G4Media.ro

Ambasadorul francez la Canberra: Australia a comis „o greșeală enormă” renunțând la…

Sursa foto: Twitter/ France in Australia

Ambasadorul francez la Canberra: Australia a comis „o greșeală enormă” renunțând la înțelegerea pentru submarine și aderarea la acordul AUKUS

Australia a comis o greșeală diplomatică „enormă”, a declarat sâmbătă ambasadorul francez la Canberra , rechemat la Paris, după ce Australia a renunțat la un o înțelegere de miliarde de dolari pentru submarinele franceze în favoarea unui acord de securitate cu Statele Unite și Marea Britanie, relatează Reuters.

„Cred că aceasta a fost o greșeală enormă, o manipulare foarte, foarte proastă a parteneriatului – pentru că nu era un contract, era un parteneriat care trebuia să se bazeze pe încredere, înțelegere reciprocă și sinceritate”, a afirmatambasadorul Jean- Le-a spus Pierre Thebault jurnaliștilor din Canberra.

Australia a anunțat joi că va renunța la acordul semnat în 2016 cu grupul naval francez pentru a construi o flotă de submarine convenționale și, în schimb, va construi cel puțin opt submarine cu propulsie nucleară cu tehnologie americană și britanică, după încheierea unui parteneriat trilateral de securitate, AUKUS.

Franța a numit anularea tranzacției – evaluată la 40 de miliarde de dolari în 2016 și considerată că mult mai scumpă astăzi – o „înjunghiere pe la spate” și și-a retras ambasadorii din Statele Unite și Australia.

„Aș vrea să intru într-o mașină a timpului, dacă este posibil, și să fiu într-un moment în care să nu ajungem într-o situație incredibilă, neîndemânatică, inadecvată, neaustraliană. Sunt foarte trist că sunt forțat să plec, deși trebuie să existe o anumită reevaluare”, a spus Thebault.

Australia a transmis că regretă retragere ambasadorului francez și că apreciază relația cu Franța și continuă să se angajeze cu Parisul în alte probleme.

„Australia înțelege dezamăgirea profundă a Franței de decizia noastră, care a fost luată în conformitate cu interesele noastre clare și comunicate de securitate națională”, a declarat un purtător de cuvânt al ministrului afacerilor externe, Marise Payne.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat că Franța este un „aliat vital” și că Statele Unite vor fi angajate în următoarele zile pentru a rezolva problemele.

Acest conflict diplomatic marchează cel mai scăzut punct în relațiile dintre Australia și Franța din 1995, când Canberra a protestat împotriva deciziei Franței de a relua testele nucleare în Pacificul de Sud și și-a rechemat ambasadorul pentru consultări.

Sursa foto: Twitter/ France in Australia

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Diplomatica da, economica nu. Nuclearul bate la curul gol orice altceva. Oricum, chinezii nu se potolesc pana cand nu-si fac dreptate si inca n-am auzit sa-si ceara cineva scuzele cuvenite.

    Razboiul Opiumului a fost cea mai marsava mutare diplomatica din istoria moderna, nimic nu se compara, iar Franta a participat din plin. (nu dau dovada ca s-au maturizat)

    • Un submarin diesel electric de ultima generatie e mult mai silentios si e mult mai greu de localizat pe radar decat unul nuclear. Ca submarin de atac, un diesel-electric e net superior unui submarin nuclear. Submarinele nucleare sunt arme strategice, servesc altor scopuri. Decizia de a utiliza unele sau altele tine de scopul urmarit, nu de “bate la curul [tau] gol”.

    • Pe vastele intinderi de apa ale Pacificului, un diesel-electric sau un AIP nu-si face banii, nuclearul are o paine de mancat acolo. Australienii evident ca nu sunt interesati doar apele din jurul lor, pericolul vine dinspre Marea Chinei de Sud. Pe de alta parte, francezii au dat dovada de neseriozitate maxima, intarzieri, majorari de preturi etc., plus costuri totale mai mari pentru Barracuda decat cele care vor fi pentru (probabil) Astute.

  2. Mai există poporul ăsta numit Franța? O mizerie…. Țara aia e deja sub ocupație islamistă și gunoaiele mafiote de la putere se rățoieesc la americani și australieni. Acești ….NATO care au vândut Mistral rușilor

  3. „O situație neaustraliana” …Dumnezeule ce fel de exprimare este asta? Exprimare de european sărac cu duhul. Nea Macroane vezi si Romania va alege tot SUA in loc de Franta. Chestie de principiu…. no offense!

    • Chestie de buzunar si de oportunitate. Francezii le vindeau australienilor submarine de atac diesel la pret de submarin nuclear lansator de rachete balistice. Era pur si simplu o bataie de joc. Intre timp a venit si situatia cu China care devine mai agresiva in regiune. Probabil ca baietii din SUA si UK i-o conctactat pe australieni si le-o zis ceva in genul ba, nu vreti niste submarine nucleare ieftine? Acum avem raspunusul. Daca nu era treaba cu China, UK si SUA nu faceau miscarea asta.

    • @ion
      Ai pus punctul pe `i`.
      Francezii nu fac lucruri proaste.
      Doar supraevaluate.

  4. Ce prosti sunt si australienii astia!!!! Cum sa renunte el la un contract de vreo 65-66 miliarde de dolari pentru 12 subamarine diesel franceze ( care costa cam 1.4-1.5 miliarde de dolari pe bucata ca sa fie construite) in favoarea unor submarine nucleare? Ba da prosti sunt!!!! Foarte prosti!!!! La americani subamrinul e 3 miliarde de coco bucata. La britanici e doar 2,4 miliarde de coco. Submarine nucleare, desigure. La francezi, 5 miliarde jumate submarinul diesel. Ce prosti sunt australienii.

    • E taxa de protectie bai daca nu stiai.
      Australienii astia se tem de chinezi ca dracu de tamaie asa ca au pus osu sa fie siguri ca nu li se falfaie aliatilor de ei.
      Oricum daca doreau sa nu iasa scandal anulau afacerea cu francezii si asteptau si ei sa faca anuntul.
      A fost clar o palma data cu intentie PArisului.

    • Nu cred ca aici este vorba de strategie sau de tehnica militara.Aici cred ca vorbim doar de acapararea pietelor. Iar americanii sunt mari specialiști în treaba asta. Le vor da submarine nucleare ieftine și le vor lua pielea pe piesele de schimb, tehnologia de reparație, etc. Asa au făcut și cu egiptenii cu tancurile de stau și se uita cum ruginesc vreo 300 bucăți în pustiu..

  5. Rezumat: O UE slaba si impotenta; O Mare Britanie intarita dupa Brexit cu un contract baban si Chinezi care se uita unii la altii .

  6. De cand a venit Macron au incercat sa vanda arme cu forta prin alte tari, pe model american. Inclusiv in Romania au incercat cu niste corvete si au facut presiuni inclusiv prin institutiile europene ca sa le cumparam corvetele. Dar ai nostri s-au tinut tare si i-au trimis la plimbare. De asta tot latra Ciolos si oamenii lui impotriva Armatei. Acum si australienii i-au trimis la plimbare. Cum e bai Ciolos?? S-au terminat banii, gunoaie comuniste ce sunteti!!

  7. @redactia

    Nu este prima oara, cand nu publicati contributii ample. Daca aveti diverse probleme technice, onorabil, este sa preveniti intr’un scurt comunicat, explicand motivele.
    Nu este usor sa scriu in limba romana, incerc sa nu fac greseli si sa nu folosesc retorica limbii mele natale. Un text complet, structurat, necesita un efort important. A nu fi publicat, este o lipsa de seriozitate.

    Va multumesc sa publicati textele, sau sa explicati motivul nepublicarii. Deja, nu mai public cum publicam acum 1 an, calitatea intervenantilor a scazut drastic (nu este vina Dv) Neavand textele publicat, voi fi nevoit (cu regret) sa cintesc si sa intervin din ce in ce mai rar. Bineintales ca sunt total nesemnificativ, singur, pentru site’ul Dv. Insa cineva, trebuie sa va prezinte aceasta problema, deoarece este.. o lipsa de respect pentru intervenanti.

    Merci
    2el

  8. Vom fi iarăși ce al fost și mai rau decât atât.

  9. Marea Britanie a ieșit din UE.
    Asta înseamnă să-și refacă și reactiveze zonele de influență independent de UE. Și până la urmă Commonwealth-ul e cel mai la îndemână.

  10. M-am mai linistit dupa ce am ascultat la B1 aberatiile actionarului Bobi Paunescu care avertiza omenirea ca suntem in fata celui de-al treilea razboi mondial. Nu facea saracul diferenta intre chemarea ambasadorilor pentru consultari si ruperea relatiilor diplomatice, dar asa se intampla cand treci cu succes limitele de competeta si te afirmi in toata splendoarea in incompetenta. Nu putea ramane la banda de celuloid?