G4Media.ro

Amendă record pentru Google: Curtea de Justiție a UE amendează gigantul tehnologic…

Sursa foto: Unsplash/ Pawel Czerwinski

Amendă record pentru Google: Curtea de Justiție a UE amendează gigantul tehnologic american cu peste 4 miliarde de euro pentru încălcarea normelor antitrust

Google a suferit miercuri unul dintre cele mai mari eșecuri ale sale, când Curtea de Justiție a Uniunii Europene i-a aplicat o amendă de 4,125 de miliarde de euro pentru că a folosit sistemul său de operare mobil Android pentru a contracara rivalii, oferind un precedent pentru alte autorități de reglementare care să crească presiunea, relatează Reuters.

Unitatea gigantului tehnologic american Alphabet a contestat o hotărâre anterioară, dar decizia a fost în mare parte confirmată de cea de-a doua instanță supremă din Europa în hotărârea de miercuri, iar amenda a fost redusă doar modest de la 4,34 miliarde de euro.

Este o amendă record pentru o încălcare a normelor antitrust. Autoritatea antitrust a UE a aplicat amenzi antitrust în valoare totală de 8,25 miliarde de euro celui mai popular motor de căutare pe internet din lume, în cadrul a trei investigații care datează de mai bine de un deceniu.

Aceasta este a doua înfrângere în instanță pentru Google, care a pierdut anul trecut contestația la o amendă de 2,42 miliarde de euro, prima dintr-un trio de cazuri.

„Tribunalul confirmă în mare măsură decizia Comisiei potrivit căreia Google a impus restricții ilegale producătorilor de dispozitive mobile Android și operatorilor de rețele mobile pentru a consolida poziția dominantă a motorului său de căutare”, a declarat instanța.

„Pentru a reflecta mai bine gravitatea și durata încălcării, Tribunalul consideră totuși că este oportun să impună o amendă de 4,125 miliarde de euro companiei Google, raționamentul său fiind diferit în anumite privințe de cel al Comisiei”, au precizat judecătorii.

Google, care poate face apel în materie de drept la Curtea de Justiție a UE, cea mai înaltă instanță europeană, și-a exprimat dezamăgirea.

„Suntem dezamăgiți de faptul că Curtea nu a anulat decizia în totalitate. Android a creat mai multe opțiuni pentru toată lumea, nu mai puține, și sprijină mii de afaceri de succes în Europa și în întreaga lume”, a declarat un purtător de cuvânt.

Impuls antitrust

Hotărârea reprezintă un impuls pentru șefa antitrust a UE, Margrethe Vestager, după eșecurile înregistrate în acest an în cazuri care au implicat alți giganți din domeniul tehnologiei, precum Intel și Qualcomm.

Vestager a făcut din lupta împotriva Big Tech o caracteristică a funcției sale, ceea ce a încurajat autoritățile de reglementare din Statele Unite și din alte țări să urmeze exemplul.

În prezent, ea investighează activitatea de publicitate digitală a Google, acordul de publicitate Jedi Blue cu Meta, regulile App Store de la Apple, piața și utilizarea datelor de către Meta și practicile de vânzare online și de piață ale Amazon.

Curtea a fost de acord cu evaluarea Comisiei potrivit căreia producătorul iPhone, Apple, nu se afla pe aceeași piață și, prin urmare, nu putea constitui o constrângere concurențială împotriva Android.

Sprijinul instanței ar putea consolida autoritatea de supraveghere antitrust a UE în investigațiile sale privind practicile comerciale ale Apple pe piața de streaming muzical, unde autoritatea de reglementare susține că firma domină.

FairSearch, a cărui plângere din 2013 a declanșat cazul UE, a declarat că hotărârea va consolida și mai mult normele de referință ale lui Vestager în domeniul tehnologiei, menite să limiteze giganții americani din domeniul tehnologiei, care vor intra în vigoare anul viitor.

„Această victorie va încuraja Comisia să aplice noul său regulament care domină Big Tech, Digital Markets Act”, a declarat avocatul său, Thomas Vinje.

În decizia sa din 2018, Comisia a afirmat că Google a folosit Android pentru a-și consolida poziția dominantă în domeniul căutării generale pe internet prin plăți către marii producători și operatorii de rețele mobile și prin restricții.

Google a declarat că a acționat ca nenumărate alte întreprinderi și că astfel de plăți și acorduri ajută la menținerea Android ca sistem de operare liber, criticând decizia UE ca fiind în dezacord cu realitatea economică a platformelor de software mobil.

Cazul este T-604/18 Google vs. Comisia Europeană.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...