fotbalul

Aproape toate monumentele și clădirile celebre din Italia s-au redeschis publicului în decurs de o săptămână: situl arheologic de la Pompei, marți, Bazilica Sf. Petru din Roma săptămâna trecută, Galeria Borghese sau Muzeele Capitolinee, catedralele din Florența și Milano. Muzeele Vaticanului, o altă importantă destinație turistică a lumii, au programat, de asemenea, redeschiderea pe 1 iunie.

La Paris au apărut marți primii vizitatori ai câtorva muzee, dornici de a se reconecta cu arta după o lungă recluziune. „Timp de două luni am vizitat doar băcănia din colț! Era esențial să mă întorc la un loc de cultură”, a exclamat Françoise, „izolată în/cu muzică”, încântată să găsească eleganța rafinată a muzeului Jacquemart-André, care găzduiește o expoziție Turner.

Totuși, Germania a anunțat marți că dorește să-și extindă normele de distanțare până la 29 iunie, pentru a limita epidemia. Acest lucru nu a împiedicat fotbalul german să-și reintre în drepturi, dar fără spectatori. Bayern Munchen a câștigat prima partidă în spatele ușilor închise marți, la Dortmund (1-0), și a deschis calea pentru un al optulea titlu consecutiv de campionat.

De asemenea, crește presiunea pentru redeschiderea frontierelor în Europa. Italia face eforturi pentru o reluare coordonată a călătoriilor pe 15 iunie, dată care ar putea deveni „Ziua Z” a turismului, a declarat luni seara ministrul italian de externe, Luigi Di Maio. Declarațiile sale sunt în concordanță cu un apel franco-german pentru ca frontierele să fie redeschise cât mai repede posibil, lansat marți de președintele Adunării Naționale Franceze și de omologul său german.

Sursa: La Tribune de Geneve / Traducerea: Ruxandra Lambru (Rador)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...