G4Media.ro

Ambasadorul SUA la Budapesta, critici și cereri concrete pentru guvernul Orban chiar…

Ambasadorul SUA la Budapesta, critici și cereri concrete pentru guvernul Orban chiar în Parlamentul maghiar

David B. Cornstein, ambasadorul SUA la Budapesta, a susținut joi în Parlamentul maghiar un discurs cu puternice accente critice la adresa guvernului Orban. Diplomatul american le-a spus parlamentarilor din comisia de politică externă că este ”trist” pentru că universitatea lui Soros a fost forțată să plece din Budapesta, iar extrădarea în Rusia în loc de SUA a celor doi traficanți ruși de arme ”nu a fost bună pentru cooperarea” bilaterală.

”Aceste eveniment nu ușurează efortul nostru de a crește angajamentul comun SUA – Ungaria, îl fac mult mai dificil. Țările noastre au o îndelungată istorie comună. Suntem aliați. Avem multe interese comune și vrem să le atingem împreună și să facem relația mai puternică în beneficiul ambelor țări. Dar nu putem face asta fără diplomație și fără încredere”, a spus David B. Cornstein.

Discursul postat pe pagina ambasadei americane arată că diplomatul le-a transmis parlamentarilor maghiari că trebuie să renunțe la blocarea apropierii dintre NATO și Ucraina. Aceasta este una dintre principalele teme în care cele două state sunt în puternic dezacord, din cauză că Ungaria blochează constant apropierea NATO de Ucraina, acuzând Kievul că nu respectă drepturile minorității maghiare.

”Nu este momentul ca NATO să oprească cooperarea cu Ucraina. NATO nu e o organizație creată pentru a media dispute despre minoritățile etnice, limbă sau școli. Aducerea acestor chestiuni în NATO slăbește alianța și slăbește securitatea Ungariei… Ucraina e o țară în război, peste 10.000 de ucraineni au murit din cauza agresiunii Rusiei. Acest război are loc într-o țară aflată la granița Ungariei, la ușa NATO. Recunoaștem și respectăm preocupările foarte mari ale Ungariei în legătură cu politicile de educație din Ucraina, și trebuie discutate cu guvernul ucrainean. Vrem ca ambele țări să găsească rapid o soluție. Credem cu tărie totuși că cea mai bună metodă de a promova reforme în Ucraina e discutând cu Ucraina, nu blocând relația Ucrainei cu NATO (…) Dacă Ucraina eșuează, Ungaria va fi în prima linie a agresiunii Rusiei”, a spus ambasadorul american.

Ambasadorul Cornstein a criticat voalat guvernul maghiar și pentru piedicile puse proiectului energetic BRUA, spunând că ”sunt gata să lucrez oricât pentru a ajuta Ungaria să depășească orice piedici politice, juridice care stau în calea acestui important proiect”. El a militat puternic pentru ca Ungaria – care tocmai a încheiat un nou contract multianual cu Gazprom – să renunțe la dependența energetică de Rusia.

Diplomatul american le-a mai transmis parlamentarilor maghiari că SUA și-au îndeplinit promisiunile față de Ungaria, iar acum e timpul ”pentru reciprocitate”. El a prezentat cele trei mari direcții în care așteaptă ”progrese semnificative” din partea Budapestei: unitate în NATO în relația cu Ucraina, securitatea energetică și cooperarea militară.

Citește aici discursul integral al ambasadorului David B. Cornell

Foto: Departamentul de Stat al SUA

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. David Cornstein bate campii cu Ucraina si ajutorul NATO.
    Ucraina, discriminand etnicii romani si unguri (si alte etnii) de pe teritoriul sau, nu e normal sa fie ajutata militar prin teritoriul Ungariei.
    Ambasadorul Davin Cornstein si Trump daca vor sa plece Ungaria din NATO pot sa ceara asta si Ungaria va pleca singura din NATO. Ungaria, ca si Finladezii cu care sunt inruditi, ar fi ultimele tari din Europa care ar avea nevoie de NATO in fata Rusiei. Un atac al Rusiei asupra Ungariei ar face grave probleme Rusiei pe termen lung, pentru ca refugiatii care vor fugii spre Vest (ca in 1956) o sa ajute la ostilizarea intregii lumi contra Rusiei. Desi mai putin vizibila in presa, influenta diasporei ungare din SUA, Canada si Vestul Europei, dupa invazia ruseasca din 1956, a fost de mare importanta pentru grabirea prabusirii URSS-ului.

    • Da, a fost atat de mare influenta diaspoerei ungare incat URSS s-a dizolvat oficial 36 de ani mai tarziu.

    • Rahan, te-ai pierdut în junglă !!

    • Ungaria și Finlanda ar fi ultimele țări care au nevoie de NATO ?
      Pe ce te bazezi, totuși ? Ungaria este una dintre cele mai expuse țări la influența Rusiei. Politic, prin atașamentul aproape slugarnic a lui Orban față de Putin, economic prin creșterea dependenței energetice de Rusia ( pe lângă furnizare de gaz de la ruși , este în curs creșterea capacității nucleare de la Paks cu o nouă unitate de tip rusesc, cu finanțare din împrumut rusesc ). Factorul politic nu sesizează momentan, sau nu-l interesează, pericolul real la care este expusă Ungaria .

  2. Presimt o expulzare a lui Cornet asta!