G4Media.ro

Aliaţii din NATO au testat sistemul de apărare aeriană din România prin…

Sursa Foto: Twitter/ Natalie Tso

Aliaţii din NATO au testat sistemul de apărare aeriană din România prin simularea unui atac

Aliaţii din NATO au efectuat miercuri un exerciţiu militar pentru a testa apărarea aeriană şi apărea antirachetă din România, la circa o săptămână după ce o rachetă rătăcită s-a prăbuşit în Polonia şi a scos în evidenţă breşele din scutul aerian al Alianţei Nord-Atlantice, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Sistemul de apărare aeriană francez desfăşurat în România a respins un atac simulat cu avioane de luptă aliate, a precizat Comandamentul Aerian Aliat al NATO de la Ramstein, în vestul Germaniei.

La exerciţiu au participat avioane de luptă turce F-16, avioane Eurofighter spaniole, avioane Growler americane concepute pentru război electronic şi avioane Rafale franceze care au zburat de pe portavionul Charles de Gaulle, a adăugat Comandamentul.

„Ca răspuns la războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, continuăm să ne consolidăm capacitatea de descurajare şi sistemele de apărare în flancul de estic al Alianţei”, a spus purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu.

Ea a precizat că Alianţa a adăugat mai multe avioane de luptă şi de supraveghere în patrule, precum şi mai multe sisteme de apărare aeriană la sol şi nave de apărare aeriană pe mare.

„Exerciţii precum acesta garantează că forţele NATO pot opera împreună şi pot rămâne pregătite pentru a răspunde la orice ameninţare din orice direcţie”, a subliniat purtătoarea de cuvânt.

Franţa a desfăşurat din mai în România sistemul de apărare aeriană SAMP/T. Acesta este conceput să protejeze câmpuri de luptă şi obiective sensibile precum aeroporturi şi porturi în faţa rachetelor de croazieră, avioanelor, dronelor şi rachetelor balistice tactice.

Mai multe state aliate au desfăşurat astfel de armamente în flancul estic al NATO după invazia rusă din Ucraina, reaminteşte Reuters, oferind ca exemple rachetele Patriot trimise de Germania în Slovacia, rachetele Patriot operate de SUA în Polonia şi sistemele NASAMS trimise de Spania în Letonia.

Cu toate acestea, prăbuşirea în Polonia, săptămâna trecută, a ceea ce pare să fi fost o rachetă rătăcită a sistemului de apărare aeriană al Ucrainei a scos în evidenţă nevoia ca NATO să acopere breşele încă existente în scutul său aerian.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Probabil in cateva zile NATO va apara de rachete o mare parte din Ukraina, Romania si Polonia urmand sa doboare deasupra Ukrainei orice racheta ruseasca ce intra in raza de actiune a radarelor. Nu e perfect dar e clar mai mult decat fac singuri ukrainenii.

    • Ce droguri consumati, domnule? Cu ce sa doboram noi rachete? In plus, de ce am face asta, suntem masochisti?

    • Da de ce sa nu le dobori daca poti? iti testezi si dispozitivele, Ukraina iti da voie sa te joci in spatiul lor aerian, se supara Rusia ca NATO doboara rachete in spatiul altei tari? Nu e in Rusia asadar unde e escaladarea? Daca Rusia se simte lezata poate sa faca o plangere la ONU. Sau daca are tupeu poate incerca sa distruga ceva dintro tara NATO. Dar probabil vor face doar sobolanisme atacuri cibernetice si inca o conducta submarina gaurita

    • Conducta a fost gaurita de vecinii de la Sud.

      Cat despre doborarea rachetelor, asta aduce in discutie cateva probleme:
      1. nu le poti dobori pe toate, deci devii vurlnerabil propagandei de tipul „armele noastre sunt de r*hat, ne bat rusii”
      2. oferi adversarului sansa sa-ti invete contramasurile, iar asta va avea ca rezultat o crestere a capabilitatii Rusiei de a invinge sistemele anti-racheta ale NATO
      3. per ansamblu risti sa te faci de c*acao ca ai inchis spatiul aerian doar din vorbe, fara sa fii capabil sa o faci practic

  2. Să doboare cormoranii lui Daea.

  3. Este sistemul MAMBA, amplasat la Capul Midia, pentru a apara portul Constanta si face parte si face parte din sistemul „multicouche” NATO-OTAN.

  4. rezultatele nu erau incurajatoare

    daca am inteles bine, zelea bombardeaza Polonia, iar astea cinci natiuni ocupante exerseaza aprararea …. MEA? ce nu a poloniei? se tem asa tare ca vom intoarce glorios armele?