G4Media.ro

Agenția Moody’s a revizuit perspectiva de țară a României de la stabil…

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Agenția Moody’s a revizuit perspectiva de țară a României de la stabil la negativ din cauza majorării pensiilor cu 40% de la 1 septembrie

Agenția de rating Moody’s a revizuit perspectiva de țară a României, schimbând încadrarea de la stabil la negativ din cauza deteriorării structurale a finanțelor publice pusă mai ales pe seama viitoarei creșteri a pensiilor cu 40% de la 1 septembrie. Al doilea motiv de degradare este, potrivit Moody’s , înrăutățirea poziției României pe piețele externe în ce privește datoria pe termen scurt în valuta care crește riscul de țară.

Pe de altă parte, tot astăzi agenția Moody’s a reconfirmat ratingul de țară.

Potrivit Ministerului Finanțelor, ”decizia agenției de reconfirmare a ratingului de țară are la baza potențialul de creștere economică solidă al României, chiar și în contextul pandemiei cu virusul SARS-CoV-2, precum și capacitatea instituțională moderată a statului român. Agenția apreciază că România are o economie mai mare și cu o creștere mai rapidă decât alte state din aceeași categorie de rating (Baa3).”

„Anunțul Moody’s confirma că prioritățile actuale ale Ministerului Finanțelor Publice, respectiv adoptarea și implementarea măsurilor fiscal-bugetare pentru combaterea crizei COVID-19 și relansarea economică a României sunt corecte și responsabile. Numai după adresarea acestei crize fără precedent vom putea vorbi despre consolidare fiscală”, precizează Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice.

Potrivit Ministerului Finanțelor, factorii care pot conduce la o revenire a perspectivei de țară sunt îmbunătățirea colectării taxelor și impozitelor, reducerea cheltuielilor curente, însoțite de alte măsuri care ar influența pozitiv sustenabilitatea fiscală (creșterea cheltuielilor de investiții și reducerea constantă a deficitului de cont curent fiind amintite de agenție).

Moody’s Investors Service se aşteaptă ca deficitul guvernamental al României să ajungă la 7,7% din PIB în 2020, în timp ce nivelul datoriei ca procent din PIB ar urma să crească la 43,7% până la finalul anului, de la 35,2% în 2019, ca rezultat al deteriorării echilibrului fiscal şi al declinului economiei de 5%, informează un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

De asemenea, Moody’s previzionează că deficitul se va reduce gradual, la 6,2% din PIB, în 2021, şi la 4,4% din PIB, în 2022. Conform acestui scenariu, nivelul datoriei ca procent din PIB ar urma să ajungă la 46,8%, în 2021, şi la 47,8%, în 2022.

Vineri, Moody’s a înrăutăţit perspectiva de rating a României, de la stabilă la negativă, şi a reconfirmat la „Baa3” ratingurile pentru datoria pe termen lung în valută şi monedă locală.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

42 comentarii

  1. Să le trimitem și noi un fax prin care să îi anunțăm că majorarea nu va fi mai mare de 15 la sută cu mențiunea că vom impozita cu 90% și toate pensiile care depășesc suma de 5 mii de lei…

    • Mai conteaza? Economia a fost deja distrusa, societatea e in distrugere, presa distruge psihic oamenii in fiecare zi! Planul manipularii si-a atins scopul!

    • Cam asa!

    • Metrou033, esti un postac pesedist de tot rahatul ! Lozinci, lozinci, lozinci, argumente, ioc !
      Mars de-aici !

    • In contextul actual, in care s-a votat neplata utilitatilor, a diminuarii contributiilor cetatenilor la CAS si CASS(si vorscadea si fiindca somajul nu va fi absorbit), e chiar de mirare daca se vor plati pensiile actuale la timp. Sa fie clar: psd-ul a trisat in mod clar fiindca nu existau resurse financiare interne ca sa sustina aceste cresteri asa ca doar din imprumuturi s-au platit aceste sporuri de pensii si salarii. Dar si imprumuturile au o limita: cresc dobanzile, creste indatorarea tarii. Cum va explicati trecerea de la 35% la 45% fata de PIB a datoriei externe, intr-un interval de un an?
      Plata pensiilor marite cu 40% de la 1 septembrie va fi sinucidere curata, pentru guvernul Orban!!!

    • O idee excelenta. Cine a votat in parlament cresterea imposibila a pensiilor cu 40%? Tot PSD pt care votul si puterea pt castiguri financiare nemeritate sunt mai importante ca iesirea tarii din criza

  2. No panic, o să taie salariile și vom fi iar pe stabil, ce naiba, în țara asta nu trebuie s-o ducă nimeni vine, rămân ăștia fără sclavi pe plantațiile lor

  3. Multumim Catu,ai distrus economia.

    • @metro2033 : Penibilule !

    • Metrou033, esti un postac pesedist de tot rahatul ! Lozinci, lozinci, lozinci, argumente, ioc !
      Mars de-aici !

    • Citu a votat marirea punctului de pensie cu 40%, desteptule?! Du-te nene si ne lasa…ne-am cam saturat de atatea minciuni!

    • Metro2033 e noul nume a lui Bad@, deci e clar ca e un comunist pesedist, ideea ar fi ca cu pesedistii sa nu vorbeasca nimeni, niciodata ca ei incearca sa deturneze discutia

    • @Lulu,
      Vezi ca pesedist comunist e hoțul care i-a furat numele lui Bad@ si nu Bad@ cel original, iar cum hoția e doctrina principala in Kiseleff10, voi propune Academiei Romane introducerea cuvantului ”pesedist” in lista de sinonime ale cuvantului ”hoț”…
      Dragii copii,
      Va prezentam varianta adaptata a poeziei ”Vulpea si gasca”:

      Vulpe tu mi-ai pesedizat gasca
      Da-mi-o inapoi
      Vulpe tu mi-ai pesedizat gasca
      Da-mi-o inapoi
      Ca de nu eu vin cu pusca si cu trei copoi
      Ca de nu eu vin cu pusca si cu trei copoi

      Lele vulpe fii cuminte
      Nu mai tot pesediza
      Nu mai tot pesediza
      Lele vulpe fii cuminte
      Nu mai tot pesediza
      Gaste fripte si placinte
      Nu-s de dumneata
      Gaste fripte si placinte
      Nu-s de dumneata…

    • …Dragi copii…

  4. Iar Moody’s indica printre randuri, fara sa-l numeasca, (dar nici nu mai era nevoie) pe vinovatul de toate acestea : PSD cu a lui politica nebuneasca de majorare a pensiilor !

    Iohannis, Orban si PNL vor trebui sa se hotarasca : Romania este intr-o situatie mult, mult mai mai grea fata de cea in care s-a aflat in 2009, cand Basescu, Boc si PDL (in ordinea asta) au hotarat reducerea TEMPORARA a SALARIILOR (nu si a pensiilor pt ca CCR a declarat masura neconstitutionala ) !

    PS. Acum se pune problema amanarii punerii in practica a majorarii cu 40% a cuantumului pensiilor sau a platii sale fractionate in timp IN AN ELECTORAL !!

    PPS Iohannis, Orban, fiti barbati !

    • Amanarea majorarii pensiilor cu 40% pe motiv de Covid si criza economica mondiala e cea mai buna solutie.
      Concomitent cu amanarea, trebuie dat un ajutor in sume fixe tuturor pensionarilor cu pensii mici sau o alta solutie ar putea fi majorarea pensiilor treptat, in mai multe faze in functie de situatia economiei tarii.
      De exemplu majorarea de 40% sa fie aplicata pensiilor sub 1000 lei, 30% aplicata pensiilor sub 1500 lei, 20 % pensiilor sub 2000 lei, 10% pensiilor sub 2500 lei. Simultan trebuie impozitate pensiile speciale si plafonate salariile si sporurile bugetarilor

    • Nimic din viziunea ta legata de masurile pentru pensii publice și speciale nu este constituțional. Mai studiază!

    • si ce este constitutional? Sa dai 40% dintr-o pensie de 10.000 lei adica 4.000 lei unui pensionar iar altuia cu pensie de 10.000 lei sa-i dai 400 lei? Mai bine abtine-te sa comentezi aiurea, solutiile trebuie gasite de cei care sunt platiti pentru asta in asa fel sa ajute doar pensionarii cu pensii mici, mai ales ca urmeaza alegeri.

    • si ce este constitutional? Sa dai 40% dintr-o pensie de 10.000 lei adica 4.000 lei unui pensionar iar altuia cu pensie de 1.000 lei sa-i dai 400 lei? Mai bine abtine-te sa comentezi aiurea, solutiile trebuie gasite de cei care sunt platiti pentru asta in asa fel sa ajute doar pensionarii cu pensii mici, mai ales ca urmeaza alegeri.

  5. Virtudianule, ești bugetar, lingău mic?

  6. @metro2033: Penibilule !

  7. Cocktailul Molotov ptr guvern este un mix intre demagogie,populism,iminenta alegerilor si contractia economiei europene si globale,kre este. Acum nu i vina nici unei agentii de rating financiar ca Romania are un partid socialist mai mult pe stil rusesc decat european,unde sunt aciuati populistii mafioti,care nu au nici o treaba cu europenizarea Romaniei ci cu altele €$.Ptr a avea zecile sau sutele de miliarde de € de gestionat,trebuie sa intelegi vulgul,kre i mult in Romania (pomeni,combinatii,retorica nationalista,etc). Cresterile de venituri ptr bugetari,fara investitii in infrastructura (unde Romania e cu decenii bune in urma tarilor civilizate) si fara a ajuta contributorii reali,adica mediul privat, it’s the road to a Greek style drama.

    • Ps. Statul roman ar trebui sa se preocupe si de drepturile celor ce muncesc in mediu privat(la patron),sa nu fie ptr bugetari muma si ptr privati ciuma. Diferenta de salarizare si drepturi,dintre bugetari si privati,e ca un fel de neo iobagie ptr cei din urma.

  8. „capacitatea instituțională moderată a statului român”

    Asta e un compliment pentru ce mizerii se afla in varful statului roman, prin toate institutiile.

  9. E promotie la Samsonite, isi iau pensionarii sicrie de lux

  10. Amanarea majorarii pensiilor cu 40% pe motiv de Covid si criza economica mondiala e cea mai buna solutie.
    Concomitent cu amanarea, trebuie dat un ajutor in sume fixe tuturor pensionarilor cu pensii mici sau o alta solutie ar putea fi majorarea pensiilor treptat, in mai multe faze in functie de situatia economiei tarii.
    De exemplu, in prima faza in septembrie, majorarea de 40% sa fie aplicata doar pensiilor sub 1000 lei, 30% aplicata pensiilor sub 1500 lei, 20 % pensiilor sub 2000 lei, 10% pensiilor sub 2500 lei. Simultan trebuie impozitate pensiile speciale si plafonate salariile si sporurile bugetarilor

  11. Dacă nu măresc pensiile după cum au dictat PSD-isti, pierd electoral pensionarii. Dar ar putea redresa cât de cât economia, pt viitor….. Și ar putea câștiga respectul și votul celor din privat…. Din păcate, pensionarii și bugetarii sunt mai mulți numeric decât privații….

    • Pensionarii si bugetarii voteaza çu psd orice ar fi.
      Ideea e ca pnl pierde voturi ca si-a tradat electoratul, pe cei care l-au votat, pe cei din privat si diaspora si tin pattea bugetarilor.
      In plus si mentinerea alinei ghorghiu ii trage in jos la vot

  12. Nu mi se pare corect sa ni se inrautateasca perspectiva de tara , pentru ca noua, astia cu pensii speciale , nu ne-a mai crescut pensia in ultimii patru ani, decat cu 5%, si asta de numai 2 luni!
    Doar nu vreti sa dati banii la civili ca se pot descurca cu 8-9 sute de lei!
    Si-asa sa vedem cati mai raman dupa coronavirus!

  13. Si pentru ca tot a venit vorba de pensii, cred ca la nespecialii astia care fac atata scandal, tot in ultimii 4 ani, le-a mai crescut pensia de cateva ori , ca daca stau si adun procentele,cred ca au fost peste 25, de-au ajuns la 8-9 sute de lei/luna..de se clatina bugetu’ si nu mai raman bani sa ne luam si noi submarine, ( cum si-au luat grecii si mai nou italieni, ca se intrebau sa mai ia sa nu mai ia (”La Republicca” ) ca trebuie sa dea bani si pe echipamente de protectie pentru doctorii), si tot de noi specialii, se ia lumea, ca sa le impoziteze, sa le desfiinteze, si te mai miri ce le trece prin cap unora, cum zicea si dom’presedinte””care cred ca conduc ei ceva..”‘
    Noroc cu domnul Ciolacu, sa-i dea dumnezeu sanatate,care s-a opus in parlament,la asa magarii.

  14. Un politician celebru ( nu dau nume că este în viață ) : „subiectul cu trimiterea bugetarilor în șomaj tehnic nu mai este de actualitate ” tot la fel va spune și tăierea salariilor bugetarilor de lux , cu tăierea pensiilor speciale nesimțite , eliminarea cumulului pensiilor cu salariul de la stat , cu eradicarea evaziunii fiscale s.a.m.d. NU MAI ESTE DE ACTUALITATE.

  15. Astept sa apara PSDeii cu critici, chiar pe Veorica o astept, ia uite de ce:
    „Miercuri, 11 Decembrie 2019: „S&P a revizuit perspectiva Romaniei la NEGATIVA. Critici foarte dure si numeroase avertismente.
    Agentia de rating Standard & Poor’s a anuntat ca a REVIZUIT perspectiva Romaniei de la stabila la negativa, unul dintre motive fiind depasirea tintei de deficit bugetar pentru acest an.
    „S&P Global Ratings si-a revizuit perspectiva asupra Romaniei la negativa, de la stabila. In acelasi timp, am mentinut ratingul de credit suveran in moneda straina si pe termen scurt la „BBB- / A-3”, se arata in comunicatul agentiei.
    „Cheltuielile majore ale Guvernului ANTERIOR au FORTAT actualul Guvern sa isi revizuiasca obiectivele fiscale pentru 2019 si 2020, pe fondul unei economii care isi incetineste cresterea. Majorarea PLANIFICATA a pensiilor si salariilor VA DUCE duce la cresterea deficitului de cont curent al Romaniei pana in 2020”, mai precizeaza Comunicatul.
    Consecintele acestei decizii sunt imprumuturi mai scumpe pentru tara.
    Totodata, S&P avertizeaza ca MAJORAREA Pensiilor si Salariilor VA duce la cresterea deficitului de cont curent al Romaniei.(Legea pensiilor care prevede Cresterea cu 40% a Punctului de pensie din 1 Septembrie 2020!)

    Standard & Poor’s mai precizeaza ca revizuirea perspectivei reflecta riscuri din ce in ce mai mari pentru stabilitatea economica si fiscala a Romaniei.

    Totodata, agentia avertizeaza ca ar putea sa scada ratingul Romaniei in urmatoarele 24 de luni daca:
    – Dezechilibrele fiscale si externe continua sa se deterioreze si persista mai mult decat ne asteptam, cu absenta consolidarii fiscale rezultand datorii publice si externe mai mari decat am prevazut
    – Lipsa sincronizarii politicilor economice duce la o supraextensie a salariilor reale si la o volatilitate crescuta a cursului de schimb, cu potentiale repercusiuni asupra bilanturilor din secorul public si cel privat.
    S&P mai spune ca deficitul Romaniei se extinde foarte rapid, iar principalula cauza o reprezinta Veniturile fiscale mai slabe decat se estima.
    „Consideram ca presiunile asupra bugetului Romaniei vor persista pana in 2022. Structura bugetului arata ca dezechilibrele sunt semnificative, cheltuielile cu salariile si pensiile fiind acum mult peste 80% din veniturile fiscale”, mai arata S&P.
    Standard & Poor’s avertizeaza ca daca NU se vor lua masuri cu privire la Cresterile de pensii, Deficitul bugetar va ajunge la 6% din PIB in 2022, ponderea datoriei publice in PIB va creste, ceea ce va duce la o crestere a cheltuielilor cu dobanzile.
    In schimb, spune S&P, ar putea revizui perspectiva Romaniei la stabila daca observa ca guvernul reuseste sa stabilizeze finantele publice si pozitia externa a Romaniei.

    Ce a spus Veorica DUPA Comunicatul S&P: „Intrebata de jurnalisti daca se simte RASPUNZATOARE de Revizuirea perspectivei asupra Romaniei, fosta sefa PSD a spus: „Absolut deloc. Aceeasi agentie – daca ne aducem bine aminte -, in VARA(S&P spunea INAINTE de VOTAREA noii Legi a Pensiilor la sfarsitul lui Iulie 2019!), a dat semnale de stabilitate in Romania si ca nu sunt pericole pentru Romania din punct de vedere bugetar. Declaratiile ministrului Finantelor, toate aceste declaratii, precum si imprumuturile pe care le face actuala guvernare, au dus la aceasta concluzie a agentiei”.
    Veorica a MINTIT in mod josnic, S&P „a dat semne de stabilitate in Romania”, dar era INAINTEA Votarii in Parlament in Iulie 2019 a noii Legi a Pensiilor, CRITICATA apoi in MOD DIRECT de S&P in Comunicatul din Decembrie 2019 pe care Veorica NU l-a inteles, analfabeta, cand S&P spune: CLAR: „Cheltuielile MAJORE ale Guvernului ANTERIOR au FORTAT actualul Guvern sa isi REvizuiasca obiectivele fiscale pentru 2019 si 2020, pe fondul unei economii care isi incetineste cresterea. Majorarea PLANIFICATA(prin Legea pensiilor PSDragnea!) a Pensiilor(cu 40% din Septembrie 2020!)) si salariilor VA DUCE duce la Cresterea deficitului de cont curent al Romaniei pana in 2020”, mai precizeaza Comunicatul.
    Ciolacule, retrageti noua Lege a Pensiilor?!

  16. Pai normal ca ciolacu oa sa se gandeasca bine,pt.ca daca, doamne fereste,cresc pensiile amarastenilor,cum a spus si ‘”lili”‘ creste deficitul de cont curent, si nenea procurorul cu saptesute si ceva milioane lei vechi /luna, risca sa nu-i fie majorata si lui pensia(care nu e calculata in puncte de pensie,ca la amarasteni,deci lui nu-i creste pensia din toamna),si nu e echitabil.
    Pentru unii muma si pentru altii ca el mai putin muma.

  17. Si lu’ Dancila sa-i fie rusine ca nu a platit avioanele alea in avans, a trebuit sa fie schimbat guvernul ,ca sa dam si noi un ban gramada!
    Hagi Tudose era mana sparta pe langa ea!
    Ce mai contau niste sute de milioane de euro,ca doar erau pentru apararea tarii, n-a stiut ca o sa fim ”at war”‘ cu Covid-ul ,si cu avioanele platite in avans altfel combatem.

  18. Si pentru ca vorbim despre rating-uri de tara ale diverselor agentii, tare ma tem ca nici o economie a lumii ,la momentul actual, nu are o perspectiva mai roza, comparativ cu anul trecut!
    Asa ca Romania nu e o exceptie si cu deficitul bugetar de acum sta foarte bine!

    • Romania e o „exceptie”, pentru ca o Crestere a Punctului de pensie cu 40% dintr-un foc NU ar face-o in vremurile astea nici o Tara a carei Economie chiar DUDUIE!!!
      Cifrele Macroeconomice ale Romaniei sunt dezastruoase, asta analizeaza Agentiile de rating, numai ca analfabeti ca Veorica NU inteleg nimic, de la ea in cei 2 ANI cat a fost Premier NU am auzit spunand mai mullt decat „am marit salariile si pensiile”
      Din acest motiv s-a facut de ras pe oriunde a ajuns, o vedeti pe analfabeta Veorica DISCUTAND probleme economice sau strategice, cand ea NU era in stare nici macar sa citeasca corect dupa biletelele scrise de consilieri?!
      Si la fel ne-ar spune oricare politruc PSDist sau PRO-Romania sau ALDE!!!
      Din acest motiv, de 30 de ANI Romania se scalda in ape tulburi, cu politruci care mai de care!
      Indivizi majoritatea semianalfabeti, lipsiti de Educatia de minima necesara in inalte functii publice, „scoliti” majoirtatea la celebrele „fabrici de diplome”, absolvite si ele pe seara, pe intuneric, unde NU au pus piciorul, le-au venit diplomele acasa, cum se lauda Orlando Teodorovici, cautati CVul lui, muncit tot timpul DUPA absolvirea Liceului, nu a pus piciorul la o Facultate la Zi!
      Asta e nivelul politrucilor, asta e tara!

  19. Depinde la ce aplici 40% . 40% din 200 euro=80 euro Cred ca orice stat civilizat isi poate permite o crestere de 80 de euro.
    Nu vorbim de crester de 40% in Franta sau Germania,unde pensiile au alt ordin de marime. Vorbim de Romania unde marea majoritate a pensiilor nu-ti permi decat sa subzisti,daca poti,
    si unde raportul intre pensia minima sia aia speciala maxima e fff.mare!

    • Calculele arata clar: IMPACTUL urias al noii Legi a pensiilor prin care Punctul de pensie va creste din 1 Septembrie 2020 cu 40% iar din 2021 intervine Valoarea de Referinta VR, este:
      Creșterea punctului de pensie:
      – 2019: 1.265 lei
      – 2020: 1.775 lei
      – 2021: 1.875 lei
      Iar IMPACTUL asupra Bugetului Asigurarilor sociale e:
      – 2019: 8,4 mld lei
      – 2020: 24,8 mld lei
      – 2021: 51 mld lei
      – 2022: 81 mld lei
      Asta înseamnă 3,7 la sută din PIB în 2022 doar ca influență a noii Legii a pensiilor.
      Stiti ca Bugetul Asigurarilor sociale(sau Bugetul de Pensii) e pe MINUS Luna de Luna, desi in Decembrie 2017 guvernul PSD cu Olguta Minsitru al Muncii a trecut Contributiile la Angajat prin celebra „revolutie fiscala”, trecuta cu OUG 79 din Decembrie 2017, care zace si azi in Parlament, incuiata in sertarele PSDiste, de teama ca e NECONStitutionala?!
      A ajuns pe masa CCR(dupa ce a fost atacata in Instanta!), dar si CCR o tot amana, spre disperarea Sindicalistilor care au protestat in Decembrie 2019 in fata CCR!
      https://www.economica.net/protest-al-sindicatelor-bns-la-ccr-nemultumirea-ordonanta-privind-transferul-de-taxe-de-la-angajator-la-angajat_177133.html
      Ar fi trebuit ca aceasta OUG 79?2017 sa aduca pe PLUS Bugetul de Pensii, asa cum a fost programat pe 2019, dar tot pe MINUS a fost Bugetul de pensii Luna de Luna in 2019, pana la final de an cand guvernul Orban a inchis Bugetul de pensii prin TRANSFER de sume uriase de la Bugetul de Stat!
      La fel pe 2020, Luna de Luna Bugetul de Pensii a fost pe MINUS, gasiti Executiile bugetare pe Site-ul MF!!
      Stiti ca Imprumuturile aproape ZILNICE din 2017 si 2018 si 2019 si imprumuturile facute la sfarsit de 2019 si inceput de 2020 de guv Orban sunt in principal pentru Cheltuieli CURENTE: Plata Salariilor bugetarilor, a Pensiilor si a Scadentelor si Dobanzilor la Imprumuturile continue facute anterior de Romania?!
      NIMIC nu a construit Guvernarea PSD in cei 3 ANI cand s-a imprumutat aproape zilnic!
      NU e OK, intr-o zi Romania NU se va mai putea imprumuta pentru astfel de Cheltuieli nelimitate la Dobanzi tot mai mari din cauza Retrogradarii de catre Agentiile de Rating!!

  20. Si vreau sa-l vad si eu pe prim-ministrul ala roman,”discutand probleme economice sau strategice”,cand noi am stiut dintotdeauna ce vor „marii licurici”‘de la noi!( din vremea imperiului otoman si pana astazi, cu o perspectiva ”stabila” ) si suntem atat de bucurosi sa le indeplinim dorintele!
    In cel mai bun caz suntem ca ospatarii,preluam comanda,si zimbim!

  21. Cred ca tocmai ne-au sugerat cum sa obtinem reevaluarea perspectivei de tara ai cum sa nu distrugem economia. Au fost chiar drăguți.

  22. Nu înțeleg de ce se refuză a se anula acea măsură, evident imposibilă în condițiile actuale. De asemenea, ar trebui inclusă în Constituție interdicția de a legifera majorari de venituri cu aplicare mai târziu de maxim 2-3 luni de la data intrării în vigoare a legii respective, pentru a nu se mai utiliza în scopuri electorale. Cu alte cuvinte, să se interzică prin Constituție legiferarea de promisiuni care să trebuiască puse în aplicare peste multă vreme.