G4Media.ro

Alegeri prezidențiale Franța: Cetățenii francezi din Shanghai – aproape 5.000 – nu…

foto: captură video

Alegeri prezidențiale Franța: Cetățenii francezi din Shanghai – aproape 5.000 – nu pot vota în al doilea tur de scrutin din cauza carantinei stricte impuse de autorități în cel mai mare oraș al Chinei

„În aceste circumstanțe excepționale, s-a decis să nu se deschidă secțiile de votare pentru al doilea tur de scrutin”, a scris ambasada Franței în China, citată de BFM TV.

Cetățenii francezi din China au început duminică să voteze în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, dar cei din Shanghai nu pot vota din nou din cauza carantinei impuse capitalei economice chineze. În Shanghai, expatriații francezi rămân închiși în casele lor, ca majoritatea celor 25 de milioane de locuitori ai megalopolisului de la începutul lunii, fără nicio perspectivă de decontaminare.

„Condițiile locale rămân, din păcate, neschimbate de la prima rundă”, scrie ambasada Franței în China pe site-ul său. „După ce Consiliul Constituțional a fost sesizat pentru aviz, s-a decis, în aceste circumstanțe excepționale, să nu se deschidă secțiile de votare pentru turul doi al alegerilor prezidențiale.

Aproximativ 4.800 de persoane sunt înscrise pe listele electorale ale consulatului francez din Shanghai. Emma Chateauneuf, care lucrează pentru o agenție de design și locuiește în oraș de opt ani, se simte nemulțumită că nu-și poată îndeplini datoria civică, un gest care ar fi legat-o de țara sa de origine.

„Votul este foarte important pentru toți francezii, mai ales atunci când ești în străinătate, mai ales în acest moment”, a declarat ea pentru AFP. „Suntem deja destul de departe atunci când suntem în China, cu atât mai mult cu cât suntem blocați și zborurile sunt anulate. Este greu când ni se ia dreptul la vot.”

Unii alegători „nu înțeleg de ce nu ar putea fi organizat un vot electronic sau prin corespondență”, spune Guillaume Rué de Bernadac, vicepreședintele din Shanghai al Uniunii francezilor din străinătate.

„Situația este de așa natură încât, pentru cei mai mulți oameni, alegerile prezidențiale trec pe locul al doilea după faptul că nu pot pleca de acasă, problemele de aprovizionare cu alimente și testele zilnice Covid”, recunoaște el. În acest context, „a nu putea vota este cireașa de pe tort.”

Shanghai trece prin cea mai gravă epidemie din China de la descoperirea virusului la sfârșitul anului 2019, cu cel puțin 87 de decese și aproape o jumătate de milion de cazuri pozitive din martie, potrivit cifrelor oficiale. Celelalte secții de votare din China continentală (Guangzhou, Chengdu, Wuhan și Shenyang) s-au deschis în mod normal.

La primul tur de scrutin au fost înscriși pe listele electorale 1.435.746 de cetățeni francezi cu domiciliul în străinătate. Dintre aceștia s-au prezentat la vot 504.291, adică 35%, iar președintele în exercițiu, Emmanuel Macron a obținut 45% din voturile exprimate, urmat de candidatul stângii populiste, Jean-Luc Melenchon cu aproape 22%. Contra-candidata lui Macron din turul al doilea, Marine Le Pen, s-a clasat a cincea în votul francezilor din străinătate cu 5,3%.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. China nu e Franta.
    Votul liber e un moft acolo in China .
    Libertățile sunt un moft.

  2. Asta se intampla cand faci afaceri cu dracu’.

  3. daca mai stai azi in china, chiar ti-o cauti. Restul sunt povesti lacrimogene.