G4Media.ro

Al șaselea bloc al centralei nucleare de la  Kozlodui se oprește o…

Foto: Dnevnik

Al șaselea bloc al centralei nucleare de la  Kozlodui se oprește o lună pentru raparații / Mediul de afaceri din Bulgaria, îngrijorat că prețul energiei ar putea să crească și mai mult

La Centrala Nucleară de la Kozlodui a început reparația anuală planificată a celei de-a șasea unități, care este programată să dureze până la începutul lunii noiembrie. În această perioadă, centrala nucleară va funcționa cu un singur reactor – al cincilea. Aceasta înseamnă că până la începutul lunii noiembrie, 1.000MW vor lipsi de pe piața energiei electrice.

Închiderea uneia dintre unitățile Centralei Nucleare Kozlodui a fost așteptată cu îngrijorare de către mediul de afaceri, deoarece ar putea fi un alt factor care crește prețul energiei electrice pe piața liberă. Promisiunile premierului interimar și ale ministrului energiei sunt că, în luna octombrie, ultimele două unități ale Centralei Termice Maritza Iztok 2 vor ieși din reparațiile planificate și vor funcționa astfel încât să nu lipsească electricitatea ieftină.

„Reparația planificată a unei unități a Centralei Nucleare Kozlodui nu va afecta piața, Bulgaria are încă cel mai mic preț din Europa, după Polonia”, a declarat ministrul bulgar al energiei, Andrei Jivkov, pentru postul public de radio de la Sofia. „Din august, am făcut tot posibilul ca centralele de stat să intre complet în mix, în principal Centrala Termică Maritza Iztok 2, și ea a salvat situația, adică am reușit să menținem prețurile la nivelul inferior al Europei”, a spus el.

Înțeleg cererile legate de compensații, dar aceste fonduri, pentru a fi găsite, trec printr-o actualizare bugetară. Acest lucru a fost declarat pe BNR de vicepremierul Atanas Pekanov cu privire la prețurile record ale energiei electrice. Potrivit acestuia, acestea sunt procese de piață și în unele țări nu există nici măcar compensații pentru business în acest caz. Potrivit lui Pekanov, măsurile guvernului de a ajuta în acest sens nu sunt populiste și în prezent acestea sunt posibilitățile, dar la iarnă se poate ajunge la ajutor direct.

Pekanov a subliniat, de asemenea, că, în cea mai mare parte, Planul de Redresare și Reziliență a fost finalizat, iar Bruxelles-ul ascultă și înțelegere că un cabinet interimar ar trebui probabil să îl predea mai departe. Versiunea actuală a documentului este a patra.

„Este timpul să ne despărțim de iluziile noastre climatice – că noi am semnat toate aceste lucruri, dar nu le vom pune în aplicare. Suntem parte din toate aceste procese”, a spus el. Pekanov a adăugat că „acum ni se spune foarte clar de la Bruxelles” că anumite capacități trebuie eliminate până în 2027.

Sursa: Duma/ Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Aviz „ecologistilor” care isi incarca masinile electrice in aceasta perioada, in Ro a revenit carbunele la 20% pentru ca nu mai putem importa curent ieftin de la bulgari.
    Importurile s-au facut f probabil pentru a tine procentul de carbune jos, pentru a da bine in rapoarte si pentru a incuraja vanzarile de masini electrice.
    Din noiembrie se va reveni la situatia anterioara in care importam in loc sa producem noi.