G4Media.ro

Agricultorii cer Guvernului declararea stării de calamitate din cauza secetei  / Așa…

Sursa foto: Pixabay

Agricultorii cer Guvernului declararea stării de calamitate din cauza secetei  / Așa ar putea amâna plata unor lucrări agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare solicită printr-o scrisoare oficială adresată Guvernului declararea stării de calamitate cauzată de seceta severă. Măsura i-ar ajuta pe fermierii afectați să obțină o amânare pentru plata unor lucrări agricole, până la primirea unor subvenții.

”Fermierii au înregistrat pagube uriașe în urma instalării secetei pedologice severe din iarna ‪2021-2022, primăvara anului 2022 și arșița atmosferică din această vară. Sunt județe unde suprafețele cu culturi agricole de toamnă au un grad de afectare datorat secetei pedologice severe cuprins între 40-80%. După cum bine știți situația este mult mai dramatică la culturile de primăvară care au un grad de afectare între 90-100%. Deși seceta din acest an nu este generalizată la nivelul întregii țări, afectând doar anumite județe, fermierii sunt afectați mult mai grav decât în anul de recoltă 2020 datorită efectelor crizelor energetice, de carburanti sau război”, se arată în scrisoare.

Agricultorii susțin că au nevoie de declararea stării de calamitate cu celeritate, ”deoarece majoritatea  contractelor pentru inputurile cu preț crescut datorită crizelor energetice, carburanți, război, vor ajunge la termen la sfârșitul lunii iulie 2022”, se mai arată în scrisoare.

Cele 4 organizații profesionale din agricultură, industrie alimentară și servicii conexe, reunite informal în Alianța pentru Agricultură și Cooperare, adună aproximativ 3.500 de membri care lucrează o suprafață totală de 2,5 mil ha, la care se adaugă 1,5 mil ha echivalentul UVM aferent zootehniei, pe întreg teritoriul României.

Alianța cuprinde totodată și membri care activează în industria alimentară și cumulează a cifră de afaceri de 24,2%, respectiv un număr de angajați de 15,95% din totalul sectorului alimentar românesc.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Ce facem cu marile proiecte de irigații?
    Canalul Siret – Bărăgan?
    Peste 500.000 ha pot fi irigate cu ajutorul acestui canal.

  2. o evaluare a rentabilității sutelor de milioane băgate anual in fermieri? zic si eu , anul trecut nu am auzit unul sa vândă mai ieftin ca a plouat !

  3. Agricultura ‘Moderna’ nu este Sustenabila. Ce faceau oamenii acum 12 000 de ani era mult mai destept, ECO, tot la pachet. Matematic mai bine.

    Problema e ca unde paste vaca nu se mai face casa … Ar omori Masonii Omenirea decat sa-si piarda miliardele de hectare. Sa vedem cine or sa le munceasca, de-o mai fi ceva de muncit pe ele.

  4. Investească în irigații nu în vile jepanele lor ,opulenta extravagante etc anul trecut a fost un an agricol record istoric au investit ceva ???

    • Fiecare pasăre pe limba ei piere, dar până atunci ai putea să te apuci tu de agricultură ca în germanica…