G4Media.ro

Ambasadoarea Rusiei în Bulgaria, dată afară de la o expoziție din Sofia…

Sursa foto: Facebook/ Посольство России в Болгарии

Ambasadoarea Rusiei în Bulgaria, dată afară de la o expoziție din Sofia numită „Arta de a fi obraznică” /„Aceasta nu este Moscova!”

Ambasadoarea Rusiei în Bulgaria, Eleonora Mitrofanova, a fost întâmpinată cu proteste și forțată să părăsească o expoziție la Galeria Națională „Kvadrat 500” (Piața 500) după ce a fost confruntată de participanți, scrie Novinite.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Când a intrat în sală, a fost întâmpinată de o femeie care a numit-o „criminală” și a spus: „Aceasta nu este Moscova, aceasta este Europa”. Alți vizitatori i s-au alăturat, scandând sloganuri similare, inclusiv „Glorie Ucrainei”.

O înregistrare video a incidentului, publicată pe paginile de social media ale serviciului în limba bulgară al Europa Liberă, surprinde pe Mitrofanova răspunzând în limba rusă înainte de a ieși rapid din local.

Expoziția este prima din Bulgaria care prezintă lucrările „Guerrilla Girls”, un colectiv artistic feminist anonim cunoscut pentru critica sa la adresa inegalității de gen și rasiale din lumea artei. Expoziția intitulată „The Art of Being Naughty/Arta de a fi obraznică” cuprinde afișe importante, videoclipuri și instalații din muzee internaționale importante, precum MoMA, Tate Modern și Centre Pompidou. Una dintre cele mai faimoase lucrări expuse este afișul din 1989 „Femeile trebuie să fie goale pentru a intra în Muzeul Met?”, care evidențiază subreprezentarea femeilor artiste în comparație cu prevalența nudurilor feminine în colecțiile de artă.  Afișul a provocat publicul în 1989 explicând că mai puțin de 5% dintre artiștii din arta modernă sunt femei, dar 85% dintre corpurile goale sunt de femei.

Incidentul a provocat o discuție pe scară largă. Diana Popova, gazda emisiunii Museum on Air de la postul public de radio din Bulgaria, a remarcat că reacția ar putea fi văzută ca parte a conceptului expoziției, deoarece arta contemporană se împletește adesea cu protestul și sentimentul public. Cu toate acestea, ea a subliniat, de asemenea, că Mitrofanova, ca reprezentantă a unei țări care a desemnat oficial Bulgaria drept „stat inamic”, nu ar trebui să se aștepte la o primire diferită în spațiile publice.

„Mitrofanova, ca orice individ, are dreptul să viziteze locuri publice, dar având în vedere că ea reprezintă Rusia, care consideră Bulgaria un stat inamic, ar trebui să anticipeze proteste ori de câte ori apare în Bulgaria”, a declarat Popova.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează