G4Media.ro

Ambasadorul Statelor Unite la București, despre decizia CEDO în cazul Kovesi: Această…

Ambasadorul Statelor Unite la București, despre decizia CEDO în cazul Kovesi: Această decizie reprezintă un semnal de alarmă împotriva intervenției politicului în justiție în scopul evitării investigației penale

Ambasadorul Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, consideră că decizia CEDO în cazul Kovesi reprezintă ”un semnal de alarmă împotriva intervenției politicului în justiție în scopul evitării investigației penale”. Kovesi a fost demisă în vara anului 2018 în urma unei decizii a Curții Constituționale, care l-a obligat pe președintele Klaus Iohannis să o revoce de la șefia DNA. Fostul lider PSD, Liviu Dragnea a cerut public schimbarea Laurei Codruței Kovesi de la șefia DNA, fiind vizat la vremea respectivă de o serie de anchete și procese în curs. A fost condamnat la 3 ani și șase luni închisoare în mai 2019 în dosarul angajărilor fictive.

Redăm mai jos integral declarația Ambasadorului SUA la București

”Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis azi o decizie care subliniază din nou importanța deosebită a statului de drept într-o democrație. Fără posibilitatea de a apela la o justiție liberă și independentă nu există libertate sau proces democratic. Curtea a decis astăzi că Laura Codruța Kövesi a fost înlăturată pe nedrept de la conducerea DNA. Președintele Klaus Iohannis a salutat această decizie.

Suntem de acord cu Președintele Iohannis că drepturile fundamentale ale d-nei Kövesi au fost încălcate și că accesul liber la justiție și libertatea de expresie sunt valori esențiale într-o societate democratică. Această decizie reprezintă un semnal de alarmă împotriva intervenției politicului în justiție în scopul evitării investigației penale. Statele Unite vor sprijini întotdeauna principiile democratice, drepturile fundamentale și statul de drept.

Câștigătoare a titlului Femeia Curajoasă a anului 2014 acordat de Ambasada SUA, iar acum Procuror Șef European, d-na Kövesi ilustrează valorile curajului, justiției și onoarei. Astăzi o felicităm din nou. SUA vor continua să sprijine independența judecătorilor și a procurorilor în combaterea corupției folosind toate mijloacele aflate la dispoziție.”

Context

Președintele Klaus Iohannis a criticat marți dur Curtea Constituțională după decizia CEDO care a stabilit că Laura Codruța Kovesi a fost revocată de la șefia DNA încălcându-i-se drepturile fundamentale.

”Sfidând toate argumentele pe care le-am invocat atunci, CCR a decis revocarea sa din funcție la propunerea unui ministru al justiției de tristă amintire. O asemenea decizie a CEDO, fără precedent, nu poate rămâne fără consecințe. Credibilitatea CCR, afectată oricum de decizii controversate, e și mai puternic zdruncinată. CCR e obligată să respecte la rândul ei Constituția. CCR are obligația de a revizui de îndată decizia referitoare la revocarea doamnei Kovesi. Decizia CEDO de azi ne arată cât de necesară e o reformă a CCR”, a subliniat șeful statului.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat, marți, câștig de cauză Laurei Codruța Kovesi în procesul intentat după ce a fost revocată din funcție în 9 iulie 2018, prin decretul președintelui Klaus Iohannis, în urma unei decizii a Curții Constituționale, care l-a obligat pe șeful statului să o demită.

CEDO a stabilit că fostei șefe a Direcției Naționale Anticorupție i-a fost încălcat dreptul de a merge în instanță pentru a se apăra, drept garantat de articolul 6 § 1 din Convenție.

Totodată, instanța europeană îi dă dreptate Laurei Codruța Kovesi în privința dreptului la liberă exprimare a opiniilor, pornind de la acuzația fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader, care a notat în raportul care a stat la baza revocării că fosta șefă a DNA și-a încălcat atribuțiile făcând declarații presei internaționale.

Curtea Europeană a stabilit că fosta șefă DNA și-a exprimat puncte de vedere referitoare la modificările legilor Justiției în limitele libertății de exprimare și că a transmis public punctul său de vedere asupra reformelor, în calitate de șef al instituției Anticorupție. CEDO susține că acest lucru nu a încălcat sub nicio formă prevederile legale ci, dimpotrivă, s-a încadrat în dreptul său la liberă exprimare.

CEDO concluzionează că această îndepărtare a Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA a învins scopul menținerii independenței judiciare și a avut consecințe asupra celorlalți procurori și judecători care au participat la dezbaterile publice privind reformele legislative.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Lulwat Trump l-a demis pe investigatorul sef FBI. Fix cand il ancheta pentru abuz de putere.

    • La americani, in 2015, nu s-a gasit un singur judecator, in toata tara, care sa fie si pe placul presedintelui democrat, si pe cel al senatului controlat de republicani. Pana nu s-a facut senat si presedinte de la acelasi partid, curtea lor suprema a ramas incompleta.

      Biroul lor electoral permanent mai are un membru.

      Dar alminteri justitia lor e megaindependenta.

  2. Foarte frumos, multumim USA!

  3. da’ se poate si mai bine : am citit demult in revista 22 un articol de andrei cornea intitulat „Domnul Ambasador” de ii facea invidiosi pe aia care scriau in anii’50 despre ambasadorul sovietic!

  4. Băi, să-mi bag piciorul, doar deciziile sau luările de poziție ale unor entități externe reprezintă semnale de alarmă pentru ce se întâmplă pe aici?!
    Urletele de nedreptate ale multora din țară n-or fi semnale de alarmă?!

  5. lasand la o parte cultul lui Trump, mie imi place acest ambasador, tine cu noi, tine cu justitia, sigur ca are un interes, dar e si interesul nostru ca avem justitie functionala, aici la periferia lumii civilizate

  6. In justitie nu politicul s-a amestecat, ci serviciile secrete si organizatiile de extrema stanga ale lui Soros. Ambasada SUA a coordonat aceasta mafie. Sa mai verifice ce au facut predecesorii lui pe aici si trimisii serviciilor secrete americane, ca ei au bramburit totul si de aia si avem tot securismul asta aberant.

  7. Anul trecut, statele cu cel mai mare număr de condamnări la CEDO au fost Rusia – cu 305 hotărâri, Turcia – cu 116 hotărâri, Ucraina – cu 87 hotărâri, urmate de România – cu 69 de hotărâri……DE CATE ORI A IESIT IOHANNIS IN CONFERITA SA CONDAMNE ACELE HOTARARI???CINE E VINOVAT PENTRU ACELE CONDAMNARI????

    • de ce ar condamna Iohanis decizile CEDO?

    • Cate condamnari are SUA la CEDO? Zero? Preacinstitii!